10 модела най-силно излъчващи радиация мобилни телефони

Прекомерната им употреба може да доведе до развитие на рак и други опасни заболявания
10 модела най-силно излъчващи радиация мобилни телефони

Последна актуализация: 10 декември, 2018

През последните години мнозина здравни специалисти нееднократно повдигнаха тревожния въпрос за прекомерната употреба на електронни устройства, включително и на любимите ни мобилни телефони. Става дума за всяко едно устройство, което удобно се е настанило в ежедневието ни и се е превърнало в неизменна част от него. Това може да ви прозвучи странно и почти налудничаво, защото технологиите са в своя пик и се предполага, че внасянето на иновативни решения ще бъде от все по-голяма полза за човека. Тревогата на учените обаче не е неоснователна. С всеки изминал ден технологиите, особено безжичните, навлизат във всички сфери на живот. Това означава, че те въздействат върху човешкото тяло все по-интензивно и непрекъснато.

Днес ще поговорим по-конкретно за радиацията, която излъчват съвременните мобилни телефони. 

Масовата употреба на мобилни телефони провокира изследвания, част от които доказаха, че прекомерното им използване може да доведе до развитие на рак и други опасни заболявания. С напредването на безжичните технологии си струва да обърнем специално внимание на едно от най-популярните устройства, базиращи се на безжична връзка: мобилният телефон. В следващите редове ще ви обясним как мобилните телефони могат да провокират рак и други здравословни проблеми.

Защо е налице тревога по отношение на употребата на мобилни телефони и развитието на рак?

Прекомерната употреба на мобилни телефони може да се окаже опасна за здравето.

Скорошни изследвания сочат, че честата употреба на мобилни телефони не е толкова безопасна, колкото се мислеше. Основанията за това са много. Те включват:

 • Технологията на мобилните телефони еволюира през последните години и в момента подлежи на чести, ако не и непрекъснати, промени поради повишаване количеството на телефонните обаждания и продължителността им.
 • Повишаването на продължителността на телефонните обаждания повишава и излагането на радиация и впоследствие предразполага към риск от развитие на рак.
 • Друга причина за повишаване на влиянието на мобилните телефони върху човешкото здраве е все по-масовата им употреба в глобален аспект.
 • Според статистики през 2010 г. е имало повече от 303 милиона потребители на мобилни телефони – и то само в САЩ.
 • Това число показва, че само за 10 години, от 2000 г. до 2010 г., числото на потребителите се е утроило.
 • Изчислено е, че на глобално ниво през 2010 г. потребителите на мобилни телефони са били 5 милиарда.
 • Струва си да кажем още, че човешкото тяло притежава способността да абсорбира енергията, излъчвана от мобилните телефони. А това е опасно, тъй като тези радиовълни представляват форма на йонизирана радиация, която е изключително вредна за човека.

Какво казват проучванията за употребата на мобилни телефони и рака?

радиация и мобилни телефони

Според информациите на Международната агенция за изследване на рака през 2011 г. мобилните телефони са класифицирани под група 2В (потенциално канцерогенни). Това означава, че “е налице потенциален риск” тези устройства да провокират развитие на рак.

За да стигнат до това заключение, от Агенцията използват информация, трупана с години. Тя съдържа важни данни за интензивната употреба на различни типове мобилни устройства.

Изследването предполага, че предвид огромното количество потребители на мобилни телефони в цял свят, не е никаква изненада, че човечеството регистрира толкова много случаи на рак. Базирайки се на тази информация, може да се предрече бъдещето.

Макар в момента да няма научно доказателство за вредата от мобилни телефони, експерти в областта, като д-р Джордж Карло, вярват, че индустрията за мобилни телефони може да постави човека в центъра на значителна здравословна криза. Смята се, че предстои изостряне на случаи, свързани с мозъчни увреждания и развитие на различни типове рак – и то именно поради повишената употреба на мобилни технологии.

Всъщност някои здравословни проблеми и оплаквания вече бяха определени по научен път като резултат от радиацията на мобилните устройства. Сред тях са:

 • Хронично главоболие
 • Високо кръвно налягане
 • Ранно развитие на Алцхаймер
 • Рак

Кои мобилни телефони излъчват най-високи нива на радиация?

За да може едно устройство да бъде одобрено от Федералната комисия по комуникации и да бъде дадено решение за пускане за масова продажба на пазара в САЩ, то трябва да покаже резултат под конкретно определено ниво на радиация. Специфичният коефициент на поглъщане (известен още като SAR) трябва да бъде под 1,6 вата на килограм.

Имайки предвид този критерий, съставихме списък на 10-те най-силно излъчващи радиация мобилни устройства:

 • MOTOROLA DROID MAX
  SAR: 1.54
 • MOTOROLA DROID ULTRA
  SAR: 1.54
 • MOTOROLA MOTO E
  SAR: 1.5
 • ALCATEL ONE TOUCH EVOLVE
  SAR: 1.49
 • HUAWEI VITRIA
  SAR: 1.49
 • KYOCERA HYDRO EDGE
  SAR: 1.48
 • KYOCERA KONA
  SAR: 1.45
 • KYOCERA HYDRO XTRM
  SAR: 1.44
 • NOKIA ASHA 503
  SAR: 1.43
 • BLACKBERRY Z30
  SAR: 1.41

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Instituto Nacional de Cáncer (NHI). Teléfonos celulares y el riesgo de cáncer. (2018).  cancer.gov/espanol/cancer/causas-prevencion/riesgo/radiacion/hoja-informativa-telefonos-celulares#r28
 • Zook BC, Simmens SJ. The effects of pulsed 860 MHz radiofrequency radiation on the promotion of neurogenic tumors in rats. Radiation Research 2006; 165(5):608–615. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16669743
 • University of Gothenburg. ICT and mental health in young adults. Effects of computer and mobile phone use on stress, sleep disturbances and symptoms of depression. (2012). sciencedaily.com/releases/2012/06/120611134233.htm

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.