6 малко познати ефекта на тревожността върху организма ви

20.09.2017
Страдате ли редовно от тревожност? Ако не я овладеете по подходящия начин, тревожността може да доведе до застрашаващи живота ви проблеми. Важно е да установите кои са причините за появата на тревожност и да се погрижите за здравето си.

Кратка проява на тревожността – тази, която трае няколко часа или дена и е породена от някаква временна тревога или стресиращо обстоятелство,  не оставя трайни последици върху организма ви.

Но когато тревожността се проточи във времето и не се контролира, тя оказва физиологично въздействие, което може да остави следи върху здравето ви по начин, за който дори не подозирате.

Днес бихме искали да ви разкажем за опасностите за здравето, които се появяват поради пренебрегване на истинската причина за проблема: скритата тревожност.

Ефекти на тревожността върху организма ви

1. Разширени зеници

Разширени зеници
Става въпрос за разширяване на зениците, което не е свързано с реакцията им при слаба светлина. Ако страдате от тежка тревожност, това е симптом за скрит проблем, който се нуждае от разбиране и лечение.

Разширените зеници могат да са признак и на състоянието ви на силна тревога.

Когато нивото ви на тревожност е високо, обикновено се наблюдават необичайни симптоми, които могат да се проявят под различна форма като виене на свят или виждане на странни светлинки около вас, които намаляват зрението ви.

Вижте и: 6 съвета за поддържане здравето на очите

2. Трудно преглъщане

Трудното преглъщане по време на хранене или пиене е друг често срещан симптом.

Този симптом е известен като дисфагия и е ясен признак за тревожност. Свързан е със слюнчените жлези.

Не забравяйте, че тревожността има ясна цел: подготвя ви за бягство.

Затова основната задача на организма ви е да задържа течностите. За да поддържа мускулите, защото те ще ви помогнат да избягате. Течностите играят важна роля и за изпотяването.

Ако устата ви е пресъхнала поради тревожност, ще ви е трудно да сдъвквате храната и да я преглъщате.

3. Главоболие

Главоболие
Тревожността кара вените и артериите в организма ви да се съкращават поради една строго специфична причина: за да снабдят мускулите ви с повече кръв.

Кръвообращението ви се засилва и така улеснява свиването на кръвоносните съдове, което води до появата на класическо главоболие.

Този вид главоболие е типично за първите няколко часа на деня и за следобедите.

Прочетете и: Кога да започнем да се тревожим за главоболието

4. Болка в челюстта

Тревожността и стресът оказват по-силно влияние върху някои части от тялото. Става въпрос за врата, раменете, гърба и челюстта.

Ако забележите болка в челюстта, която се влошава сутрин и продължава до ушите ви, най-вероятно страдате от причинен от стреса бруксизъм. С други думи, скърцате със зъби през нощта поради натрупаните стрес и тревожност.

Трябва да посетите лекаря си, независимо че протекторите за уста ще ви помогнат. За да откриете истинската причина за тревожността си, за да може да се справите с нея по подходящия начин.

5. Посещавате тоалетна по-често от обикновено

Това се случва на всички понякога: попадате в ситуация, водеща до тревожност, като правенето на тест или интервю за работа и ви се налага да посещавате тоалетната доста често.

Това е често срещано и много интересно явление: когато сте разтревожени бъбреците ви реално образуват по-малко урина. Защо? Поради причината, която вече ви споменахме: организмът ви се опитва да запази течностите и да поддържа мускулите ви.

Но за да премахне излишните килограми, за да можете да тичате по-бързо, мозъкът казва на организма ви, че трябва да посещавате тоалетната по-често. За да изхвърлите урината, въпреки че при това ходене отделяте едва “няколко капки”.

Вижте и: 5 упражнения за овладяване на тревожността

6. Усещане за нереалност: чувство, че всичко около вас е нереално или че не сте част от това, което виждате

Ефекти на тревожността върху организма
Може и да ви изглежда странно, но ако сте преминали през период на силна тревога или стрес, знаете много добре за какво става въпрос.

Когато изведнъж имате ясното усещане, че всичко около вас е нереално. Все едно виждате света отстрани, а не сте в него реално.

Каква е причината за това? Първо, ако това ви се случва често, трябва да посетите лекаря си.

Силната тревога засяга белите ви дробове. Дишате бързо, а натрупването на много кислород води до две неща: първото е хипервентилация, а второто – усещането за нереалност.

Мозъкът ви не функционира нормално и е причината за това.

Най-вероятно сте забелязали поне един от изброените симптоми. Ако ви се случва рядко, това не е проблем, но може да е опасно, ако стане част от ежедневието ви.

Потърсете помощ, отидете на лекар и започнете да се справяте с тревожността си.

 

Първата снимка е предоставена от wikihow.com