10 признака на диабета, които не бива да игнорирате

Прекалената сухота в устата е неприятна и може да се свърже със сериозни здравословни проблеми.
10 признака на диабета, които не бива да игнорирате

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Диабетът е едно от заболяванията, на които се поставя етикет „тих убиец“. То може да се развие без наличието на явни симптоми, които да породят поставянето на диагноза. Част от група метаболитни заболявания, диабетът се характеризира с повишено ниво на глюкозата в кръвообращението. Днес ще разгледаме 10 признака на диабета, които е препоръчително да познавате. Не забравяйте, че той сериозно понижава качеството на живот и предразполага към развитието на проблеми със сърдечно-съдовата система.

Най-тревожен е фактът, че много хора игнорират признаците на диабета, тъй като ги бъркат с характеристиките на други здравословни проблеми.

Всъщност, изчислено е, че 1/3 от заболелите дори не знаят, че са болни. Това повишава риска от сериозни усложнения.

Поради това е важно да познаваме следните 10 признака на диабета, които се появяват в самото начало на заболяването. Разбира се, препоръчително е да се консултирате с лекар за точно поставяне на диагноза.

Като имаме предвид, че много хора не знаят тази информация, днес ще поговорим за 10 предупредителни признака на диабета.

10 признака на диабета

 1. Чести позиви по малка нужда

Честото уриниране е един от десетте признака на диабета

Честото ходене по малка нужда може да бъде провокирано от инфекция на пикочните пътища или прекомерната консумация на течности.

Ако не става дума за нито един от тези фактори, но продължавате да имате чести позиви за уриниране, може би става дума за диабет.

Това се дължи на факта, че бъбреците работят по-натоварено, за да елиминират излишното количество захар чрез урината.

 1. Чувство за жажда

Този симптом е свързан с предишния. Тъй като тялото губи много течности, системата се опитва да ги компенсира и това ви кара да усещате постоянно чувство за жажда.

 1.  Постоянен апетит за храна

Постоянният глад може да е е един от десетте признака на диабета

Пристъпите на глад могат да се дължат едновременно на крайности на захарта в нивото на кръвта: хипогликемия и хипергликемия.

Дължи се на факта, че клетките не получават достатъчно количество захар, което води до изпращане на сигнали до мозъка.

 1. Сухота в устата

Прекалената сухота в устата е неприятна и може да се свърже със сериозни здравословни проблеми. Това не е само индикация за дехидратация, но и може би е един от нашите 10 признака за диабет тип II.

Промените в състоянието на кожата създават благоприятна среда за развитието на бактерии. Така се повишава риска от проблеми със зъбите и венците.

 1. Умора

Постоянната умора може да е един от десетте признака на диабета

Прекалената и хронична умора е симптом, който не бива да игнорирате при никакви обстоятелства.

Нормално е да се усещате уморени след като цял ден сте били физически активни. Понякога обаче умората се дължи на опитите на тялото да компенсира недостатъчното количество глюкоза в клетките.

Този симптом е още по-интензивен, когато постоянните позиви по малка нужда накъсват нощния сън. По този начин не можете да се наспите пълноценно.

 1. Проблеми със зрението

Вашите очи са един от органите, които страдат от най-силно от последствията от диабета. Високото ниво на кръвната захар променя формата на лещата и окото, което води до замъглено виждане.

Понякога може да усетите неприятни светкавици, които нарушават зрението.

Най-лошото е, че ако това състояние не се контролира, диабетът може да доведе до пълна загуба на зрението или до развитието на необратими заболявания.

 1. Инфекции

Тъй като бактериите, вирусите и гъбичките се развиват най-добре в среда, богата на глюкоза, инфекциите се превръщат в обичайност.

Вагиналните гъбични инфекции, гъбичките, инфектирането на кожата, инфекциите на пикочните пътища и вирусите са сред основните симптоми при пациентите, болни от диабет.

 1. Схващане и изтръпване на крайниците

Схващането е един от десетте признака на диабета

Този симптом се дължи на увреждане на нервите, които са пряко свързани с диабета.

И двете могат да се проявяват редовно, съчетани с болка и възпаление.

Ако проблемът не бъде овладян навреме, увредените нерви може да останат така за постоянно и да провокират по-сериозни проблеми.

 1. Необяснимо покачване или понижаване на теглото

Необяснимото понижаване или покачване на телесното тегло може да се дължи на неспособността на тялото да използва инсулина, тъй като страдате от диабет.

Тъй като нужното количество глюкоза не може да достигне до клетките, тялото започва да черпи протеини от мускулите.

В другия случай се наблюдава обратен ефект – повишава се апетитът за сладки храни и това води до качване на килограми.

 1. Бавно заздравяване на рани

Бавното заздравяване на рани е един от десетте признака на диабета

Увреждането на кръвоносните съдове води след себе си проблеми с процеса на заздравяване на малки рани и драскотини.

Прекалено много захар уврежда вените и артериите, понижава тяхната способност да транспортират кръв към клетките, които са отговорни за възстановяване на тъканите.

Важно е да обърнете внимание на тези предупредителни важни признака на диабета. В допълнение на това помнете, че диабет тип II може да бъде избегнат, стига да водите здравословен начин на живот.

Ако искате да го постигнете, избягвайте качването на излишни килограми, не пушете, не водете обездвижен начин на живот и избягвайте спазването на хранителни режими, които се базират на наситени мазнини, захар и преработени храни.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.