Упражнения при преумора на очите

Преди да започнете упражненията, важно е да отпуснете мускулатурата около очите си.
Упражнения при преумора на очите

Последна актуализация: 17 февруари, 2019

Лекарите казват, че преумората на очите е неизбежна част от остаряването. Все пак, ако се обърне внимание на преумората на очите, ще забележите, че тя не е просто симптом на неизбежно заболяване, но също така и дисбаланс, причинен от твърде много работа.

В тази статия ще ви кажем за някои упражнения, които ще ви помогнат да се отпуснете и да тонизирате очната си мускулатура, за да се преборите с преумората на очите. Ако ги правите в продължение на няколко минути всеки ден, значително ще подобрите състоянието на очните си мускули. Така умората на очите може напълно да спре да ви безпокои.

Масажи и лицеви изражения

Преди да започнете упражненията, важно е да отпуснете мускулатурата около очите си. Като започнете с вътрешната страна на веждите си, напрегнете мускулите в тази област, като правите почти незабележими малки кръгчета и преминавате към външната част на веждата. След това преминете надолу и следвайте формата, докато не стигнете до предната част на веждата отново. Ако желаете, можете да използвате малко бадемово масло или масло от онагра.

Може да си отпуснете лицето, ако прекарвате една минута на ден, като правите всякакви видове лицеви изражения, каквото и да ви идва ум.

Опитвайте се да движите всички части на лицето си: устните, челюстта, езика, бузите, очите, веждите, клепачите, носа и т.н.
След това си починете няколко секунди, преди да продължите, и дишайте дълбоко. Освен че помага за преумората на очите, това ви помага да останете младолики.

Лицеви изражения при преумора на очите

Масаж на кожата при преумора на очите

Масажът на кожата е едно от най-хубавите упражнения. Ако ръцете ви са студени, стоплете ги, като ги търкате една в друга, и ги поставете върху очите си.

Също така, ако имате сухота в очите, премигайте няколко пъти и плътно затворете очи, за да ги отпуснете.

Съзнателно напрежение

Често хората страдат от преумора на очите, защото прекалено много си напрягат очните мускули и даже не го осъзнават. Ето защо ние ще ви научим как съзнателно да ги тренирате с едно упражнение, за да могат да се отпуснат след това. Всеки един момент е подходящ, особено ако прекарвате много време пред компютъра.

Упражнението се състои в това да си затворите очите и да усетите напрежението в клепачите и очните ябълки. В началото ще ви се стори, че са спокойни, но ако се концентрирате ще видите, че когато напрегнете клепачите си, очната ябълка не се отпуска, скулите ви се повдигат, веждите и челото се напрягат и т.н.
Първите няколко пъти можете да редувате отпускането с напрежението както споменахме по-рано (плътно затворете очи за няколко секунди и се отпуснете, и т.н.)

Гледайте „накриво”

Това упражнение е страхотно за работа на косите мускули на окото и е много ефективно за борба с преумората на очите. Просто се опитайте да потърсите с поглед върха на носа си. Ако ви е трудно в началото, можете да започнете с това да сложите пръста си пред очите и да започнете да го движите, като следите пръста с поглед. Можете също така да се насочвате по носа към пространството между веждите. Учудващо е, че можете да наблюдавате части от лицето си без да ползвате огледало.

Не правете това повече от 10-15 секунди без да дадете почивка на очите си, особено първите няколко пъти.

Очни кръгове

Едно от основните упражнения се състои в това да правите кръгови движения с очите, като се опитвате те да се движат максимално далеч, първо към едната страна и след това към другата страна, и да се съсредоточите върху това да няма никакви препятствия. В резултат на това ще можете да тренирате различни групи очни мускули.

Упражнение при преумора на очите


Погледнете наблизо, а след това надалеч!
Най-добрият начин да подобрите зрението си е да отидете сред природата (с изглед към планина, долина, море, и т.н.), и да се вглеждате в близки детайли (цветя, скали и т.н.). След това преместете погледа си към панорамна гледка, като се взирате толкова надалеч, колкото можете. Също така цветовете на природата, особено зеленият цвят, имат успокояващ, релаксиращ и тонизиращ ефект, който ще ви помогне да подобрите вашето зрение и настроение.

Чиста вода

Друг начин да отпуснете очната си мускулатура е да си пръскате затворените си очи със студена вода. Можете да правите това когато пожелаете през целия ден, и ще бъде най-ефективно, ако очите ви са зачервени или парят.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.