Лечебната сила на прегръдката

Може да намали кръвното налягане или дори менструални болки при жените и е от съществено значение за психическото и интелектуалното развитие на децата
Лечебната сила на прегръдката

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Не само прегърнатият, но и прегръщащият се влияе положително от този акт. И не забравяйте… позитивният ефект продължава и след физическия контакт. В тази статия ще ви покажем каква е лечебната сила на прегръдката.

Кой не обича да прегръща и да бъде прегръщан? Повечето от вас, които четете това, вероятно ще се съгласите, че прегръдката може да доведе до прекрасни чувства. Но защо я обичаме толкова много?

Може да ви прегърне ваш приятел, член на семейството, любим човек, вашият партньор, или просто човек, който проявява симпатия.

Прегръдката се счита за една от основните прояви на привързаност между човешките същества. Продължете да четете, за да научите какви са ползите за здравето и лечебната сила на прегръдката.

Емоционалните ползи – част от лечебната сила на прегръдката

Проучвания показват, че прегръдката стимулира мозъка да произведе ендорфини. Това, на свой ред, има лечебен ефект върху цялото тяло.

Не е твърде смело да кажем, че прегръдката е форма на терапия, създаваща чувство на благополучие. Тя може да намали кръвното налягане или дори менструални болки при жените.

Да облекчи главоболието и да противодейства на тревожността, стреса и депресията; да повиши вашето самочувствие, да успокои нервите, да ви накара да разберете, че не сте сами, да излекува безсъние, да ви помогне да преодолеете страха.

Да стимулира сетивата, да ви донесе радост, да успокои душата, а някои източници дори твърдят, че забавя процеса на стареене и подпомага контрола върху апетита.

Сега вече знаете отговора на въпроса “Каква е ползата да ме прегръщат и да прегръщам?”.

лечебната сила на прегръдката

А каква е лечебната сила на прегръдката и какви са нейните физиологични ползи? Секрецията на хормона окситоцин е една от тях.

Окситоцинът е известен като хормон на привързаността и не се среща само при децата. Той подобрява качеството на живот, независимо от вашата възраст.

Съществуват толкова много ползи от прегръдката! Практикува се дори “терапия с прегръдка. Тя се използва за лечение на депресия и други психични разстройства.

Прегръдките освобождават и други хормони, като например серотонин и допамин, които имат седативен ефект върху тялото. Това дава усещането за спокойствие и благополучие.

Най-интересното е, че този ефект не се наблюдава само по време на самата прегръдка, но може да се усети дълго и след като физическия контакт е приключил.

Една любопитна забележка – научни изследвания са показали, че прегръдките и галенето въздействат повече на жените, отколкото на мъжете, но и двата пола се възползват от позитивния им ефект.

Фактите, изложени в книгата на Kaтлийн Кийтинг “Терапия с прегръдка”, ни позволяват да твърдим, че прегръдките не само ви карат да се чувствате добре.

Те, също така, са от съществено значение за психическото и интелектуалното развитие на децата, като им помагат да преодолеят страховете си. Освен всичко са и фактор в процеса против стареене.

Катлийн Кийтинг пише в книгата си:

“Физическият контакт е не само приятен, но и необходим за нашето психическо, емоционално и физическо благосъстояние, за да се чувстваме по-щастливи и пълноценни членове на нашия социум. Прегръдката е много специален начин на докосване, което утвърждава индивидуалността и същевременно ви кара да се чувствате приети от другите.”

Така че, нека да обобщим – какви са ползите от прегръдката?

  • Защита: Като човешки същества ние сме крехки и винаги искаме да се чувстваме защитени. Нищо не ни дава това усещане по-добре от една прегръдка.
  • Доверието: Когато сте самоуверени, вие не се страхувате да се изправите срещу предизвикателствата, които могат да възникнат в ежедневието. След една хубава прегръдка нищо не може да ви спре.
  • Сигурност: Чувството за сигурност е от съществено значение във вашето ежедневие. Можете дори да се каже, че е горивото, което създава увереността, така необходима за постигане на целите.
  • Сила: Ако имате вътрешна сила, ще я споделите с хората около вас.

Не на последно място!

Независимо от причината да ви прегърнат, винаги е добър повод да се насладите и на физиологичните ползи, които идват с този жест. Ако ви прегърне приятел, може просто да ви стане весело или мило.

Ако ви прегърне партньорът ви, това може да ви се стори “игриво” или вълнуваща прелюдия към по-нататъшна близост. Без значение каква е, никога не отказвайте прегръдка!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cohen S, et al. (2014). Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness.
  • Denison B. (2004). Touch the pain away: New research on therapeutic touch and persons with fibromyalgia syndrome.
  • Waring B. (2006). A cuddle a day keeps the doctor away.
  • Ellen Connolly, “Hugs and smiles, but not everyone embraces the trend” Sydney Morning Herald, 1 de diciembre de 2004
  • Kathleen Keating, Abrázame, 1983

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.