Сложете край на недоспиването с чай от банан и канела

Само няколко минути са необходими, за да се справите със стреса и емоциите, които не ви позволяват да се сдобиете с пълноценна почивка.
Сложете край на недоспиването с чай от банан и канела

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Макар в забързаното ежедневието често да не обръщаме внимание на това, количеството сън през нощта оказва сериозно влияние върху общото здравословно състояние на човека. Затова е логично да заключим, че недоспиването може да провокира нежелани последствия за здравето.

Спането поне 7-8 часа на вечер се определя като добър нощен сън, който е важен за поддържането на качествен начин на живот, както от гледна точка на физическото представяне, така и за умственото здраве.

По време на почивката през нощта в тялото се случват много неща. Редица функции са активни. Мозъкът се възстановява, а енергийните запаси се обновяват с оглед стартирането на следващия ден.

За нещастие съвременният начин на живот кара милиони хора да спят все по-малко. Това се превръща в сериозен фактор за развитието на различни здравословни проблеми.

Вредните хранителни навици, стресът и дефицитът на нутриенти са само част от причините за проблемите със съня, пред които са изправени много хора.

Недоспиването веднага се отразява на поведението. Човек става уморен и му липсва енергия. В дългосрочен план това може да се превърне в причина за когнитивни нарушения.

Днес е възможно да се преборите с проблемите със съня, като използвате лекарства, които стимулират тялото да установи нормален цикъл на будност и покой. Дългосрочното приемане на тези медикаменти обаче може да се отрази отрицателно върху продуктивността на човека и дори да провокира зависимост.

Добрата новина е, че съществуват редица здравословни и натурални алтернативи, които помагат на човек да спи пълноценно, без да провокират нежелани странични ефекти.

Днес ще поговорим за един чай, който се приготвя с канела и банан. Той отпуска тялото и разрешава различни проблеми със съня, включително недоспиването.

Какви са ползите от чай с банан и канела?

Банан и канела против недоспиването

Този чай е известен в цял свят като натурална алтернатива при проблеми със съня. Комбинацията от банан и канела представлява мощно средство, което се бори със стреса, като наедно с това подобрява качеството на съня.

Бананите са плодове, които са вкусни. Те често присъстват в диетите, тъй като даряват сладост и преди всичко съдържат важни нутриенти, като калий и магнезий. И двата минерала подпомагат функциите на тялото, като регулират кръвното налягане и елиминират задържаните течности.

Също така оказват положителен ефект върху отпускането на мускулите и здравето на вените. Това води до понижаване на производството на кортизол (още познат като хормонът на стреса).

Основната полза от консумацията на им, когато става дума за подобряване на съня, се изразява в съдържащия се в тях триптофан – есенциална аминокиселина, която повишава производството на серотонин. Той представлява невротрансмитер, който е нужен за пълноценната нощна почивка.

Другата важна съставка в днешната рецепта е канелата. Тази лечебна подправка съдържа активни съставки, сред които евгенол, който й придава специфичния аромат и е свързан с редица нейни полезни свойства.

Консумацията на канела се препоръчва на пациенти, страдащи от диабет тип 2, тъй като тя понижава кръвната захар, като стимулира метаболизма.

Също така тя подобрява работата на храносмилателната система и се отразява положително върху кръвообращението. Това са 2 важни фактора за хората, които страдат от проблеми със съня.

Как да приготвите чай с банан и канела против недоспиването?

Как да приготвите чай с канела, за да преборите недоспиването?

Приготвянето на това натурално средство е лесно. Най-хубавото е, че можете да се снабдите с нужните съставки от всеки един магазин, а цената им е достъпна.

Накрая получавате напитка с лек седативен ефект, който елиминира стреса, тревожността и други емоции, които пречат на човека да заспи нощем.

Съставки:

 • 1 банан
 • 1/2 чаена лъжица канела (2.5 гр.)
 • 1 л. вода

Приготовление:

 • Отрежете краищата на банана. Не го белете. Сложете го в литър кипяща вода.
 • Намалете силата на котлона и варете в продължение на 10 минути.
 • Свалете съда от котлона. Запарете за още няколко минути. След това прецедете течността.
 • Добавете щипка канела и разбъркайте добре.

Консумация

 • За да се сбогувате с недоспиването, достатъчно е да консумирате 1 чаша от този чай 40 минути до час преди лягане.
 • Повтаряйте процедурата всяка вечер.

В заключение ще кажем, че си заслужава да опитате това натурално средство срещу проблемите със съня. Чаят с банан и канела е отличен начин да си върнете пълноценния начин на живот.

Помнете едно: ползите от напитката зависят и от ежедневните навици, които практикувате. Съветваме да пристъпвате към нощния сън, като предварително се уверите, че около вас цари спокойствие и комфорт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Escobar, R. G. (2002). Eugenol: Propiedades farmacológicas y toxicológicas. Ventajas y desventajas de su uso. Revista Cubana de Estomatologia.

 • Mohammad-Zadeh, L. F., Moses, L., & Gwaltney-Brant, S. M. (2008). Serotonin: A review. Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2885.2008.00944.x

 • Silber, B. Y., & Schmitt, J. A. J. (2010). Effects of tryptophan loading on human cognition, mood, and sleep. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2009.08.005


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.