Кафето предпазва от рак на черния дроб

Любопитен факт за него е, че антиоксидантите му остават активни, вместо да се разграждат.
Кафето предпазва от рак на черния дроб

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Харесваме кафето – сутрешен “лек”, енергийна инжекция за организма и настроението. А знаете ли, че отлично защитава и дори предпазва от рак на черния дроб?

Консумацията на кафе сутрин не само засилва краткосрочната памет, но и увеличава регенерацията на черния дроб, тъй като то е богато на флавоноиди  и антиоксиданти.

Изглежда чернодробните заболявания стават все по-често срещани. Неправилното хранене и вредните навици обикновено носят последствия. Ето защо винаги е хубаво да чуваме положителни новини, като тази: консумирането на една-две чаши  кафе  на ден предпазва от рак на черния дроб.

Със сигурност следващата информация ще е полезна.

Консумацията на кафе: съюзник на чернодробното здраве

Възможно е да четете тази статия с известна доза скептицизъм. Може би ще кажете нещо, като “Познавах хора, които пиеха много кафе и все пак починаха от рак на черния дроб”. Е, както на всичко останало в живота, и на тези неща трябва да се гледа обективно и цялостно.

 • Само по себе си кафето не може да предотврати всички чернодробни заболявания: то просто предпазва.
 • Здравословният начин на живот и хранене, правенето на упражнения и избягването на прекалената употреба на алкохол и цигари допринасят много за предпазването от чернодробни заболявания.
 • Кафето трябва да се пие с умереност и баланс. Най-здравословно е по две чаши на ден за оптимизиране на основните функции. Пиенето на повече не означава, че ефектът ще се засили.

Доскор консумацията на кафе не се препоръчваше, понеже се смяташе, че е повече вредна, отколкото полезна. В последните години няколко проучвания показаха, че кафето е полезно:

 • предпазва от болестта на Алцхаймер.
 • защитава от заболяване на Паркинсон.
 • Според проучване на Харвардския университет, две чаши кафе на ден предпазват от диабет тип 2.

Нека разгледаме: как напитката предпазва от рак на черния дроб.

как кафето предпазва от рак на черния дроб

Кафето действа противовъзпалително на черния дроб

Проучването, което подкрепя това становище, е публикувано в “Medical News Today” и е проведено от “Световния фонд за изследване на рака” в Лондон. Според учените, най-интересното свойство на кафето е, че действа противовъзпалително.

 • Влияе на гените, причиняващи възпаление на чернодробните клетки.
 • Хората, които пият 1-2 чаши кафе на ден, засилват възстановителните процеси в черния си дроб. Това означава, че възпалени клетки се лекуват, а количествата на мазнините ( в този така важен орган) намаляват.

Силата на антиоксидантите в кафето

Любопитен факт за него е, че антиоксидантите му остават активни, вместо да се разграждат.

Киселините в кафето, като хлорогенната, кафеената и феруловата киселина, имат мощно действие за предпазване на черния дроб.

 • Тези антиоксиданти се запазват в продължение на повече от 8 часа.
 • Според проучване, публикувано в списание “Clinical Gastroenterology and Hepatology”, нормалната консумация на кафе може да помогне на до 40 % от хората, страдащи от хепатоцелуларен карцином (най-разпространения вид рак на черния дроб).
 • Експерти посочват, че ако има една важна причина за това – защо кафето предпазва от рак на черния дроб – тя е, заради способността му да намалява риска от диабет.

Кафето предпазва и от чернодробна фиброза

Друг интересен факт, публикуван в списание “Hepatology”, е че кафето има свойството да разрушава натрупаната съединителна тъкан, водеща до фиброза.

Все още е необходима много информация, за да се разработят достатъчно стратегии по отношение на дневното количество, необходимо за постигане на задоволителни резултати – в зависимост от състоянието на пациента. Засега е ясно, че кафето е  полезно и за хора, страдащи от хронично чернодробно заболяване.

Още ползи от пиенето на две чаши кафе дневно. Готови ли сте?

Кафе за превенция на рак на черния дроб

Диабет

Както казахме в началото, нормалната консумация на кафе предпазва от диабет тип 2, а също така и от някои видове рак, свързани със затлъстяването и проблеми с инсулина и естрогена.

Хранете се здравословно и балансирано, като не пропускате ежедневното кафе.

Две чаши кафе на ден – грижа за сърцето

Винаги е имало противоречие, относно това – дали кафето може да причини сърдечни проблеми. Знаем, че повишава кръвното налягане, но най-важното е да се консумира в умерени количества.

 • Кафето е естествен източник на антиоксиданти и флавоноиди, които укрепват коронарните артерии.
 • Редовната и умерена консумация на кафе намалява опасността от сърдечен удар, пише списание “British Medical Journal”.
 • Пиейки по две чаши кафе на ден се грижим за кръвоносните съдове.

Кафето подсилва паметта

Първата чаша кафе, която пиете сутрин засилва краткосрочната памет

Както споменахме по-горе, кафето може да бъде малък помощник в борбата с болести, като тези на Алцхаймер и Паркинсон. Има обаче още нещо, което със сигурност ще харесате.

Според проучване, публикувано в списание “Nature Neuroscience”, първата чаша кафе, която пиете сутрин засилва краткосрочната памет. Това означава, че няма да забравяте за обикновените ежедневни неща, като например: къде оставихте ключовете или пък – за онази среща след работа.

Така че, готови ли сте за по две чаши на ден? Давайте!

Може да ви заинтересува ...
Кога е най-подходящото време за първата чаша кафе
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Кога е най-подходящото време за първата чаша кафе

Кога пиете първата чаша кафе? Ако сте като повечето хора, веднага щом станете. Трябва да се отървете от сънливостта си и да получите добър заряд ен...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Nkondjock, A. (2009). Coffee consumption and the risk of cancer: An overview. Cancer Letters. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.08.022
 • Bøhn, S. K., Blomhoff, R., & Paur, I. (2014). Coffee and cancer risk, epidemiological evidence, and molecular mechanisms. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201300526
 • Bravi, F., Bosetti, C., Tavani, A., Gallus, S., & La Vecchia, C. (2013). Coffee reduces risk for hepatocellular carcinoma: An updated meta-analysis. Clinical Gastroenterology and Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2013.04.039
 • Setiawan, V. W., Wilkens, L. R., Lu, S. C., Hernandez, B. Y., Le Marchand, L., & Henderson, B. E. (2015). Association of coffee intake with reduced incidence of liver cancer and death from chronic liver disease in the US multiethnic cohort. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2014.10.005

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.