9 послания, които зениците изразяват

Човекът наистина може да бъде отворена книга, стига да познаваме естествените реакции на тялото и по-точно на зениците му
9 послания, които зениците изразяват

Последна актуализация: 15 януари, 2019

Вероятно сте чували този израз хиляди пъти: „очите са прозорец към душата“. Колко пъти сте вземали решение, основавайки го на нечии очи, които ви говорят? И за да бъдем конкретни, нека направо ви попитаме: знаете ли, че зениците на човека могат да „говорят“ на света около нас?

Истината е, че очите представляват огледало на вашите мисли и чувства. Най-много информация те предават посредством зениците. Дали се разширяват, или свиват, те могат да дадат на хората около нас ценна информация относно това, което казваме, и това, което премълчаваме.

Подобно на всичко друго в живота, тази способност на очите има своите предимства и недостатъци. Не мислете, че този метод на разчитане на мислите и чувствата на човека е 100% точен и достоверен. Въпреки това зениците са способни да осъществят комуникация. Затова днес ни е интересно да се научим да ги разчитаме и интерпретираме.

Фокусирали сте се върху нещо

Зениците наистина представляват огледало на всичко, което се случва в мозъка на човека. Когато даден предмет изисква да се фокусирате върху него, те се разширяват.

Това явление е било обект на изследване през 1964 г. от психолозите Екхард Хес и Джеймс М. Полт от университета в Чикаго. Те установят, че зениците стават по-големи, когато участниците в експеримента са изправени пред задачи, които ги затрудняват.

От друга страна, при решаване на по-лесна задача се случва обратно – те се свиват.

заниците се свиват при по-лесна задача

Зениците индикират кога сте претоварени 

В началото на 70-те години на 20 в. психолози от университета в Калифорния искали да разберат как зениците реагират на психическо претоварваненапример изтощени сте физически или пък сте достигнали границите на своите когнитивни възможности.

Любопитството им довело до експеримент с доброволци. Последните били помолени да решат серия казуси на компютър,колкото се може по-бързо. Участниците е трябвало да изберат отговор от четири възможни за всеки въпрос.

Първоначално тестът изглеждал прост, но учените били поставили скрит капан. Проблемите започнали да изникват един след друг.

Това изморило доброволците до такава степен, че трябвало да прекратят опитите. Изследователите установили, че когато мозъкът на човек е претоварен, неговите зеници се свиват съществено.

Зениците индикират, че нещо е привлякло вниманието ви

През 1977 г. психолозите Уайт и Малцман били любопитни да разберат как зениците ще се променят, когато участници в експеримент чуят откъси от 3 различни жанра книги: романтичен роман, разказ за мъчения и текст с неутрална тема.

В хода на изследването, тъй като човекът обикновено реагира с интерес и внимание към нови стимули, логично зениците на участниците се разширили. Но те останали такива само при тези от тях, които слушали еротичния роман и този за насилието. При неутралния текст нивото на интерес на участниците се понижавало, а заедно с това се свивали и зениците им.

Нещо не е наред с мозъка ви

Нормално е при очен преглед очите да се проверяват с фенерче. По този начин лекарят установява дали неврологичната система функционира нормално. Ако зениците не са с еднакъв размер, това може да е индикация за неврологично нарушение. Например инсулт или проблем със зрението.

зениците ви индикират когато сте сексуални привлечени от някого

Заниците индикират, че сте сексуално привлечени от някого

Как можете да разберете дали един мъж е привлечен от една жена просто така с един поглед? Зениците на очите му трябва да са разширени максимално.

Докато изследванията на Берник от 1971 г. сочат, че сексуалното желание може да провокира разширяване на зениците, то други изследвания показват, че самото физическо привличане стимулира тази реакция, а не самият човек.

Отвратени сте и зениците ви го издават

Друга група психолози от университета в Чикаго е провела изследване на темата като е представила пред участници серия от изображения, създадени да провокират различни емоционални отговори.

По време на преглеждането на снимките активността на зениците се записвала на всяка секунда. Когато участниците гледали снимка на насилие над дете, мъчения или други подобни сцени, те реагирали с отвращение.

