Ползи от пиенето на кафе на закуска

Стимулира работата на храносмилателната система, предпазва полезните бактерии в червата и зарежда с антиоксиданти
Ползи от пиенето на кафе на закуска

Последна актуализация: 28 януари, 2019

Да не би да сте от тези хора, които не могат да започнат деня си без чаша топло кафе? Щастливи сме да ви признаем, че почти всеки продукт е здравословен, стига да знаете с какво да го съчетаете. Кафето е втората по популярност напитка в света след водата. В следващите редове смятаме да ви обясним всички ползи, които можете да извлече от любимия си навик – пиенето на кафе на закуска!

Какви ползи носи една чаша кафе на закуска?

Не са малко хората, които прекрачват прага на вратата си, заключват и носят в ръката си чаша горещо кафе. Така погледнато, това е лош навик, който се отразява негативно върху здравословното състояние. Напускането на дома сутрин без какъвто и да е прием на ценни хранителни вещества неминуемо се отразява върху здравето. Жизненоважно е да възприемаме закуската като едно от най-важните събития за деня. Пропускането на закуската гарантира вълчи глад на обяд, а оттук – и висок риск от качване на килограми в дългосрочен план.

Определено най-добрата стратегия изисква да ядете на всяко хранене в умерени количества. Никога не подценявайте значимостта на закуската. Нека да обърнем поглед към част от ползите, които една чаша кафе на закуска носи:

1. Събужда, подобрява вниманието и паметта

Кафе на закуска: ще ви освежи

Няма нищо по-добро като идея от леко презареждане още в ранни зори. Точно това можете да постигнете с помощта на доза кофеин сутрин, когато разбуждането е проблем за мнозина. Кафето притежава способността да облекчава и елиминира главоболието. Въпреки това в определени случаи то може да предизвика обратен ефект. Затова е добре да сте осведомени кои са най-удачните моменти за консумация на кофеинова напитка.

Кафето е отличен стимулатор на централната нервна система. Това означава, че трябва да сте внимателни с консумацията му. Никога не пийте повече от 2 чаши кафе на ден. А като казваме “чаши”, нямаме предвид халби.

2. Зарежда с антиоксиданти

Кафе на закуска: зарежда с антиоксиданти

Кафето е богато на антиоксиданти, които укрепват клетките в тялото и ги предпазват от въздействието на свободните радикали. Приемът на кафе сутрин е здравословен навик, който си струва да следвате. Тук е моментът да споменем, че на пазара можете да откриете и зелено кафе. То е по-богато на антиоксиданти и освен това стимулира изгарянето на мазнините.

3. Предпазва полезните бактерии в червата

Кафе на закуска: предпазва полезните бактерии в червата

Точно така. Една чаша кафе действа пробиотично върху чревната флора. Този ефект допринася за общото здравословно състояние, тъй като предпазва от развитието на различни заболявания.

4. Стимулира работата на храносмилателната система

Кафе на закуска: стимулира храносмилането

Възможно е да не сте подозирали, но кафето притежава способността да стимулира отделянето на стомашни сокове, подобрявайки по този начин обработването на храната и усвояването на веществата. Съветваме ви да пиете кафе 2 пъти на ден, за да подобрите като цяло работата на храносмилателната си система.

5. Защитава черния дроб

Кафе на закуска: защитава черния дроб

Редица изследвания са доказали, че кафето оказва положително въздействие върху черния дроб. По-конкретно, съставките в кафето подпомагат клетките на черния дроб и предпазват от развитието на сериозни заболявания като цироза или затлъстял черен дроб. Задължително условие обаче е да ограничите приема на кафе до 2, максимум 3 чаши на ден.

6. Внимавайте какво ядете в комбинация с кафето

Кафе на закуска: с какво да го комбинираме?

Вниманието е част от адекватната грижа за здравето. Класическата закуска е пример за здравословен навик. Всеки от вас я познава: чаша кафе, чаша портокалов сок и току-що изпечен сандвич. Според редица експерти обаче тази закуска не е здравословна. Когато съчетаете кафе с портокалов сок, се получава закуска, която е прекалено киселинна. Това не е всичко. Вероятно сте си избрали сок, купен от магазина, а не прясно изстискан. Това означава, че организмът ви няма да получи желаното количество витамин С и антиоксиданти. Препоръчваме ви сами да изстисквате соковете си и да залагате на натурални продукти.

И така – с каква храна да съчетаем сутрешното кафе? Първо, започнете деня си с чаша топла вода с малко лимон. Час по-късно хапнете обичайната си закуска. Нека не включва масло и хляб; тази комбинация съдържа мазнини и рафинирано брашно, което прави закуската по-малко здравословна.

В най-добрия случай съчетайте кафе на закуска с овесени трици с малко соево мляко, малко ядки и плод по избор, например круша или ябълка. Задължително е плодът да е пресен; конфитюрите не се броят, тъй като в тях има прекалено много захар. Ако все пак предпочитате да съчетаете кафето със сандвич, заложете на пълнозърнест хляб, пуешко месо и авокадо. Със сигурност ще усетите разликата, но с течение на времето ще превъзмогнете любовта към стария си навик. Този сандвич има свои преимущества и е много вкусен; освен това ще ви зареди с достатъчно сили и настроение, за да започнете деня си блестящо.

И накрая запомнете, че пиенето на кафе по време на закуска може да бъде здравословно, стига да не прекалявате с консумацията му през останалата част от деня.

Може да ви заинтересува ...
6-те най-неподходящи съставки, които може да добавите в кафето
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
6-те най-неподходящи съставки, които може да добавите в кафето

Ако добавите в кафето си тези неща, това може да не е толкова безобидно. Научете повече за добавките, които трябва да избягвате.  • Smith, A. P., Clark, R., & Gallagher, J. (1999). Breakfast cereal and caffeinated coffee: Effects on working memory, attention, mood, and cardiovascular function. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/S0031-9384(99)00025-6
  • Gavrieli, A., Karfopoulou, E., Kardatou, E., Spyreli, E., Fragopoulou, E., Mantzoros, C. S., & Yannakoulia, M. (2013). Effect of different amounts of coffee on dietary intake and appetite of normal-weight and overweight/obese individuals. Obesity. https://doi.org/10.1002/oby.20190
  • Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028