5 упражнения за развитие на умствена сила и намаляване на тревогите

Нещо толкова просто, колкото е усмивката пред огледалото всеки ден, кара мозъка ви да генерира ендорфини и ви помага да виждате нещата от добрата им страна. Научете в тази статия как да развиете умствената си сила!
5 упражнения за развитие на умствена сила и намаляване на тревогите

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Какво имаме предвид, когато говорим за “умствена сила”? По какъв начин е свързана физическата активност с бързината и издръжливостта на ума ни?

Колкото и странно да звучи, класическите отношения между ума и тялото са тясно свързани и са истински. Това е аспект, който не можем да пренебрегнем.

Когато говорим за умствена сила, имаме предвид способността на хората да се сбъскват с несгодите в ежедневието си.

Също така става въпрос и за това да знаем как да се съсредоточим върху дадена задача, за да я изпълним, да разработим подходящите стратегии, които да ни помогнат в постигането на тази цел и последващия я успех.

От друга страна хората, които пренебрегват здравословното състояние на организма си, ще забележат постепенно намаляване и отслабване на много от всекидневните си умения, свързани с определени когнитивни процеси като внимание, памет и дори изобретателност.

За да разберете по-добре казаното дотук, ще ви представим простичък пример. Имали сте лош ден, един от онези дни, в които всичко се е обърква, когато самият ви живот изглежда да е извън равновесие и сякаш върви срещу вас.

Чувствате се толкова смазани, че решавате да облечете удобни дрехи и просто да излезете навън на разходка. Скоро забелязвате, че нещо се променя във вас, чувствате се по-леки, съзнанието ви се отваря за новите перспективи и тревогите ви започват да бледнеят.

Умът и тялото са тясно свързани, те са единно цяло, за което трябва да полагаме необходимите грижи.

В тази статия ще ви представим 5 страхотни начина за постигане на тази цел.

1. Ходенето е едно от най-добрите упражнения за постигане на нужната умствена сила

Ходенето е едно от най-добрите упражнения за постигане на умствена сила

Споменахме по-горе за това: ходенето с живо, постоянно и равномерно темпо стимулира изненадващи промени в ума ни.

 • Проведени са множество проучвания, подкрепящи този факт: достатъчно е да ходите в продължение на по-малко от половин час, за да редуцирате много от проблемите на психичното здраве, да предотвратите депресията и да подобрите качеството си на живот.
 • Тук нямаме предвид да се преуморявате или да се претоварвате. Простичкото равномерно и постоянно движение в продължение на половин час стимулира активността на сърцето и насища с кислород организма, особено мозъка.
 • Ходенето отпуска натрупаното напрежение и помага на мозъчните вълни, свързани със спокойствието, да започнат да работят, като по този начин съдейства да достигнем до състояние на съзнаване, при което сме много по-възприемчиви към всичко, което ни заобикаля.

2. Усмихването: страхотно терапевтично упражнение

Усмихването действа терапевтично и повишава вашата умствена сила

Това може и да ви изненадва, а може и да не повярвате напълно, но усмихването действа терапевтично. То е вътрешна сила, която ни захранва със силни емоции и разпръсква положителна енергия.

 • Понякога забравяме, че усмивката е от голямо значение в нашата генетика. Тя е вид език, който се предава от поколение на поколение и представлява нещо повече от просто вид социална и емоционална комуникация.
 • Достатъчно е да се усмихнете, за да ви възнагради мозъкът ви с цял поток от ендорфини.
 • Това е един вид рестартиране, поставяне на реалността в перспектива, за да се свържете с настоящия момент и с по-ясната страна на нещата.

Така че не се колебайте да я прилагате ежедневно. Когато се чувствате пренаситени, просто отидете пред огледалото и се усмихнете. Наблюдавайте се и разберете какво се случва вътре във вас.

3. Дълбоко дишане 3 пъти на ден

Казвали сме вече, че правилното дишане е от съществено значение.

 • Стресът ви кара да дишате учестено и неравномерно, така че мозъкът ви спира да получава необходимия кислород.
 • Освен това всички ситуации, свързани с тревожност и стрес, водят до генериране на кортизол, хормон, който в големи количества действа като свиреп враг на тялото и ума ви.

По тази причина друго упражнение, което трябва да практикувате, е дълбокото дишане.

 • Отделете три момента от деня за себе си. 15 минути ще са ви достатъчни.
 • Вдишвайте, като броите до 5. Задръжте въздуха за 7 секунди и издишвайте в продължение на 8 секунди.

Повторете упражнението няколко пъти и ще забележите промените.

4. Сутрешен стречинг

Сутрешния стречинг може да ви помогне да постигнете "умствена сила"

Пробвали ли сте го? Това е друго упражнение, което може да ви помогне да постигнете “умствена сила”. То ви учи да отпускате тялото си, правейки го гъвкаво, отпочинало и издръжливо.

За да постигнете това, трябва просто да станете по-рано сутринта и лека-полека, без да се пресилвате, да направите някои стречинг упражнения.

Те са съсредоточени в областта на кръста, бедрата, раменете и врата.

5. Вдигане на тежести

Изненадани ли сте? Със сигурност, но трябва да знаете, че изпълняването на кратки тренировки с тежест действа изключително терапевтично по една проста причина: намалява чувството на безпокойство.

Отрицателните емоции като страх, безпокойство и тревожност, могат лесно да бъдат контролирани чрез упражнения за вдигане на тежести в продължение на 10 до 15 минути дневно.

тренировките освобождават стреса и повишават вашата умствена сила

Тези тренировки с умерена интензивност ще ви помогнат не само да подсилите мускулите си. Те ще контролират по-добре гнева, разочарованието и тревожността ви.

С помощта на тези упражнения ден след ден ще забелязвате, че имате повече умствена сила и сте по-добре подготвени да се сблъскате с трудностите, пред които ще ви изправи животът ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Brown, R. P., Gerbarg, P. L., & Muench, F. (2013). Breathing Practices for Treatment of Psychiatric and Stress-Related Medical Conditions. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2013.01.001
 • Jayakody, K., Gunadasa, S., & Hosker, C. (2014). Exercise for anxiety disorders: Systematic review. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2012-091287
 • Ray, U. S., Mukhopadhyaya, S., Purkayastha, S. S., Asnani, V., Tomer, O. S., Prashad, R., … Selvamurthy, W. (2001). Effect of yogic exercises on physical and mental health of young fellowship course trainees. Indian Journal of Physiology and Pharmacology.
 • Kraft, T. L., & Pressman, S. D. (2012). Grin and Bear It: The Influence of Manipulated Facial Expression on the Stress Response. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797612445312
 • El estrés crónico pone tu salud en riesgo. (2019). Retrieved 31 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20046037
 • Heesch, K. C., van Gellecum, Y. R., Burton, N. W., van Uffelen, J. G., & Brown, W. J. (2015). Physical activity, walking, and quality of life in women with depressive symptoms. American journal of preventive medicine, 48(3), 281-291.
 • Ansfield, M. E. (2007). Smiling when distressed: When a smile is a frown turned upside down. Personality and Social Psychology Bulletin, 33(6), 763-775.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.