Сами, но с партньор до себе си: когато няма значение, ако сте заедно или отделно

Трябва да сте наясно, ако сте в такава ситуация - малко по малко тя ще ви унищожи.
Сами, но с партньор до себе си: когато няма значение, ако сте заедно или отделно

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има фраза която вероятно често сте чували, но въпреки това никога не сте вниквали  надълбоко в същността й: “По-добре е да сте сами, отколкото в лоша компания”. Това е ясна препратка към ситуацията, в която сте ужасно самотни, въпреки че сте с партньор до себе си –  може би е най-ужасната връзка от всички.

Когато нямате партньор, това може да ви накара да се чувствате зле. Представете си обаче, че сте във връзка с някого и все още се чувствате сами.

Това е ситуация, която е по-често срещана, отколкото си мислите. Проблемите се задълбочават, ако не предприемете никакви действия за това да ги разрешите.

С партньор, но все още сами

Да бъдеш сам, но с партньор - най-лошата връзка

Да бъдеш сам, но с партньор може да породи дълбоко чувство на празнота. Чувствате, че тази празнота няма как да бъде излекувана, тъй като това обикновено се случва, когато срещнете някого. А вие вече сте с някого!

Разбира се вие не сте технически “сами”, поне не и физически. За съжаление, само защото човек е там тялом не означава, че е там и духом.

Понякога трябва да обърнете внимание на признаците, които ви предупреждават, че вие и вашият партньор не сте толкова близки, колкото си мислите.

  • Не ви слуша или не обръща внимание на всичко, което казвате

Може би претендира, че ви слуша, но вие знаете, че не е така. Ако му зададете въпрос, отговаря неправилно.

  • Хващате го в лъжа, но той не обръща внимание на това

Това създава у вас чувство за малоценност, може би дори без да го осъзнавате (и започвате да се повтаряте, за да го оправдаете).

Вместо да ви поощрява, мотивирайки ви да преследвате мечтите си – например да поемете този луд проект, който се е появил в ума ви, той се опитва да ви накара да оставяте тези глупости зад себе си.

  • Винаги ли трябва да се вините?

Партньорът е там, за да ви подкрепи, а не да ви дърпа надолу.

Може би сте се объркали нещо, но това не означава, че човекът който трябва да е на ваша страна трябва да ви обвинява и да ви остави наранена, като си измие ръцете от ситуацията.

  • Описваме ли профила на егоистичен човек?

Без съмнение. Но това е един много чести срещан тип личност, който трябва да избягате, особено ако започвате да се чувствате сами.

Човекът до вас не ви цени, не ви благодари, не го е грижа за вас и не ви подкрепя безусловно. Това значи, че вие сте с партньор, който не ви предлага качествено време и това ще продължава да ви наранява.

Емоционалните рани от това да се чувствате сами дори с партньор

Не само, че се чувствате тъжни, празни или разочаровани…Тази самота дори с партньора ви може да има опустошителни последици за вас в дългосрочен план.

Помислете върху факта, че това е като да бъдете с токсичен човек. Те вземат от вас и ви използват, докато не остане нищо .

Изведнъж започвате да страдате от паник атаки и депресия. Защо? Отговорът е в лицето, което е най-близо до вас – партньора ви.

Изключително трудно е да излезеш от тази ситуация. Тъй като самочувствието ви намалява все повече и повече, вие започвате да се чувствате виновни за това, което се случва.

Например, започвате да се самообвинявате за чувството си на самота.

Започвате дори да полагате повече усилия, за да установите емоционална връзка с партньора си, да направите връзката си по-силна и по-здрава.

Започвате да се страхувате, че вашият партньор ще ви напусне, защото не сте успели да разрешите проблемите ви.

Емоционалните рани от това да се чувствате сами дори с партньор

Препоръчваме: 5 причини, поради които си истинска жена

Развивате емоционална зависимост и тогава дисбалансът между вас вече е очевиден.

Преставате да сте себе си и губите силата да се биете с вятърни мелници. Ако партньорът ви кара да се чувствате сами, не се обвинявайте. Не сте виновни вие – причината е той.

Изберете своя собствена самота

Ако сте в момент, в които осъзнавате всичко, което се случва просто помолете за помощ. Няма значение, ако това е приятел, член на семейството или професионалист. Няма да можете да се измъкнете от тази ситуация без хора, които наистина ви подкрепят.

След като сте оставили този мним партньор зад себе си, култивирайте своята собствена самота. Оставете назад и онази,  която партньорът ви е създал  – създайте своя собствена. Това ще бъде здравословна самота, в която ще откриете самите себе си и отново ще се почувствате в безопасност. 

Дори и да сте се страхували от нея в миналото, сега вече знаете, че тя е много по-добра от онази, която този човек ви е накарал да почувствате.

Вашата собствена самота е по-добра отколкото тази с партньор

Много хора ще влизат в живота ви и ще и изваждат от равновесие. Не забравяйте, обаче, че всички те са тест.

Опитът ще ви направи много по-силни. Няма да бъде напразно, защото няма да позволите да ви се случи отново…

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.