5 златни правила за успешна връзка

15 Февруари, 2019
Понякога допускаме грешката да дадем всичко от себе си за другия, без да искаме нищо в замяна
 

Ако искаме нашата връзка да е пълноценна, тя никога не трябва да бъде основана на зависимост. Партньорите трябва да се адаптират един към друг, без да губят своята същност. Уважението и удоволствието са двата основни фактора, които допринасят за една успешна и пълноценна връзка.

Всички бихме искали да можем да поддържаме една стабилна, здрава и щастлива връзка. Няма магическо решение за постигането на тази цел, но трябва да сте наясно с няколко основни насоки, които да следвате.

Продължете да четете!

1. Дайте и ще получите, без да настоявате

Правила за щастлива връзка

Понякога допускаме грешката да дадем всичко от себе си за другия, без да искаме нищо в замяна. Трябва да бъдем много внимателни в този аспект на връзката, защото това понякога може да доведе до липса на баланс и да бъдете лишени от важни неща, като внимание и уважение. А те са от решаващо значение за всяка връзка.
За да се поддържа една романтична връзка, и двете страни трябва да дават и да получават, без да предявяват никакви претенции. Аз ти давам любовта си и очаквам да ме уважаваш, разбираш и да се грижиш за мен. Предлагам ти същото в замяна. Ако в един момент връзката започне да става неравностойна, неравенството ще бъде придружено от страдание и чувство на неудовлетвореност. Бъдете открити с партньора, уверете се, че ще получите същото в замяна.

 

Обич без зависимост и подчинение за успешна връзка

Успешна връзка

Често срещана грешка при изграждането на една връзка е, когато допускаме зависимост. Ако винаги зависите от някой друг, никога няма да се чувствате пълноценни, а това може да доведе до поява на ревност или недоверие. Романтичната връзка не трябва да бъде свързана със задължение. Не бива да се допуска единият партньор да контролира другия.
В идеалния случай трябва да се търси някой, който вярва във Вас и Ви обича. Не очаква покорност и не налага ограничения. Личното пространство е от съществено значение за всяка връзка, защото позволява и двете страни да имат високо самочувствие и увереност. Така че не забравяйте – никога не бъдете покорни!

Прочетете и: Живеете ли връзката си без съжаление, вина или страх?

3. Слушайте и се научете да спорите

Връзка и спорове
 

Всички знаем как е със споровете. Те са често срещани в романтичните отношения. Коя двойка може да твърди, че никога не са били на различно мнение? Това е нормално явление, дори може да бъде полезно. Споровете помагат да се опознаем по-добре, да установим норми и ограничения, и да разберем характера на другия човек.
Всеки спор, обаче, трябва да бъде конструктивен, да не цели наказание или унижение на партньора. Караме се, за да стигнем до някакво споразумение и да се учим един от друг. Това изисква умение за изслушване на другия, без наказание. Трябва да знаем как да се поставим на негово място и да разберем от какво се нуждае.

Спорът изисква умения за говорене, за даване на идеи и предложения, толерантност и разбиране. Той не включва непременно гняв и обиди. Спорът е свързан с разбиране и учене.

Адаптирайте се

Връзка и адаптация

Едно трябва да е ясно: не можете да промените другия. И не е добра идея да се опитвате, защото така го принуждавате да се откаже от своята идентичност. Ето един прост пример: искате да прекарвате времето си сред природата, свикнали сте да излизате с приятелите и семейството за уикенда. Вашият партньор, от друга страна, предпочита да стои у дома, да гледа телевизия и да се занимава с видео игри. Обичате се, но имате различни интереси. Ако желаете да излизате сред природата, трябва ли той да спре да прави това, което обича?

 

Във всяка връзка е необходимо адаптиране и съчетаване на интересите. Една седмица може той да дойде с вас на преход в планината, а следващата – да останете у дома и да гледате заедно филм, легнали на дивана.
За да се постигне този вид разбиране във връзката, трябва да се отнасяме с уважение един към друг. И двамата трябва да държат на връзката.

Вижте още: 7 неща, които не трябва да търпите във връзката си

5. Не губете интерес!

Връзка с взаимен интерес

Любовта се храни с малки неща всеки ден. Жестовете са много важна част за поддържане на духа жив,  да направят отношенията много вълнуващи и интересни! Полагайте малки, но редовни усилия. Правете каквото можете, за да не губите интерес един към друг. Покажете на партньора, че той е най-важното нещо в живота и му позволете да направи същото.
Неочаквана ласка, целувка за добро утро, лягане по едно и също време, правене на неща заедно – все действия, които показват колко много се възхищавате на другия. Всички тези детайли ще направят връзката по-силна и ще помогнат достигането на хармония и стабилност с партньора
Няма съмнение в това – идеалните взаимоотношения се изграждат постепенно, ако следвате тези пет златни правила. Започнете още днес. Заслужавате да бъдете щастливи – никога не забравяйте това!