5 неща за тревожността, които трябва да знаете

Тревожността е нормален отговор при заплаха или опасност, но понякога се появява без причина. Затова е време да се научите да се справяте с нея и да контролирате реакцията на тялото си.
5 неща за тревожността, които трябва да знаете

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кои неща за тревожността трябва да знаете? Повечето хора поне веднъж са се сблъсквали с тревожността през живота си: сърцето ви бие лудо, чувствате силна тревога, усещате заплаха или опасност, трудно дишате, чувствате се все едно някой ви е стиснал за гърлото …

Това състояние е познато като тревожност.

Тази спонтанна реакция, която ви връхлита понякога е забулена с митове, които ви пречат да разберете истинската същност и важните неща за тревожността.

Повечето хора познават симптомите й, но какво се крие зад всичко това?

5 важни неща за тревожността

1.Тревожността не е болест

Считаме тревожността за болест, тъй като понякога тя „поваля“ тези, които страдат от нея. Отстрани ситуацията изглежда страшна и плашеща и хората не разбират случващото се.

Но това не прави тревожността болестно състояние.

  • Въпреки че тревожността се появява често и трудно се контролира при някои хора, трябва да знаете, че това не се дължи на някаква болест в организма ви.
  • Просто трябва да усвоите различни начини за справяне с това състояние и да не позволявате то да контролира живота ви.

Научете повече за важните факти и неща за тревожността от сайта Портал за психично здраве.

2.Води ли тревожността до фатален край?

Когато ви обхване чувството на тревожност  може и да ви се струва, че животът ви изтича между пръстите. Изведнъж като че ли нещо ви стяга за гърлото и не можете да дишате добре.

Но ако мислите по този начин само ще влошите симптомите. Така ще ги засилите и ще се чувствате още по-зле.

Все пак тялото ви реагира на опасността, но съществува ли наистина такава заплаха? Вие сте в безопасност и сте добре. Това просто е отговорът на организма ви на опасността.

Тревожността не води до смърт; тя не убива, симптомите й също. Запомнете: Това, което усещате в тялото си няма да доведе до това, от което се страхувате.

Няма да спрете да дишате. Гърлото ви няма да е все така стиснато. Страхът ви не е нищо друго освен отговорът на организма ви срещу опасността.

3.Това е нормална реакция срещу опасността

Тревожността е нормална реакция, която ви подготвя да се изправите срещу опасността, заплашваща вас или любим ваш човек. Всеки се е сблъсквал с това състояние понякога.

Но в някои ситуации отговорът на тялото не успява да свърши своята работа.

Когато това се случва в напълно спокойна среда, без нищо да провокира тази реакция, тогава е време да се научите да се справяте с тревожността и да я контролирате.

Когато тя не ви помага и ви кара да се чувствате зле трябва да разберете от какво се страхувате, какво не сте успели да постигнете и какви проблеми имате. По този начин ще започнете да се изправяте пред трудностите и да се справяте с тях.

4.Тревожността значително променя хората

Може и да не ви изглежда така, но тревожността ви променя и кара тялото ви да реагира все едно е било програмирано да посреща трудностите и заплахите по определен начин.

Когато става въпрос за съзнанието и умствената дейност, през ума ви започват да се редят различни картини и мисли, които не само активират дейността му, но и ви карат да започвате да мислите за планове за бягство.

По отношение на двигателната ви активност мускулите и тялото ви се намират н непрекъсната готовност и са напрегнати, за да могат да понесат и изпълнят заповедите на съзнанието ви (да бягате, да се скриете, да се борите и т.н.)

А това може да окаже влияние върху други процеси. Става въпрос за физиологичния аспект от влиянието на тревожността. Тя може да доведе до сърцебиене, обилно потене, главоболие и храносмилателни проблеми.

Запомнете: организмът ви реагира на заплахите, за да може да ги посрещне по възможно най-добрия начин. Но когато няма опасност организмът ви трябва да бъде научен как да реагира адекватно.

5.С течение на времето здравето ви ще бъде засегнато

Тревожността е нещо нормално и естествено. Дори когато се появява, когато няма причина тя не трябва да се превръща в нещо неприятно. Тази реакция може да бъде начина на тялото ви да ви каже, че е необходимо да забавите темпото, да се храните по-здравословно, да спортувате повече и да отделяте повече време за себе си.

Но ако тревожността продължи дълго време тя наистина може да засегне здравето ви. За съжаление тя може да доведе до отслабване на имунната система, депресия, безсъние е краткотрайна загуба на паметта.

Знаейки причината и важните неща за тревожността си ще можете да се изправите и да решите проблема от корена.

Пренебрегването на симптомите, бездействието или просто прикриването на симптомите с лекарства няма да реши проблема ви.

Трябва да се справите с причината за това състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
  • Root, B. A. (2000). Understanding panic and other anxiety disorders. Jackson: University Press of Mississippi.
  • Veeraraghavan, V., & Singh, S. (2002). Anxiety disorders: psychological assessment and treatment. New Delhi; Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
  • Millan, M. J. (2003). The neurobiology and control of anxious states. Progress in Neurobiology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/S0301-0082(03)00087-X
  • Vilariño Rodríguez, D. M., & Vicaria Arroyo, F. J. (2010). Trastornos de ansiedad-depresión en contingencia común en la ciudad de Málaga.
  • Weissman, J., Russell, D., Jay, M., Beasley, J. M., Malaspina, D., & Pegus, C. (2017). Disparities in health care utilization and functional limitations among adults with serious psychological distress, 2006–2014. Psychiatric Services, 68(7), 653-659.
  • Trastornos de ansiedad – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 20 August 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.