7 ползи за здравето от зелените банани
Зелените банани се използват в цяла Латинска Америка и могат да бъдат приготвени по разнообразие от начини. Варени, печени или пържени, те са отлично допълнение към всяко ястие.
На хранително ниво, зелените банани са отличен източник на фибри, калий, витамин С и бета-каротен, както и витамини В6, и минерали, като например желязо.
Освен, че снабдяват тялото с много енергия, те притежават ползи за здравето, за които ще поговорим сега.
1. Зелените банани могат да подобряват и регулират сърдечния ритъм
Благодарение на високото си съдържание на калий, консумирането на зелени банани подпомага регулирането на сърдечния ритъм.
Причината за това е калият, който подпомага регулирането на кръвното налягане, като по този начин предпазва сърцето от проблеми, които могат да причинят нарушен сърдечен
ритъм.
Един зелен банан със среден размер може да съдържа приблизително 400 мг калий, което е еквивалентно на доста голяма дневна доза, имайки предвид фактът, че препоръчителното количество за възрастни е 4700 мг (а за децата варира от 3800 до 4500 мг).
2. Борят се с гастрита и останалите стомашни проблеми
Зелените банани са много богати на скорбяла. Те представляват отлична защита за стомашната лигавица.
Ето защо са подходяща храна, в случай, че страдате от някои от тези проблеми:
- Гастрит
- Стомашни киселини
- Стомашни язви
Все пак при тези случаи е важно да приготвяте зелените банани както трябва, като избягвате да ги пържите.
Мазнината, свързана с пърженето ще премахне почти до крайна степен всички полезни вещества, които притежават.
Консумирането им варени и подправени с малко сол и зехтин е най-препоръчителният вариант.
3. Борят се с чревните заболявания
Скорбялата, която се съдържа в зелените банани представлява вид силно ферментиращи фибри, изключително полезни за добрата бактерия, която подпомага функцията на дебелото черво, като по този начин задейства регулаторния и пробиотичния ефект.
Консумирането на зелени банани ще ви помогне да регенерирате чревната си флора.
Добра идея е да включите тази храна в диетата си, ако току-що приключвате курс с антибиотици, които може би са отслабили чревната ви флора.
Те са полезни и в случаите на чревни болести, като колит на Крон.
4. Засилват защитните свойства на организма
Точно както чесъна, зелените банани са отличен източник на витамин В6. Той е важен за правилното функциониране на имунната система, особено при по-възрастни хора.
Много болести, свързани с напредването на годините могат да предизвикат възпаление, дегенериращо до триптофан, а по този начин тялото се нуждае от витамин В6 за да остане здраво.
И тъй като витамин В6 е водоразтворим е добре да запарвате зелените банани, запазвайки хранителния им състав за колкото може по-дълго.
Прочетете и това: Три причини да включите магнезий във вашата диета
5. Регулират кръвното налягане
Калият е много важен за здравето на организма, не само защото влияе положително на артериите.
Също така подпомага мускулните контракции, които са от особена важност, що се касае до сърдечното здраве.
Ако страдате от високо кръвно налягане е най-добре да увеличите приема си на калий, магнезий и калций.
Зелените банани притежават големи количества калий и магнезий, затова консумирането им е толкова добра идея.
Внимавайте, ако вече приемате лекарства за високо кръвно налягане, тъй като обикновено и те съдържат калий.
6. Редуцират холестерола
Един 200-грамов зелен банан може да ви снабди с до 5 грама протеин и е страхотен избор за редуциране нивата на холестерол.
Това е важно, ако желаете да избегнете проблеми като прекомерно напълняване, заболявания, свързани с диабет тип 2, както и определени видове рак.
7. Предотвратяват прекомерното напълняване
Скорбялата, съдържаща се в зелените банани доставя продължително чувство на ситост след прием, а в допълнение на това са и естествено бедни на мазнини.
Ако се опитвате да свалите килограми, можете да добавите зелени банани в умерени количества в блюдата си (помнете, че също така са богати и на въглехидрати).
Съображения при консумирането на зелени банани
Имайте предвид, че освен много ползи за здравето ви, яденето на зелени банани трябва да се избягва в случаите на проблеми с черния дроб и бъбречна недостатъчност.
Това е важно, защото ако бъбреците ви са увредени, твърде многото калий няма да бъде изведен от тях с времето.
Това причинява скок в нивата на този минерал, увеличавайки риска от хиперкалемия, която може да доведе до:
- Хипервентилация
- Гадене
- Слаб пулс
- Тежко увреждане на сърцето
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Chandler, S. (1995). The nutritional value of bananas. In Bananas and Plantains. World Crop Series. https://doi.org/10.1007/s10298-008-0296-0
- Crepaldi, G & Allegri, G & De Antoni, A & Costa, Carlo & Muggeo, Michele. (1975). Relationship between tryptophan metabolism and vitamin B6 and nicotinamide in aged subjects. Acta vitaminologica et enzymologica. 29. 140-4.
- D’Elia, L., Barba, G., Cappuccio, F. P., & Strazzullo, P. (2011). Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease: A meta-analysis of prospective studies. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.09.070
- Granado Cassettari, V. M., Machado, N. C., Lourenção, P. L., Carvalho, M. D., & Ortolan, E. P. (2015). Mo1187 Green Banana Biomass Supplement Produces Healthy Bowel Performance and Reduces Laxative Requirement in Children With Chronic Constipation: An Interventional Study. Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0016-5085(15)32132-6
- Qian, B., Shen, S., Zhang, J., & Jing, P. (2017). Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Composition and Functional Potential of T Cell Populations. Journal of immunology research, 2017, 2197975.