От друга страна, когато пред очите им се появявали тези снимки, учените забелязвали, че зениците им първоначално се разширявали, а след това се свивали до обичайния им размер. Според учените участниците се опитвали несъзнателни да не виждат изображенията.

Изпитвате болка

Изследване, проведено през 1992 г. от психолога Алекс Чапман, установява, че когато участниците в експеримент усетят малко физическа болка, зениците им се разширяват.

Всъщност те увеличат размера си не повече от 0,2 мм. Това откриете е важно, тъй като дава възможност да се оцени интензивността на болката и прагът на издръжливост на болка всеки един човек.

Използвате наркотици или консумирате алкохол

Определени стимуланти, като алкохола и опиатите (например морфин), провокират свиване на зениците. При амфетамините, кокаина и LSD обаче се наблюдава обратен ефект – те значително се разширяват. Това е причината, поради която при проверка полицията обръща внимание на очите на шофьорите.

Когато знаем за това въздействие, е любопитно да отбележим, че реакцията се проявява почти винаги, дори при умерена консумация. При прекомерна употреба или пък интоксикация, зениците променят поведението си към другата крайност.

Зениците могат да разкрият много за личността …. дори за политическите ви убеждения!

Трудно е да разберете много за човека срещу вас, основавайки се само на състоянието на зениците. Според проф. Мат Ларсон от Швеция линиите в ириса могат да са от помощ, ако искате да научите повече за характеристиките на личността.

Ако погледнете оцветената част от окото на човек – ириса – и откриете голямо количество извити линии, които се разпростират навън, този човек е много чувствителен, искрен и приятелски настроен.

От друга страна Ларсон отбелязва, че броят на отделните бразди или кръгови линии около края на ириса могат да индикират за импулсивен или нервен човек. Това без съмнение е важно откритие, което заслужава допълнително проучване, за да се изясни дали може да се извлече още важна информация от вида на ириса.

Според тези изследвания ключът се крие в гена Pax 6. Той участва във формирането и растежа на очната тъкан и в предния сингулатен кортекс на мозъка, който е отговорен за регулирането на настроението и самоконтрола.

Трябва да знаете още, че изследване, проведено през 1969 г. от изследователя Барлоу, сочи, че зениците на човека се разширяват, когато той вижда снимка, на която присъства либерален или консервативен политически кандидат. Поведението на очите ясно сочи какви са идеологическите и политическите възгледи на човека.

Възможно ли е някой да забележи тези малки детайли в зениците?

Вероятно смятате, че подобни детайли могат лесно да ви убегнат, тъй като са незначителни и трудно биха привлекли вниманието ви. Според изследване, проведено в колежа Дартмут, възможно е несъзнателно да регистрирате леките промени в зениците.

В заключение ще кажем, че изследванията говорят красноречиво за това, че зоните в мозъка, които са отговорни за емоционалния отклик на човека, са способни да уловят леките промени в зениците, подготвяйки тялото да реагира по съответния начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pupil Size in Relation to Mental Activity during Simple Problem-Solving. BY ECKHARD H. HESSJAMES M. POLT. SCIENCE13 MAR 1964 : 1190-1192
  • Juris, M., & Velden, M. (1977). The pupillary response to mental overload. Physiological Psychology. https://doi.org/10.3758/BF03337847
  • Chapman, C. R., Oka, S., Bradshaw, D. H., Jacobson, R. C., & Donaldson, G. W. (1999). Phasic pupil dilation response to noxious stimulation in normal volunteers: Relationship to brain evoked potentials and pain report. Psychophysiology. https://doi.org/10.1017/S0048577299970373
  • Richman, J. E., McAndrew, K. G., Decker, D., & Mullaney, S. C. (2004). An evaluation of pupil size standards used by police officers for detecting drug impairment. Optometry. https://doi.org/10.1016/S1529-1839(04)70037-8
  • Larsson, M., Pedersen, N. L., & Stattin, H. (2007). Associations between iris characteristics and personality in adulthood. Biological Psychology. https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2007.01.007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.