7 неща, за които ще съжалявате с течение на времето

Рано или късно осъзнаваме, че нещата, на които посвещаваме времето си не са най-важните в живота ни и започваме да съжаляваме, че не сме отделяли повече време на любимите си хора.
7 неща, за които ще съжалявате с течение на времето

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

За кои неща ще съжалявате с течение на времето?

Това е може би една от най-големите иронии в живота. Много хора прекарват живота си правейки неща, които не им харесват, като същевременно игнорират тези, които си заслужават вниманието им.

В края на живота си тези хора поглеждат назад и започват да съжаляват, че не са действали по различен начин.

Тази ситуация е често срещана, дори и да не подозирате това. Много хора съжаляват, че не са прекарвали достатъчно време със семейството си, че са работили твърде много и не са се радвали достатъчно на живота.

С течение на времето помъдряваме и започваме да разбираме, че важните неща в живота са семейството, любовта, здравето и щастието.

Бихме искали да ви помолим да погледнете този списък с неща, за които бихте съжалявали след време, ако не вземете мерки.

1. Нямате куража да бъдете себе си

Както и повечето хора, това е едно от нещата, за което ще съжалявате като остареете.

Изпълвайки очакванията на семейството и обществото можете да съжалявате, че не сте имали куража да правите това, което сте искали вместо това, което е трябвало.

Когато следвате чувствата си, в края на деня се усещате гордост от всичко, което сте направили и така ще можете да погледнете назад, без да съжалявате.

2. Заемането на работна позиция, която не ви удовлетворява вместо да поемете риска и да следвате мечтите си

Ще съжалявате за работата си

Това съжаление върви ръка за ръка с първото, с тази разлика, че става въпрос за мястото, на което прекарвате голяма част от живота си.

Работата обикновено отнема около 40 часа от времето ви всяка седмица, като най-вероятно получавате две седмици отпуска годишно.

Ако прекарвате по-голямата част от деня си правейки нещо, което не харесвате и не ви е интересно, то вие сами се лъжете.

Опитайте се да си представите живота си и помислете какво наистина искате и сте способни да направите.

Няма по-добро чувство от това да ходите с удоволствие на работа всеки ден.

3. Не отделяте достатъчно време на семейството си

Ако семейството е едно от най-важните неща в живота ни, защо го възприемаме за даденост, докато не стане прекалено късно?

Отказвайте допълните часове на работа и вечеряйте със семейството си, обадете се на родителите и братята и сестрите си, посещавайте роднините си през уикенда или общувайте чрез Skypе, ако живеете прекалено далеч едни от други, за да се срещате лично. Това са само част от възможностите да прекарвате повече време със семейството си.

Има много начини за поддържане на връзка. Не отлагайте тези моменти за времето, когато ще бъдете по-свободни, защото “по-късно” може да се окаже много късно.

Не си позволявайте да отлагате наистина важните неща.

4. Давайте израз на истинските си чувства

Ще съжалявате, ако не сте показвали чувствата си

Прикриването на истинските ви чувства е нещо, за което ще съжалявате след време. С течение на годините ще ви бъде все по-трудно да променяте навиците си, а този не прави изключение.

Полагайте усилия да споделяте как се чувствате, казвайте на любимите си хора колко много означават за вас. Обяснете им, че ви е грижа за тях.

Ще видите, че вие самите ще се чувствате по-добре. Най-лошото нещо, което може да се случи е да съжалявате, че не сте започнали да споделяте чувствата си по-рано.

5. Не поддържате контакт със старите си приятели

Това може да се окаже трудно, особено, ако работите или живеете в различни градове, области и дори държави. Ако е минало много време, най-вероятно животът ви се е променил напълно.

Може и да не ви се струва важно, тъй като хората се отдалечават с времето, а може и да се надявате да се видите отново след години.

Ако продължавате да отлагате това за по-късно, може би един ден наистина ще съжалявате.

Поддържането на контакт със старите приятели може да е много лесно чрез Facebook или среща с вечеря или кафе.

6. Ще съжалявате, че работите прекалено много

Това е нещо, за което всички съжаляваме с всяка една изминала година. И докато идеята да ползвате повече отпуска не е най-добрата, отделяйте част от времето си за нещата, които ви правят щастливи. 

Често една прегръдка, топлината на пясъка под ходилата ви, посещаването на интересни уроци са много по-добри от прекарването на часове в офиса или седенето на дивана пред телевизора.

Прочетете и тази статия: Лечебната сила на прегръдката

7. Не пътувате и не си почивате достатъчно

Ще съжалявате, че не сте пътували

Не е трудно да намерите начин да се радвате на повече свободно време. Можете да ползвате неплатен отпуск или да си намерите работа от дома и сами да определяте работния си ритъм.

Определете си времеви граници и ги спазвайте. Ако работата не отговаря на личните ви нужди, потърсете нова, която да ви позволи да разпределяте по-добре времето си.

Започнете наистина да се замисляте за нещата, за които бихте съжалявали след години и направете нещо още днес. Не позволявайте живота да изтича между пръстите ви, започнете да му се радвате още сега.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Azzarelli, K. K. (2016). Rethinking happiness: using your power for purposea. Annals of the New York Academy of Sciences, 1384(1), 32–35. https://doi.org/10.1111/nyas.13149
  • Johnson, B. T., & Acabchuk, R. L. (2018). What are the keys to a longer, happier life? Answers from five decades of health psychology research. Social Science & Medicine, 196, 218–226. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2017.11.001; texto completo
  • Lee, M.-A., & Kawachi, I. (2019). The keys to happiness: Associations between personal values regarding core life domains and happiness in South Korea. PLoS One, 14(1), e0209821. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0209821

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.