Съживете тялото си със сок от круша, цвекло и спанак

Ако сте в период на по-трудна концентрация, чувствате се изморени и имате мускулни болки, консумацията на круши, цвекло и спанак може да ви бъде много полезна.
Съживете тялото си със сок от круша, цвекло и спанак

Последна актуализация: 16 февруари, 2019

Сок от круша, цвекло и спанак… вкусно! Ако никога не сте пробвали, не пропускайте възможността да откриете тази натурална и енергизираща рецепта, която ще съживи тялото ви, ще подсили имунната система и ще ви помогне да стартирате деня, пълни с енергия. 

Ако обичате натуралните сокове, които съчетават в себе си свежи плодове и витаминозни зеленчуци, тази фантастична комбинация от трите съставки е най-доброто решение за вашето здраве и настроение.

Днес ще ви покажем как да си го приготвите и какви ще бъдат ползите за вас.

Сок от круша, цвекло и спанак – подарък за здравето ви

Сок от круша, цвекло и спанак - подарък за здравето ви

Прясно изстисканите сокове са тайната за здраве, особено ако прочистват организма добре или се правят с някаква “зеленийка”.

Преди да направите най-модерната напитка, която ви препоръчват, първо открийте какви са конкретните нужди на организма ви.

Преди да си направите сок или смути, трябва да видите дали съставките са полезни за вас. Например, възможно е лимонът да предизвика дискомфорт, а джинджифилът да покачи кръвното ви налягане.

 • Важно е да знаете, че пресният сок няма как да служи за заместител на някое от храненията за деня. Този сок от круша, цвекло и спанак не трябва да замества нито обяда, нито вечерята ви.
 • Не е добра идея да консумирате един и същ сок ден след ден. Трябва да разнообразявате приема на храна, така че храненето ви да е балансирано, свежо и чисто.
 • Освен това обръщайте внимание на калориите, които приемате с всяка една натурална напитка. В този случай, например, цвеклото съдържа захар. Затова ако сте диабетик, може би трябва да го избягвате или поне преди това да се консултирате с лекар.

Идеята на всичко това е, че когато избирате подходящите за вас сокове, първо трябва да прецените от какво имате нужда.

А сега ще ви разкажем за невероятните ползи на сока от круша, цвекло и спанак.

Помага за укрепване на имунната система и се бори с анемията

Сокът от круша, цвекло и спанак е идеален за борещите се с анемия или с друг вид дефицит в минералите.

 • Тези три съставки са съдържат мощни елементи, които повишават нивата на желязо и мед. Освен това улесняват по-доброто усвояване на хранителните вещества и минерали като подобряват синтеза на червени кръвни телца в организма.
 • Ако сте в период на по-трудна концентрация, чувствате се изморени и имате мускулни болки, консумацията на круши, цвекло и спанак може да ви бъде много полезна.

Самият акт да направите сок улеснява значително консумацията на тези съставки. Това е нещо, което трябва да имате предвид.

Грижи се за сърцето ви

Сок от круша, цвекло и спанак се грижи за сърцето ви

Преди да приготвите какъвто и да е сок, е добре да знаете, че всички съставки трябва да са пресни и сурови. Цвеклото, например, губи част от полезните си вещества, ако се обработва за повече от 15 минути.

 • Ето защо няма нищо по-добро от това да накълцате плодовете и зеленчуците на малки парчета, за да ги смелите по-добре. Така ще се възползвате от всички техни вещества.
 • Едно от най-полезните неща, е че сокът е добър източник на диетични фибри, които са перфектни за сърцето и намаляват нивата на лошия холестерол (LDL).
 • Трябва да знаете, че сокът от круша, цвекло и спанак съдържа множество антиоксиданти и флаваноиди, които намаляват възпалението и подобряват артериалната функция, като ви предпазват от атеросклероза.

Укрепва имунната система

 • Благодарение на тази естествена напитка, получавате мощна комбинация от антиоксиданти и витамин C.

От векове са известни ползите на този витамин за имунната система. Той стимулира производството и активността на бели кръвни клетки.

Ако добиете навика да консумирате сока два пъти седмично, общото ви здраве ще се подобри и ще страдате далеч по-малко от инфекции, грип и настинки.

Как да си направим сок от круша, цвекло и спанак

сок от круша, цвекло и спанак

Съставки

 • 1 цвекло
 • 1 круша
 • 1 чаша вода (200 мл)

Приготовление

 • Както ви казахме в началото, важно е продуктите да са пресни.
 • Първо трябва да измиете добре всичко. След това обелете крушата, нарежете я на по-малки парчета, за да улесните смилането й. Направете същото и с цвеклото.
 • Всичко, което трябва да направите след това, е да сложите цвеклото, спанака и крушата в блендер. След като смелите тези три основни продукта, не забравяйте да добавите чаша вода до получаването на хомогенна, лека и освежаваща напитка.

Консумирайте сутрин, заедно с някакъв вид протеин – яйца, например.

Ще се влюбите във вкуса!

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cardero Reyes Yusimy, Sarmiento González Rodolfo, Selva Capdesuñer Ana. Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. MEDISAN  [Internet]. 2009  Dic [citado  2018  Oct  31] ;  13( 6 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1029-30192009000600014&lng=es.
 • Shokouhsadat Hamedi and Masoud Honarvar*, “Beta vulgaris – A Mini-Review of Traditional Uses in Iran, Phyto-chemistry and Pharmacology”, Current Drug Discovery Technologies (2018) 15: 1. https://doi.org/10.2174/1570163815666180308142912
 • Son, H.; Jung, S.; Shin, J.H.; Kang, M.J.; Kim, H.J. Anti-Stress and Anti-Depressive Effects of Spinach Extracts on a Chronic Stress-Induced Depression Mouse Model through Lowering Blood Corticosterone and Increasing Brain Glutamate and Glutamine Levels. J. Clin. Med. 20187, 406.
 • He H., Qiao Y., Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C in iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Funct, 2018. 9 (10): 5390-5401.
 • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.