Необичайни симптоми на сърдечен удар при жените

· 24.12.2015
Съществуват определени рискови фактори, които повишават шанса да се сблъскате с този проблем в определен период от живота си

Сърдечно-съдовите заболявания поразяват както мъжете, така и жените – oсобено онези от тях, които са в зряла възраст. В САЩ например тези заболявания са се превърнали в основна причина за смъртта за жените, оставяйки по-назад заболявания като рак на гърдата и яйчниците. Съществуват конкретни причини, поради които жените ги грози сърдечен удар.

Това, което впечатлява учените от цял свят, е, че при дамите се наблюдава тенденция да се посещава по-рядко и в по-късен етап лекар в случаи на сърдечно-съдов проблем. Това несъмнено е една от причините, поради която смъртността при жените вследствие на сърдечно-съдови проблеми е по-висока.

Сърдечните удари се характеризират с набор от общи симптоми, които категорично могат да ви наведат на мисълта, че се намирате в сериозно влошено здравословно състояние. При жените обаче нещата стоят малко по-иначе. При тях симптомите на сърдечен удар могат лесно да бъдат сбъркани със симптоми на други здравословни проблеми. Именно те водят до неразпознаване на сериозността на състоянието и отсъствието на последваща стъпка за консултация с лекар.

Рискови фактори

Един сърдечен удар може да се прояви по всяко време – дори без предупреждение. Съществуват обаче определени рискови фактори, които повишават шанса да се сблъскате с този проблем в определен период от живота си:

  • Диабет
  • Високо кръвно налягане
  • Тютюнопушене
  • Висок холестерол
  • Затлъстяване
  • Водене на заседнал начин на живот

Повечето хора, които водят здравословен начин на живот, са до голяма степен предпазени от риска да получат сърдечен удар. Разбира се, това не означава, че се обезсилват всички други фактори, които могат да допринесат за проблем със сърдечно-съдовата система – например, вродени сърдечни дефекти или други проблеми, които повишават риска от сърдечен удар.

Необичайни симптоми на сърдечен удар при жените

sarce

В много случаи следните атипични симптоми на сърдечен удар могат да провокират объркване както у самите пациенти, така и у лекарите, които ги преглеждат. Всъщност, много експерти твърдят напълно откровено, че дори при вторичен преглед и имайки предвид долупосочените нетипични симптоми, отново не биха ги приписали на проблем със сърцето.

Напълно възможно е сърдечният удар да бъде диагностициран, когато лекарят знае, че сте предразположени към проблеми със сърдечно-съдовата система. Именно долуописаните симптоми ще подскажат за това.

Дали регистрирате, или не рисковите симптоми и фактори е важно – от една страна. От друга, препоръчително е да знаете кои са нетипичните симптоми на сърдечен удар при жените. Когато знаете, че този здравословен проблем провокира такива неразположения, ще можете да реагирате своевременно и адекватно спрямо ситуацията.

Чувство на умора

Чувството за постоянна умора често е свързано с непълноценен сън, прием на определени лекарства или интензивни стресови ситуации. Ако умората ви обаче е налице през цялото време и е изключително силна, това може да е първи знак на сърдечен удар или сърдечно-съдово заболяване. В проучване, в което вземат участие жени, оцелели след сърдечен удар, 70 % от респондентите заявяват, че са чувствали огромна умора дни или седмици, преди да получат сърдечен удар.

Безсъние

glavobolie

Безсънието е тясно свързано със симптома, за който вече говорихме. То може да бъде определено като друг нетипичен знак за сърдечен удар при жените. Многобройни са факторите, които могат да го провокират. Според едно изследване, половината от жените, получили сърдечен удар, са се оплаквали от проблеми със съня в продължение на дни и седмици преди това.

Кашлица и задъхване

Напълно възможно е да не страдате от респираторен проблем, въпреки че това именно това ви се върти в главата. Можете да изпитате трудности с дишането, когато извършвате ежедневни задачи. Когато обаче съчатаете затруднено дишане с необяснима кашлица, това е предупредителен тревожен знак за сърдечен удар. Не забравяйте, че тези симптоми може да говорят и за други здравословни проблеми.

Киселини и подуване

Парещото усещане и възпалението на стомаха след хранене може да бъде ранен симптом на сърдечен удар при жените. Едно изследване установи, че 40% от жените, които получават сърдечен удар, са изпитвали именно тези неразположения преди това.

Световъртеж и обилно потене

potene

Тези два симптома често се свързват с менопауза. Проучвания сочат обаче, че световъртежът и обилното потене могат да се проявяват преди сърдечен удар при жените. 40% от жените, на които това се е случило, споменават тези неразположения. Други 40% се оплакват от студена пот.

Безпокойство без обяснима причина

Необяснимото безпокойство е друг симптом, който си струва да запомните, особено когато е свързан с пристягане в гърдите. Една трета от жените, които получават сърдечен удар, са изпитвали необяснимо чувство за безпокойство преди самия удар. В допълнение можем да кажем още, че със сигурност стресът и тревожността повишават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.