Кафето предпазва от рак на черния дроб

Любопитен факт за него е, че антиоксидантите му остават активни, вместо да се разграждат.
Кафето предпазва от рак на черния дроб

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Харесваме кафето – сутрешен “лек”, енергийна инжекция за организма и настроението. А знаете ли, че отлично защитава и дори предпазва от рак на черния дроб?

Консумацията на кафе сутрин не само засилва краткосрочната памет, но и увеличава регенерацията на черния дроб, тъй като то е богато на флавоноиди  и антиоксиданти.

Изглежда чернодробните заболявания стават все по-често срещани. Неправилното хранене и вредните навици обикновено носят последствия. Ето защо винаги е хубаво да чуваме положителни новини, като тази: консумирането на една-две чаши  кафе  на ден предпазва от рак на черния дроб.

Със сигурност следващата информация ще е полезна.

Консумацията на кафе: съюзник на чернодробното здраве

Възможно е да четете тази статия с известна доза скептицизъм. Може би ще кажете нещо, като “Познавах хора, които пиеха много кафе и все пак починаха от рак на черния дроб”. Е, както на всичко останало в живота, и на тези неща трябва да се гледа обективно и цялостно.

 • Само по себе си кафето не може да предотврати всички чернодробни заболявания: то просто предпазва.
 • Здравословният начин на живот и хранене, правенето на упражнения и избягването на прекалената употреба на алкохол и цигари допринасят много за предпазването от чернодробни заболявания.
 • Кафето трябва да се пие с умереност и баланс. Най-здравословно е по две чаши на ден за оптимизиране на основните функции. Пиенето на повече не означава, че ефектът ще се засили.

Доскор консумацията на кафе не се препоръчваше, понеже се смяташе, че е повече вредна, отколкото полезна. В последните години няколко проучвания показаха, че кафето е полезно:

 • предпазва от болестта на Алцхаймер.
 • защитава от заболяване на Паркинсон.
 • Според проучване на Харвардския университет, две чаши кафе на ден предпазват от диабет тип 2.

Нека разгледаме: как напитката предпазва от рак на черния дроб.

как кафето предпазва от рак на черния дроб

Кафето действа противовъзпалително на черния дроб

Проучването, което подкрепя това становище, е публикувано в “Medical News Today” и е проведено от “Световния фонд за изследване на рака” в Лондон. Според учените, най-интересното свойство на кафето е, че действа противовъзпалително.

 • Влияе на гените, причиняващи възпаление на чернодробните клетки.
 • Хората, които пият 1-2 чаши кафе на ден, засилват възстановителните процеси в черния си дроб. Това означава, че възпалени клетки се лекуват, а количествата на мазнините ( в този така важен орган) намаляват.

Силата на антиоксидантите в кафето

Любопитен факт за него е, че антиоксидантите му остават активни, вместо да се разграждат.

Киселините в кафето, като хлорогенната, кафеената и феруловата киселина, имат мощно действие за предпазване на черния дроб.

 • Тези антиоксиданти се запазват в продължение на повече от 8 часа.
 • Според проучване, публикувано в списание “Clinical Gastroenterology and Hepatology”, нормалната консумация на кафе може да помогне на до 40 % от хората, страдащи от хепатоцелуларен карцином (най-разпространения вид рак на черния дроб).
 • Експерти посочват, че ако има една важна причина за това – защо кафето предпазва от рак на черния дроб – тя е, заради способността му да намалява риска от диабет.

Кафето предпазва и от чернодробна фиброза

Друг интересен факт, публикуван в списание “Hepatology”, е че кафето има свойството да разрушава натрупаната съединителна тъкан, водеща до фиброза.

Все още е необходима много информация, за да се разработят достатъчно стратегии по отношение на дневното количество, необходимо за постигане на задоволителни резултати – в зависимост от състоянието на пациента. Засега е ясно, че кафето е  полезно и за хора, страдащи от хронично чернодробно заболяване.

Още ползи от пиенето на две чаши кафе дневно. Готови ли сте?

Кафе за превенция на рак на черния дроб

Диабет

Както казахме в началото, нормалната консумация на кафе предпазва от диабет тип 2, а също така и от някои видове рак, свързани със затлъстяването и проблеми с инсулина и естрогена.

Хранете се здравословно и балансирано, като не пропускате ежедневното кафе.

Две чаши кафе на ден – грижа за сърцето

Винаги е имало противоречие, относно това – дали кафето може да причини сърдечни проблеми. Знаем, че повишава кръвното налягане, но най-важното е да се консумира в умерени количества.

 • Кафето е естествен източник на антиоксиданти и флавоноиди, които укрепват коронарните артерии.
 • Редовната и умерена консумация на кафе намалява опасността от сърдечен удар, пише списание “British Medical Journal”.
 • Пиейки по две чаши кафе на ден се грижим за кръвоносните съдове.

Кафето подсилва паметта

Първата чаша кафе, която пиете сутрин засилва краткосрочната памет

Както споменахме по-горе, кафето може да бъде малък помощник в борбата с болести, като тези на Алцхаймер и Паркинсон. Има обаче още нещо, което със сигурност ще харесате.

Според проучване, публикувано в списание “Nature Neuroscience”, първата чаша кафе, която пиете сутрин засилва краткосрочната памет. Това означава, че няма да забравяте за обикновените ежедневни неща, като например: къде оставихте ключовете или пък – за онази среща след работа.

Така че, готови ли сте за по две чаши на ден? Давайте!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Nkondjock, A. (2009). Coffee consumption and the risk of cancer: An overview. Cancer Letters. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.08.022
 • Bøhn, S. K., Blomhoff, R., & Paur, I. (2014). Coffee and cancer risk, epidemiological evidence, and molecular mechanisms. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201300526
 • Bravi, F., Bosetti, C., Tavani, A., Gallus, S., & La Vecchia, C. (2013). Coffee reduces risk for hepatocellular carcinoma: An updated meta-analysis. Clinical Gastroenterology and Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2013.04.039
 • Setiawan, V. W., Wilkens, L. R., Lu, S. C., Hernandez, B. Y., Le Marchand, L., & Henderson, B. E. (2015). Association of coffee intake with reduced incidence of liver cancer and death from chronic liver disease in the US multiethnic cohort. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2014.10.005

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.