5 златни правила за успешна връзка

Понякога допускаме грешката да дадем всичко от себе си за другия, без да искаме нищо в замяна
5 златни правила за успешна връзка

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Ако искаме нашата връзка да е пълноценна, тя никога не трябва да бъде основана на зависимост. Партньорите трябва да се адаптират един към друг, без да губят своята същност. Уважението и удоволствието са двата основни фактора, които допринасят за една успешна и пълноценна връзка.

Всички бихме искали да можем да поддържаме една стабилна, здрава и щастлива връзка. Няма магическо решение за постигането на тази цел, но трябва да сте наясно с няколко основни насоки, които да следвате.

Продължете да четете!

1. Дайте и ще получите, без да настоявате

Правила за щастлива връзка

Понякога допускаме грешката да дадем всичко от себе си за другия, без да искаме нищо в замяна. Трябва да бъдем много внимателни в този аспект на връзката, защото това понякога може да доведе до липса на баланс и да бъдете лишени от важни неща, като внимание и уважение. А те са от решаващо значение за всяка връзка.
За да се поддържа една романтична връзка, и двете страни трябва да дават и да получават, без да предявяват никакви претенции. Аз ти давам любовта си и очаквам да ме уважаваш, разбираш и да се грижиш за мен. Предлагам ти същото в замяна. Ако в един момент връзката започне да става неравностойна, неравенството ще бъде придружено от страдание и чувство на неудовлетвореност. Бъдете открити с партньора, уверете се, че ще получите същото в замяна.

Обич без зависимост и подчинение за успешна връзка

Успешна връзка

Често срещана грешка при изграждането на една връзка е, когато допускаме зависимост. Ако винаги зависите от някой друг, никога няма да се чувствате пълноценни, а това може да доведе до поява на ревност или недоверие. Романтичната връзка не трябва да бъде свързана със задължение. Не бива да се допуска единият партньор да контролира другия.
В идеалния случай трябва да се търси някой, който вярва във Вас и Ви обича. Не очаква покорност и не налага ограничения. Личното пространство е от съществено значение за всяка връзка, защото позволява и двете страни да имат високо самочувствие и увереност. Така че не забравяйте – никога не бъдете покорни!

3. Слушайте и се научете да спорите

Връзка и спорове

Всички знаем как е със споровете. Те са често срещани в романтичните отношения. Коя двойка може да твърди, че никога не са били на различно мнение? Това е нормално явление, дори може да бъде полезно. Споровете помагат да се опознаем по-добре, да установим норми и ограничения, и да разберем характера на другия човек.
Всеки спор, обаче, трябва да бъде конструктивен, да не цели наказание или унижение на партньора. Караме се, за да стигнем до някакво споразумение и да се учим един от друг. Това изисква умение за изслушване на другия, без наказание. Трябва да знаем как да се поставим на негово място и да разберем от какво се нуждае.

Спорът изисква умения за говорене, за даване на идеи и предложения, толерантност и разбиране. Той не включва непременно гняв и обиди. Спорът е свързан с разбиране и учене.

Адаптирайте се

Връзка и адаптация

Едно трябва да е ясно: не можете да промените другия. И не е добра идея да се опитвате, защото така го принуждавате да се откаже от своята идентичност. Ето един прост пример: искате да прекарвате времето си сред природата, свикнали сте да излизате с приятелите и семейството за уикенда. Вашият партньор, от друга страна, предпочита да стои у дома, да гледа телевизия и да се занимава с видео игри. Обичате се, но имате различни интереси. Ако желаете да излизате сред природата , трябва ли той да спре да прави това, което обича?

Във всяка връзка е необходимо адаптиране и съчетаване на интересите. Една седмица може той да дойде с вас на преход в планината, а следващата – да останете у дома и да гледате заедно филм, легнали на дивана.
За да се постигне този вид разбиране във връзката, трябва да се отнасяме с уважение един към друг. И двамата трябва да държат на връзката.

5. Не губете интерес!

Връзка с взаимен интерес

Любовта се храни с малки неща всеки ден. Жестовете са много важна част за поддържане на духа жив,  да направят отношенията много вълнуващи и интересни! Полагайте малки, но редовни усилия. Правете каквото можете, за да не губите интерес един към друг. Покажете на партньора, че той е най-важното нещо в живота и му позволете да направи същото.
Неочаквана ласка, целувка за добро утро, лягане по едно и също време, правене на неща заедно – все действия, които показват колко много се възхищавате на другия. Всички тези детайли ще направят връзката по-силна и ще помогнат достигането на хармония и стабилност с партньора
Няма съмнение в това – идеалните взаимоотношения се изграждат постепенно, ако следвате тези пет златни правила. Започнете още днес. Заслужавате да бъдете щастливи – никога не забравяйте това!

Може да ви заинтересува ...
Признаци, че връзката ни не се развива добре
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Признаци, че връзката ни не се развива добре

Когато връзката ни не върви добре, има ясни знаци за това. Често не искате да  ги видите, нито пък да признаете, че всъщност сте нещастни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Austen, J. (2000). Sentido y sensibilidad. Barcelona: Plaza & Janés.
  • AA.VV. (2012). La cultura y el proceso de socialización. Madrid: McGrawHill.
  • Ruiz Becerril, D. (2001). “Relaciones de pareja”, Revista de Educación, 325: 49-55.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.