Признаци, че връзката ни не се развива добре

21.07.2019
Нашият партньор е не само човек, с който споделяме леглото или вечерята си. Той е човекът, с когото избираме да изградим съвместен живот и семейство.

Когато връзката ни не върви добре, има ясни знаци за това. Често не искате да  ги видите, нито пък да признаете, че нещата не са добре и всъщност сте нещастни. В тази статия ще ви предоставим някои признаци и знаци, които трябва да имате в предвид. Само от нас самите зависи  дали връзката ни ще продължи да бъде такава и занапред.

 Проблеми, считани за важни във връзката ни

 1. Липса на комуникация

Комуникацията е ключова за взаимоотношенията. Нуждаем се от подкрепата на нашите партньори, включително тяхното разбиране и внимание. Ето някои признаци, че връзката ни може би страда от липсваща комуникация:

  • думите ни не се чуват от партньора ни
  • той не ни гледа в очите
  • не сме в състояние да създадем открит и конструктивен диалог

Дори и да говорим, успяваме да попаднем  само в плетеница от спорове и аргументи. Това са ситуации, след които най-често двойките се дистанцират един от друг, тъй като вече нямат подкрепата, която са получавали в миналото. Възможно е причина за това да са емоциите ни, или пък да е налично твърде много напрежение, което пречи за провеждането на искрен диалог.

Имайте предвид, че понякога липсата на комуникация се дължи и на периоди на голям стрес. Кариерата ни, например, може да ни отнема толкова много време, че да не успеем да се посветим достатъчно на нашия партньор. Така комуникацията става по-сложна. Не забравяте това и никога не пренебрегвайте този основен компонент на партньорските взаимоотношения.

Вижте и: Как двойките превъзмогват изневярата?

 2. Липса на ентусиазъм, когато става въпрос за предначертаване на планове

В някакъв момент е възможно да забележите липса на ентусиазъм, когато е нужно да бъдат направени планове за съвместни дейности: вечеря навън, почивка през уикенда … Може би дори възприемате определената монотонност у дома или забелязвате, че партньорът ви не гледа на вас по начина, по който ви е съзерцавал в миналото. Магията е изчезнала и не знаем защо.

Трябва да бъдем внимателни към това как нашият партньор реагира, когато предлагаме различни неща – дейности свързани с бъдещето,  или за това, което и двамата искат. Ако реакцията на партньора ви е студена, сякаш липсва интерес към предложенията, за които говорите, трябва да се запитате, какво се е случило. Може би нещо се е променило. Важен показател за връзката ни е именно липсата на ентусиазъм у партньора.

 3. Когато има повече сълзи, отколкото радост

Животът е низ от радостни и тъжни моменти. Любовта понякога има своите усложнения и взаимоотношенията изискват усилия и жертви. Но внимавайте, ако изведнъж осъзнаете, че се чувствате тъжни много по-често, отколкото щастливи. Малко по малко, това ще окаже влияние върху вашето емоционално здраве.

Това е отрицателен индикатор. Има двойки, които се обичат много, но не са в състояние да се направят щастливи един друг. Ние трябва да се грижим за отношенията си с партньора и да правим всичко възможно, за да ги заздравим и направим успешни. Но ако усилията ви не са равни на тези на партньора, това може да ви накара да се чувствате зле.

Вие не може да носите сами тежестта на раменете си и в сърцето си. Връзката се свързва с двамата души в нея – и двете страни трябва да работят за нея.

 4. Когато доверието изчезва

Друг нож с две остриета, който разгражда стабилността на връзката ни, е недоверието. Ако дойде време, когато не виждате в партньора си човек, на когото може да кажете най-дълбоките си емоции, нито пък довереник, пред който може да се разкриете и при който можете да откриете подкрепа, вероятно има нещо, което не е наред.

Нашият партньор не е само човек, с който споделяме леглото или вечерята. Той е човекът, с когото ще изградим живота и семейство си. Ако загубим доверието, ние губим всичко.

 5. Когато вече не сме основен приоритет

Когато сме обвързани, това изисква от двамата партньори да направят своята половинка приоритет в живота им. Проблемите на партньора ви са и ваши проблеми и решаването им е важно за вас. Ако дойде ден, в който забележите, че вече не сте приоритет в живота на партньора си, не след дълго страданието и разочарованието също ще се появят.

В партньорските взаимоотношения следните фактори също са важни: работата, личното пространство и хобитата. Човекът, когото обичаме винаги трябва да е на първо място и да бъде този, за когото се тревожим най-много. Ако настъпи време, когато поставяте други хора или кариерата пред партньора си, тогава ще изпитате проблеми с взаимоотношенията си.

Препоръчваме: 8 неща за любовта, които трябва да знаете с вашия партньор

любовта не е достатъчна, за да е щастлива връзката ни

Не забравяйте, че всеки път, когато получите знак, че връзката ви не върви на добре, трябва да поговорите с партньора си. Понякога има външни фактори, които е необходимо да бъдат разгледани в детайли и решени от двама ви. Например, трудности в работата, както и икономически или лични проблеми, които могат да навредят на стабилността на връзката.

С доверие, любов и комуникация можете да ги преодолеете.