6 смутита с папая, които ви съветваме да опитате
Папаята е плод, богат на антиоксиданти, витамини, храносмилателни ензими и минерали. Разбира се всичко това е много добро за вашето здраве, затова и ви съветваме да включите смутита с папая в своята диета.
Освен че е вкусен, този чудесен плод ви помага да се борите със състояния като запек, храносмилателни усложнения, както и чревни паразити и амеби.
В допълнение, папаята също така:
- Защитава кожата от свободните радикали
- Предпазва очите
- Подобрява притока на кръв
- Подобрява абсорбцията на желязо
- Насърчава образуването на колаген
- Увеличава естествените защити на тялото
- Предотвратява сърдечносъдовите нарушения
Определено си струва да ядете по-често! Освен това, включването й в ежедневната диета е лесно. Можете да ядете само плода, с кисело мляко или в сладкиши.
Днес бихме искали да споделим списък от 6 вкусни смутита с папая, които определено ще ви харесат.
1. Смути с папая, богато на протеини
Съставки
- 1 гръцко кисело мляко (125 гр.)
- 3/4 чаша папая (150 гр.)
- шепа бадеми
- 1 супена лъжица сушен кокос (15 гр.)
- 1 чаша замразени ягоди (125 гр.)
- вода (ако е необходимо)
Приготовление
За да приготвите това вкусно смути, всичко, което трябва да направите, е да разбъркате съставките в блендер и да добавяте вода малко по малко, докато получите желаната консистенция.
2. Смути с папая и спанак
Съставки
- 1 1/2 чаша папая (300 гр.)
- 1 чаша спанак (30 гр.)
- 1 чаша бадемово мляко (200 мл.)
- Вода (около 1 чаша/200 мл.)
- Куркума (1 чаена лъжичка/5 гр.)
- Семена чиа (1 чаена лъжичка/5 гр.)
- 1 супена лъжица кленов сироп (25 гр.)
Приготовление
- Преди да започнете, препоръчваме охлаждането на съставките. Ако предпочитате, може да добавите кубчета лед и да го сервирате към напитката.
- Най-напред добавете всички съставки, с изключение на семената от чиа в блендера и смесете, докато получите хомогенна смес. Може да добавите повече или по-малко вода, в зависимост от желаната консистенция.
- След като сервирате, добавете семена от чиа върху смутито от папая и се насладете.
Вижте още: 10 невероятни качества на семената от чиа
3. Смути от кокос и папая
Съставки
- 1/2 чаша кокосово мляко (125 мл.)
- 1/2 чаша папая (100 гр.)
- 1/2 чаша банан (150 гр.)
- 1/4 чаша ананас (38 гр.)
- 1 супена лъжица ванилов екстракт (10 мл.)
- 1 супена лъжица мед (25 гр.)
- ледени кубчета (по желание)
Приготовление
- Първо, смесете всички съставки в миксер за няколко минути, докато се смесят добре.
- Не забравяйте, че ако не искате смутито да бъде лепкаво, може да оставите кубчетата лед извън миксера и да ги добавите, след като всичко останало вече е смесено.
4. Смути с папая и манго
Съставки:
- 1 чаша мляко (250 мл.)
- сокът и кората от 1 портокал
- 3 чаши папая (600 гр.)
- 2 чаши манго (400 гр.)
Приготовление
- Най-напред не забравяйте, че когато настъргвате портокаловата кора, трябва да спрете, когато стигнете до бялата част, или смутито ще стане горчиво.
- След това разбъркайте всички съставки в блендер, докато се смесят добре.
- Сервирайте с лед по желание и се наслаждавайте!
5. Смути с киви и папая
Съставки
- 1 чаша мляко (без значение вида) (250 гр.)
- 1 чаша папая (200 гр.)
- 1 узряло киви
- 1 супена лъжица мед (25 гр.)
- 1 щипка канела
- Лед на вкус
- 1 супена лъжица семена от чиа (10 гр.)
- 1 супена лъжица орехи или фъстъчено масло (по избор) (20 гр.)
Приготовление
- Най-напред добавете всички съставки към блендера.
- След това смесете, докато получите кремообразна смес.
- Ако искате, можете да добавите нарязани орехи и семена от чиа, след като всичко останало е смесено.
6. Смути с папая и овес
Прочетете и това: Ползите от овесените ядки всеки ден
Съставки
- 1/2 чаша папая (100 гр.)
- 1/2 чаша бадемово мляко (125 мл.)
- 1/2 чаша овес (100 гр.)
- 1/2 чаена лъжичка канела (2 гр.)
- Лед на вкус
Приготовление
Смесете всички съставки, докато получите консистенция, която ви харесва, сервирайте и се наслаждавайте. Това е лесно!
Някои съвети за приготвяне на смути с папая
- Не забравяйте, че винаги можете да добавите малко сладост към някое от тези смутита с папая, като добавите няколко супени лъжици мед.
- В допълнение, семената от чиа помагат да се чувствате удовлетворени за много по-дълго време заедно с много други предимства.
- Друга опция е да добавите малко нарязани плодове върху смутито, което вече сте приготвили.
- Освен това може да добавите и хранителна добавка, препоръчана от личния лекар.
Помнете, че като всичко в кухнята, става въпрос за експериментиране, докато не откриете нови комбинации, които харесвате.
Като цяло, тези смутита с папая могат да допълват чудесно ястията ви. Въпреки това, не препоръчваме да ги използвате като заместител на закуската, тъй като не съдържат всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да започне деня добре.
Като цяло можете да ги консумирате като междинна закуска или следобед, когато се чувствате неспокойни, както и като заместител на вечерята.
Важно е да се консултирате с диетолог, преди да направите каквито и да е драстични промени в диетата. Освен това, не забравяйте, че тези смутита с папая не представляват пълна, балансирана диета. Те са само малка, вкусна част от такава.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Aravind, G., Bhowmik, D., Duraivel, S., Harish, G., Jhkl, & Vbnm. (2013). Traditional and Medicinal Uses of Carica papaya. Journal of Medicinal Plants Studies.
- Vij, T., & Prashar, Y. (2015). A review on medicinal properties of Carica papaya Linn. Asian Pacific Journal of Tropical Disease. https://doi.org/10.1016/S2222-1808(14)60617-4
- Nguyen, T. T. T., Shaw, P. N., Parat, M. O., & Hewavitharana, A. K. (2013). Anticancer activity of Carica papaya: A review. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201200388
- de Oliveira, J. G., & Vitória, A. P. (2011). Papaya: Nutritional and pharmacological characterization, and quality loss due to physiological disorders. An overview. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.12.035