Съвети за детоксикация на тялото ви от излишна захар

Когато приемате храни с високо съдържание на рафинирана захар давате на тялото си нулеви хранителни вещества.
Съвети за детоксикация на тялото ви от излишна захар
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Повечето от нас обичат сладко, особено бисквити и шоколади, които съдържат големи количества излишна захар.

Много често споделяме тези сладки изкушения по време на семейни събития или заедно с приятели.

Въпреки това, рядко се замисляме, че тези “лакомства” може да бъдат вредни за здравето ни и не контролираме приемането им.

Когато става дума за сладки храни или тестени изделия, важно е да се знае, че тези храни се усвояват лесно от организма и стигат до кръвта много по-бързо от нормалните захари. Тогава започва освобождаването на инсулин.

Когато приемате храни с високо съдържание на рафинирана захар давате на тялото си нулеви хранителни вещества.

Често тези храни се наричат “празни калории”, защото те не осигуряват необходимата енергия за правилно функциониране на телесните функции.

Избягвайте продуктите с излишна захар

Когато желаете да полагате добри грижи за себе си, сте наясно, че една балансирана диета е най-доброто нещо, което можете да направите за да сте в добро здраве. Трябва да започнете да приемате необходимите количества зеленчуци и пълнозърнести храни, които ще ви дадат както хранителни вещества, така и въглехидрати.

За разлика от рафинираната захар, тези въглехидрати се отделят малко по малко в кръвта и се използват като гориво за осигуряване на необходимата енергия, така че всички функции на тялото ви да се извършват правилно.

Поради тази и много други причини, трябва да се опитате да премахнете количествата излишна рафинирана захар от тялото ви, които нямат никаква хранителна стойност.

За тази цел, трябва да направите добра детоксикация и затова ви препоръчваме да обърнете внимание на следните съвети.

Детоксикация на тялото ви от излишна захар

Консумирайте диня и други плодове, вместо продукти с излишна захар

Първото нещо, което трябва да направите, за да започне да се грижите за себе си и да избегнете приемането на излишна захар е: премахване на всички сладки изкушения.

Това означава, че във вашия дом или където и да отидете не трябва да има никакъв вид сладко. По този начин няма да имате се изкушавате от него.

Трябва да замените захарта със здравословни продукти като орехи и други ядки, които освен че са много вкусни, могат да ви заситят добре и да не изпитвате глад между основните хранения.

Оттървете се от количеството излишна захар чрез детоксикация

Плодовете като диня, банани и ягоди може да помогнат много за това и да заменят желанието ви за сладко.

Ванилията, канелата или екстракта от бадем са чудесни за добавяне на малко сладост към напитките.

Тези прости стъпки са много добри за избягване на продукти, съдържащи излишна захар.

Също така препоръчваме на нашите читатели да разгледат рецепти за детоксикиращи смутита и сокове, които често публикуваме в нашия блог. 

Запомнете …

Трябва да имате предвид, че всички продукти, които приемате ежедневно съдържат излишна захар в по-малки или по-големи количества.

Затова избирайте продукти с по-малко захар.

Предотвратете на всяка цена консумацията на тези, които имат по-големи количества като подсладени зърнени храни, бисквити, карамел и шоколад, например.

Може би ще ви бъде малко трудно да стоите настрана от тези вкусни “изкушения” в началото.

Ако наистина искате да подобрите здравето си или предотвратите бъдещи проблеми, трябва да имате малко воля и да се опитате да стоите настрана от излишното сладко завинаги.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Morales, L. G., Romero, L. M. B., & Puig, J. G. (2013). Azúcar y enfermedades cardiovasculares. Nutricion Hospitalaria.

  • World Health Organisation. (2015). Guideline: Sugars intake for adults and children. WHO. https://doi.org/978 92 4 154902 8

  • Berkey, C. S., Rockett, H. R. H., Field, A. E., Gillman, M. W., & Colditz, G. A. (2004). Sugar-added beverages and adolescent weight change. Obesity Research. https://doi.org/10.1038/oby.2004.94


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.