7 полезни храни за хората с остеоартрит
Остеоартритът се свързва с биологичното остаряване на хората, което настъпва с напредването на възрастта. Но може да се появи и по-рано поради лоши навици, друго заболяване или травми.
Остеоартритът е болест, причинена от увреждането на хрущялите на ставите, чиято роля е да омекотяват движенията и да предотвратяват триенето между костите.
Характеризира се с възпаление и болка в ставите, почти винаги в областта на шията и гръбначния стълб, както и в ръцете и коленете.
Може да бъде съпроводен от усещане за скованост и изтръпване, като понякога в по-сериозните случаи може да затрудни движенията.
Всички тези симптоми могат да бъдат контролирани с помощта на лекарства, допълнени от специална диета.
И въпреки че много хора не го знаят, някои хранителни вещества оказват положителен ефект върху здравето на ставите.
Днес бихме искали да обърнем специално внимание на следващите 7 храни, които са изключително полезни за хората с това заболяване.
1.Мазна риба
За разлика от другите видове месо, мазната риба съдържа умерено количество калории както и противовъзпалителни съставки, които са така необходими за хората със ставни проблеми.Те са източник на висококачествени протеини, които след като бъдат усвоени, се грижат за хрущялите и ги предпазват от увреждания.
Благодарение на съдържанието си на омега-3 мастни киселини тази храна намалява възпаленията в тъканите. Освен това създава защитна бариера срещу свободните радикали и така предпазват клетките ви от увреждане.
Някои от най-препоръчваните видове мазна риба са:
- Херинга
- Сьомга
- Сардини
- Пъстърва
- Скумрия
- Риба тон
Прочетете и: 12 храни, които се борят с артрит
2.Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове са един от най-известните източници на витамин С в природата. Благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти те са невероятно полезни за хората с остеоартрит.
Това основно хранително вещество участва в образуването на колагена и протеогликана, две от основните съставки на хрущялите, естествената обвивка на костите ви.
Антиоксидантите и противовъзпалителните съставки в цитрусовите плодове ограничават въздействието на свободните радикали, предизвикващи преждевременно стареене.
Ето някои страхотни цитруси, на които можете да заложите :
- Лимони
- Портокали
- Грейпфрути
- Мандарини
- Гуава
3.Моркови
Каротинът в морковите защитава по невероятен начин ставните хрущяли, като намалява риска от преждевременно увреждане.Това вещество, заедно с жизнено важните минерали в морковите, спомага възстановяването на увредените кости и контролира възпаленията и болката.
Морковите укрепват имунната система и защитават организма ви срещу инфекции, които могат да влошат остеоартрита.
4.Пъпеш
Пъпешите са нискокалоричен плод, който лесно можете да включите в менюто си без значение възрастта, на която сте.
Познати с високото си съдържание на вода, над 90%, те често се препоръчват на хората със ставни проблеми.
Това ги прави мощен диуретик, идеален за намаляване на задържаните течности, което влошава състоянието на възпалените тъкани.
Пъпешите съдържат бета каротин – антиоксидант, който създава витамин А и така спира развитието на остеоартрита.
5.Ленено семе
Омега-3 мастните киселини в лененото семе помагат много за овладяване на възпалението при хората с остеоартрит.Ежедневната консумация на ленено семе облекчава болката в дългосрочен план, укрепва хрущялите и спира разрушаването им.
Освен това съдържа и витамин E. Поради антиоксидантното си действие този витамин предпазва клетките ви от вредното въздействие на свободните радикали.
6.Тофу
Тази нискокалорична храна, богата на антиоксиданти, е здравословен начин за облекчаване на симптомите на остеоартрита.
Високото съдържание на калций в тофуто предпазва и укрепва костите и ставите. Хрущялите, обвиващи костите също са защитени от преждевременно увреждане.
То съдържа малко количество омега-3 мастни киселини, които заедно с минералите му намаляват възпаленията в ставите.
Прочетете и тази статия: 5 изненадващи причини за възпаления
7.Спанак полезна храна за хората с остеоартрит
Антиоксидантите в спанака неутрализират вредното въздействие на свободните радикали върху ставите ви. И облекчават възпаленията.Спанакът е източник и на фолиева киселина и калций, които са необходими за укрепването на костите и хрущялите.
Консумацията на тези храни няма да ви излекува от остеоартрита. Но е добре да ги добавите към менюто си и така да се погрижите за здравето на ставите си.
Включете ги в менюто си и се радвайте на по-добро здраве.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Blanco-Garca FJ, Fernndez Lpez C, Galdo Fernndez F. Artrosis. Med – Programa Form Medica Contin Acreditado. 2005.
- Roberto Negrín V, Fernando Olavarría M. Artrosis y ejercicio físico. Rev Médica Clínica Las Condes. 2014.
- Sánchez Martín MM. Artrosis. Etiopatogenia y tratamiento. An Real Acad Med Cir Vall. 2013.