7 етерични масла за премахване на брадавици

Брадавиците не означават непременно, че съществува сериозен здравословен проблем. Те са безболезнени и по принцип могат да бъдат лекувани лесно с помощта на някои натурални средства.
7 етерични масла за премахване на брадавици

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите лек за за премахване на брадавици?

Брадавиците са малки кожни изменения, които се получават вследствие на инфекция на кожата. Вирусът, предизвикващ инфекцията, е подтип на човешкия папиломен вирус (HPV).

Този вирус се размножава бързо. Постепенно стимулира анормалния клетъчен растеж, като води до силно заразни и неприятни кожни изменения.

Имунната система синтезира необходимите за отблъскване на вируса антитела. Следователно, появата на брадавици може да бъде индикатор за отслабена имунна система.

Въпреки това появата на брадавици не означава непременно, че съществува сериозен здравословен проблем. Те са безболезнени и по принцип могат да бъдат лекувани лесно с помощта на някои натурални средства.

Знаем, че тези образувания могат да се появят по всяко време и на почти всяка част от тялото. По тази причина днес искаме да ви представим 7 етерични масла, които ще ви помогнат за премахване на брадавици!

1. Етерично масло от риган за премахване на брадавици

Етеричното масло от риган помага за премахване на брадавици

Етеричното масло от риган е една от най-известните антивирусни и антибактериални добавки, които предпазват кожата от въздействието на инфекциите.

Нанасянето на това масло върху засегнатите участъци от кожата постепенно намалява размера на брадавиците. Освен това, допълнителният ефект от него е, че ограничава вируса, който прави брадавиците заразни.

Как да го използвате?

 • Нанесете няколко капки от етеричното масло от риган върху засегнатите зони и оставете да престои, без да изплаквате.
 • Повтаряйте процедурата ежедневно поне два пъти .

2. Етерично масло от мента за премахване на брадавици

Антивирусните свойства на етеричното масло от мента могат да се използват като допълнение към лечението на брадавиците.

Натуралните съставки в това масло възпрепятстват разпространението на вируса и предотвратяват образуването на нови брадавици по другите зони на кожата.

Как да го използвате?

 • Капнете обилно количество от етеричното масло върху парче памук и приложете върху брадавицата.
 • След като нанесете маслото, поставете лепенка върху брадавицата и оставете да престои през нощта.
 • Повтаряйте процедурата ежедневно, по веднъж, докато брадавицата не изчезне.

3. Етерично масло от чаено дърво

етеричното масло от чаено дърво е натурално средство за премахване на брадавици

Известно с антисептичните и антибактериалните си свойства, етеричното масло от чаено дърво е едно от най-често използваните натурални средства за премахване на брадавици.

Това масло съдържа вещества като терпинолен и алфа-терпинен, чиито антивирусни свойства отстраняват ефективно инфекцията, причинена от човешки папиломен вирус (HPV).

Как да го използвате?

 • Нанесете няколко капки от етеричното масло от чаено дърво върху брадавиците и оставете да престои. Кожата ви ще го абсорбира.
 • Нанасяйте два или три пъти дневно, за да постигнете желания ефект. Прилагайте ежедневно.

4. Етерично масло от евкалипт

Въпреки че обикновено се използва за лечение на респираторни инфекции, етеричното масло от евкалипт действа ефикасно и при третиране на брадавици.

Употребата му “изгаря” грубите образувания по кожата и се бори с вируса, предизвикващ инфекцията.

Как да го използвате?

 • Нанесете обилно количество от етеричното масло върху брадавиците и покрийте зоните с лепенка.
 • Оставете маслото да престои върху кожата в продължение на два до три часа, след което отстранете лепенката и повторете процедурата.

5. Етерично масло от карамфил

етеричното масло от карамфил също помага за премахване на брадавиците

Антивирусните биоактивни съставки, съдържащи се в етеричното масло от карамфил (като карвакрол и евгенол), са изключително ефикасни срещу човешкия папиломен вирус (HPV), което от своя страна редуцира появата на брадавици по кожата.

Директното нанасяне на това масло върху брадавиците допринася за намаляването на размера им и има лечебен ефект.

Как да го използвате?

 • Нанесете няколко капки от етеричното масло от карамфил върху брадавиците и оставете да престои, без да изплаквате.
 • Правете процедурата три пъти дневно до овладяването на проблема.

6. Етерично масло от мащерка

Маслото, което се извлича от мащерката, има антибиотични и антивирусни свойства, които улесняват лечението на проблема, включително при брадавици, достигнали значителен размер.

Тези свойства спират растежа на грубите образувания и контролират действието на вируса, като възпрепятстват разпространението му в другите зони на кожата.

Как да го използвате?

 • Нанесете обилно количество от етеричното масло върху памук и приложете върху брадавиците. След това сложете лепенка върху засегнатата зона.
 • Оставете да престои два часа, след което отстранете лепенката и повторете процедурата.

Препоръчваме да прочетете: 5 етерични масла против омнихомикоза

7. Етерично масло от джинджифил за премахване на брадавици

Етерично масло от джинджифил

Джинджеролът, който е основното биоактивно съединение в джинджифила, има антибиотични и противовъзпалителни свойства. Тези свойства допринасят за премахването на неприятните кожни изменения.

Приложено директно върху кожата, етеричното масло от джинджифил се заема със задачата да пребори вируса и да елиминира брадавиците.

Как да го използвате?

 • Нанесете няколко капки от етеричното масло от джинджифил върху брадавиците. Оставете да попие в кожата.
 • Правете процедурата три до четири пъти дневно, докато брадавиците не изчезнат.

Възползвайте се от невероятните свойства на етеричните масла, за да премахнете брадавиците. Не позволявайте на тези неприятни дребни образувания да съсипят вида на кожата ви!

В тази статия ви представихме страхотни варианти. Използвайте този, който ви е харесал или е привлякъл вниманието ви. Ще бъдете удивени от резултатите!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.