7 признака за емоционална токсичност

Самочувствието ви е напълно изчерпано и се чувствате уязвими по отношение на всичко, което се случва.
7 признака за емоционална токсичност

Последна актуализация: 09 януари, 2019

Емоционална токсичност – чувства , които ви разкъсват от противоречия и разрушават вътрешния ви мир…

Чувствам се уязвима, мога лесно да се разстроя, а понякога се чувствам, сякаш всичко забравям. Мога да се превърна от заинтересована на безразлична за част от секундата и също толкова бързо мога да завърша нещо, което преди това силно ме е отегчавало.

Живея, сякаш съм непрекъснато във влакче в увеселителен парк. Смея се и плача, мога да стана нестабилна в най-малко очаквания момент. Много усилия са ми нужни, за да забравя миналото, а в момента животът ми е изпълнен с проблеми и несигурност.

Често реагирам неадекватно в ситуации и ми е трудно ясно да изразявам мислите и емоциите си, което ми причинява много проблеми. Не се чувствам комфортно с нещо или някой и усещането е, сякаш се давя, защото имам огромна нужда от някой, който да ме хване за ръката и изведе от това състояние…

Може ли или някой от вас или ваш познат да се идентифицира с тези думи? Това са думите на някой, страдащ от емоционална токсичност – натрупани проблеми, свързани със стрес, тревожност и депресия.

7 признака за емоционална токсичност

Признаци за емоционална токсичност

Много от нас могат лесно да разберат последиците от алкохолна интоксикация. Знаем, че тя променя възприятията, повишава сърдечната честота и увеличава времето за реакция. Но можете ли да тълкувате знаците, които показват, че сте претоварени от емоциите си?

Ако сте преминали или в момента преживявате период с тежък емоционален товар, вероятно не сте прочистили правилно емоциите си. Въпреки че съществуват много причини, емоционалната токсичност е основно резултат от недостатъчно време за изграждане на собственото “Аз”.

1. Постоянно сте в защитна позиция

Човек, който е емоционално натровен, застава в позиция на самозащита, за да се предпази от това, което възприема като вредно.

Когато емоциите връхлетят, можете погрешно да изтълкувате действията и думите на другите – като атака. В действителност приемате всичко като крайност.

Това се случва, защото самочувствието ви е напълно смазано, което ви кара да се чувствате уязвими. Емоциите са блокирани и вие обръщате внимание само на негативното, а това позволява на всяко малко нещо да ви засегне пряко.

В резултат на това извъртате думите и намеренията на другите и реагирате агресивно и неадекватно, вярвайки, че трябва да бъдете нащрек за опасности, които съществуват само в собственото ви съзнание.

Когато страдате от емоционална токсичност  реагирате агресивно и неадекватно

2. Възприятията ви се променят

Най-вероятно сте видели и изпитали всичко около вас през призмата на емоциите и не слушате себе си или другите. Може да изглежда като загуба на време, но ако не обърнете внимание на тези конфликти, това може да ви причини множество проблеми.

Причината за нервност, нетърпение и неконтролируеми емоции се крият в това, колко малко разбирате и обръщате внимание на заобикалящата ви среда.

3. Прекалено критични сте

Една от причините, поради които толкова трудно се комуникира с емоционално токсична личност, е поради самоналожената бариера, причинена от безкомпромисно отношение.

Ако се чувствате по този начин, възможно е в желанието си да запазите всичко под контрол да сте загубили способността да сте гъвкави. Опитайте да бъдете по-добри със себе си и другите.

4. Вашите съмнения са повърхностни

Ако сте пропаднали в бездната на емоционална токсичност, тогава вашите съмнения вероятно са повърхностни и контролират живота ви. Реагирате по-остро и често сте в защитна позиция.

Самочувствието ви е напълно изчерпано и се чувствате уязвими по отношение на всичко, което се случва. Вероятно се усещате слаби и не можете ясно да разберете какво се случва, кои сте всъщност и на какво сте способни.

Като последица от това мислите, че имате нужда от някой до вас, които да отговаря на вашите нужди, да ви защитава и да помага да преминавате през всеки ден, защото сами не може да направите нищо за себе си. Очевидно трябва да работите върху това, за да възстановите самочувствието и емоционалната си идентичност.

5. Чувствате се извън себе си

Емоционалното претоварване може да бъде толкова силно, че усещането е, сякаш не сте вие. Това чувство означава, че нямате силата или способността да се възстановите.

Когато жизнеността си отива, затваряте вратите след себе си и се опитвате да се предпазите от собствените си чувства, като се отказвате от голяма част от вашето същество. Накратко, необходими са много физически и умствени усилия за да вземете решения. Да вземете нещата в свои ръце, защото нямате сили, за да се справяте с ежедневните си задачи.

Емоционалната токсичност ви блокира изцяло.

6. Емоционалната токсичност ви блокира изцяло

Когато сте завладени от емоциите, не сте в състояние да филтрирате реакциите в ума си. В резултат на това способността да общувате, да вземате решения и да следите развитието на нещата се нарушава. Така попадате в ситуации, в които реагирате неадекватно или пък не реагирате въобще.

Да сте в емоционална токсичност пречи да мислите, преди да говорите и да разсъждавате трезво за нещата, които се случват. Вниманието и паметта стават прекалено избирателни. Започвате да извъртате думите, които чувате и правите изводи, които само влошават усещането за безизходица и неудовлетвореност.

“Винаги дръжте мисълта си хладна, а сърцето топло”, е казал Конфуций. Прибързаната и разгорещена реакция позволява на емоциите и импулсите да изригнат мигновено и най-често – необмислено.

7. Емоционалното замайване пречи да се разделите с каквото и да е

Страхувате се да се разделите с това, което сте имали близо до вас дълго време. Просто не можете да го оставите, макар че ви носи само страдание.

Обикновено плащате цената, когато емоциите са ви завладели и сте изправени пред още по-голям страх от емоционална празнота. Това е така, защото усещате, че емоционалният ви свят е на път да се срине, а има някои основни стълбове, които просто не могат да бъдат разрушени.

Очевидно не сте прави. Това схващане е резултат от изтощение и блокаж, които са причинени  от емоционална токсичност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Amado, M., Brito, R., Pérez, C. (2007). Estilos de aprendizaje de estudiantes de Educación Superior. Recuperado de www.alammi.info/revista/numero2/pon_0011.pdf
  • Bisquerra, R. (2001). Educación emocional y bienestar. (1ª Reimpresión).(2da. ed.) Barcelona, España: Editorial CISS Praxis.
  • Bisquerra, R. (2005). La educación emocional en la formación del profesorado. Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 19 (3). Recuperado de redalyc.uaemex.mx/pdf/274/27411927006.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.