7 лесни промени, с които да подобрите здравето на сърцето си ДНЕС
Сега е подходящият момент да подобрите здравето на сърцето си.
Въпреки че изглежда странно, често пренебрегваме този ценен орган, който тупти в центъра на гърдите ни. Правим това несъзнателно, избирайки по-уседнал начин на живот или нездравословен начин на хранене например.
Освен това оставяме стреса и тревожността да влияят върху спокойствието, баланса и състоянието на сърцето ни.
Добре е да осъзнаем навреме важността на грижата за сърцето ни. Запомнете, че ако сърцето ви се разболее, стане слабо или не се чувства добре, качеството на живота ви сериозно ще се понижи, независимо от възрастта ви.
Днес ви предлагаме да предприемете “малка революция”, която ще ви помогне да подобрите качеството на живота си и здравето на сърцето си.
1. Заместете маслото със зехтин
Ако обичате да похапвате препечени филийки с масло и сладко всеки ден е време за промяна.Изберете екстра върджин зехтин вместо маслото и се насладете на този вкусен продукт. Освен това той е подходящ за почти всички ястия: той е идеалната добавка към закуската, обяда и вечерята.
Друг здравословен трик от Средиземноморската кухня е готвенето със зехтин вместо с масло.
Ястията ви ще станат по-здравословни и вкусни!
Прочетете и: Необичайните симптоми на сърдечен удар при жените
2. Яжте риба 3 пъти седмично
Студенолюбивите риби като рибата тон, скумрията и херингата са най-богатите източници на омега-3 мастни киселини.
За разлика от месото тези видове риба са много полезни за здравето на сърцето ви.
Те ви осигуряват калий, магнезий и ниацин. Заедно с мастните киселини, тези три съставки намаляват лошия холестерол (LDL) в артериите и се грижат за сърцето ви.
Купувайте риба с доказано качество, безопасно за здравето ви. Понякога рибата може да съдържа вещества директно застрашаващи здравето ви.
3. Заместете солта с подправки
Солта подобрява вкуса на храната; нещо, което всички знаем. Освен това се използва в кухнята от векове.Ето защо ни е толкова трудно да премахнем солта от ястията ни (особено тези, които страдат от хипертония). А дали това наистина ще се отрази на вкуса на храната?
Решението на този проблем е лесно и приятно. Можем да получим помощ от следните подправки:
- Копърът е идеален за супи и риба
- Чесънът на прах е вкусен заместител на солта
- Лимоновият сок на прах е натурален консервант, който придава невероятен вкус на ястията
- Лукът на прах е вкусна и противовъзпалителна храна
4. Добавете чаша овесени ядки към закуската си
В този блог често споменаваме, че една от най-добрите храни, която се грижи за здравето на сърцето ви са овесените ядки.
Овесените ядки съдържат шест основни аминокиселини, богати на ненаситени мазнини и линолова киселина.
Те регулират нивото на глюкозата и са богати на витамини (E, B1, B2) и минерали (калций, желязо, цинк, фосфор и магнезий).
Благодарение на всички тези съставки сърцето ви ще бъде добре обгрижено и готово да започне деня с максимално количество енергия.
5. 20 минути упражнения дневно, за да се погрижите за здравето на сърцето си
Всички можем да отделим 20 минути в края на деня, които да посветим на здравето на сърцето си, тялото, мускулите, костите и дихателната система.Основната „съставка“ е волята и осъзнаването, че искаме да правим упражнения.
Достатъчно е да излезете на кратка разходка, да потичате, да се качите по стълбите, да покарате колело или да потанцувате. Просто трябва да изберете определена физическа активност.
6. 20 минути спокойствие и медитация
Медитацията и умението да се откъснете от ума, тялото, отговорностите и дори технологиите не е само отпускащо, но и много здравословно.
Здравето на ума и сърцето ни ще ни благодари за това. Медитацията ни помага да се освободим от напрежението, натрапчивите мисли, страхове и трудности.
Опитайте още днес. Медитирайте. Подарете си 20 минути спокойствие и тишина.
7. Кажете „да“ на лимоновия сок
И накрая, лимоновият сок е освежаващ, здравословен, вкусен и верен приятел на здравото сърце.Знаете ли защо? Лимоните са богати на калий и магнезий, два минерала, които регулират кръвното налягане.
Освен това този цитрусов плод е изключително богат на различни видове антиоксиданти като биофлавоноидите например. Необходими са, за да се грижат за артериите ни като ги запазват еластични и пречат на плаката да се натрупа върху тях.
Не се колебайте да приложите тези лесни съвети в ежедневието си. Те не са трудни за изпълнение и ще направят живота ви по-добър!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Covas, M. I., Nyyssönen, K., Poulsen, H. E., Kaikkonen, J., Zunft, H. J. F., Kiesewetter, H., … Marrugat, J. (2006). The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: A randomized trial. Annals of Internal Medicine. http://doi.org/10.7326/0003-4819-145-5-200609050-00006
- Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., & Appel, L. J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. http://doi.org/10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94
- Earnshaw, S. R., McDade, C. L., Chu, Y. F., Fleige, L. E., & Sievenpiper, J. L. (2017). Cost-effectiveness of Maintaining Daily Intake of Oat β-Glucan for Coronary Heart Disease Primary Prevention. Clinical Therapeutics. http://doi.org/10.1016/j.clinthera.2017.02.012
- Khan, M. K., Zill-E-Huma, & Dangles, O. (2014). A comprehensive review on flavanones, the major citrus polyphenols. Journal of Food Composition and Analysis. http://doi.org/10.1016/j.jfca.2013.11.004