Замъглено зрение - защо се появява?

Увеличете консумацията на моркови и цитрусови плодове и намалете стреса, за да виждате по-добре
Замъглено зрение - защо се появява?

Последна актуализация: 31 октомври, 2018

Не виждате добре предметите, не различавате хората (особено лицата им), имате проблеми с четенето или ви се струва, че буквите на компютъра или страниците на книгата се движат… Може би е време да се консултирате със специалист. В тази статия ще открием заедно някои факти относно причините за появата на замъглено зрение и как се лекува то.

Причини за възникване на замъглено зрение

Този списък ще ви помогне да определите каква е причината за появата на замъглено зрение и най-честите му симптоми.

Астигматизъм или късогледство

Първата причина – астигматизъм – е нарушение, което скъсява виждането наблизо. Втората – късогледство – ограничава виждането надалеч. В допълнение към замъгленото зрение, това изкривява цялото зрително поле.

Катаракта

Това заболяване е по-често срещано при хора над 60-годишна възраст и понякога липсват симптоми за откриването му. В други случаи катаракта причинява помътняване на роговицата, замъглено зрение, чувствителност към светлина, ореол от светлина, двойно виждане и прогресивно замъгляване на зрението.

Диабетът е една от причините за появата на замъглено зрение.

Диабет

Един от многото симптоми на дисбаланса в нивата на кръвната захар може да бъде замъгленото виждане. Трябва да отделите специално внимание, ако страдате от това заболяване, тъй като липсата на грижи ще доведе до много по-сериозни проблеми със зрението, включително слепота.

Болест на Грейв

Загубата на тегло и повишен апетит, сърцебиене, високо кръвно налягане, треперене и замъглено зрение са най-очевидните симптоми на това заболяване, което засяга щитовидната жлеза.

Множествена склероза

Това невродегенеративно разстройство често е придружено от множество проблеми със зрението, включително замъглено виждане. То може да предизвика проблеми с контролиране на пикочния мехур, промени в усещанията и т.н.

Хипогликемия

Когато нивата на кръвната захар спаднат изведнъж, това може да доведе не само до замъгляване на зрението, но и до други видове нарушения – объркване, двойно виждане, гърчове, загуба на концентрация, тревожност, сърцебиене и треперене.

 

Катаракта е друга причина за появата на замъглено зрение.

Мигрена

Ако изпитвате твърде силни болки в главата поради мускулен или невронален проблем, замъгленото виждане е най-честият симптом. Други признаци са гадене, чувствителност към светлина, болки в очите и повръщане. Мигрената може да има същите симптоми.

Високо кръвно налягане и глаукома

И в двата случая – на хипертония или високо очно налягане (глаукома) може да имате проблеми със зрението. Освен това двете заболявания генерират допълнителни проблеми като загуба на съзнание, пълна или частична загуба на зрението, тахикардия и др.

Как да избегнем замъгленото зрение

Ако често сте имали някой от гореизброените симптоми, е важно веднага да се свържете с личния лекар. Ако сте изпитвали само някой признак от време на време, тогава обърнете внимание на следните съвети:

Намалете стреса

Това ще ви помогне да понижите кръвното налягане и нервността, ще бъдете по-спокойни и ще виждате по-добре. Хипертонията е един от най-големите врагове на очите, защото ги отслабва. Ако изпитвате напрежение в очите, добре е да почивате повече. Намалете гнева и тревогата, за да не ви причинят допълнителни проблеми.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да не надебелявате заради стрес

Претоварените очи са причина за появата на замъглено зрение.

Отпуснете очите си

Ако сте работили дълго време на компютър, очите ви може да се уморят и това да предизвика замъгляване на зрението. Останете седнали и затворете очите за 1 минута. Друг вариант е да се изправите, да поставите показалеца си пред лицето и да го приближавате и отдалечавате бавно, като същевременно запазите очите фиксирани върху пръста. След това направете същото, но като движите пръста надясно и после наляво, сякаш следвате посоката на махало. Движете само очите си, нека главата да остане неподвижна.

Фокусиране и разфокусиране

Изберете предмет и се фокусирайте върху него. След това разфокусирайте погледа и вижте какво има около предмета. Една от причините, поради които зрението се замъглява е, защото не сме свикнали да се фокусираме върху конкретен елемент поради стотиците стимули, които ни заобикалят ежечасно.

Внимавайте с ежедневното хранене

Сигурно вече знаете, че водата е най-добрият съюзник, за да поддържате тялото хидратирано, включително и очите. Също така, тя може да помогне за премахване на токсините, които са се натрупали в организма и които биха могли да навредят на черния дроб – орган, пряко свързан с очите. Ако зрението е замъглено или мътно, опитайте да спазвате диета без мазнини и да избягвате пържените храни. Пийте чай от болдо всеки ден и следвайте пречистваща диета с продукти, приготвени на пара или с частично варени зеленчуци (преди всичко броколи, спанак и бяло цвекло) с пълнозърнест ориз. Откажете се от мазнини, месо и млечни продукти.

В същото време увеличете приема на витамини А и С, които ще откриете в цитрусови плодове, моркови, папая и броколи.

Поддържайте здравословен начин на живот

Увеличете размера на буквите на екрана на компютъра, така че да не е нужно да се приближавате към него, не четете, ако нямате достатъчно светлина (естествената светлина е много по-полезна от изкуствената), стойте на разстояние най-малко 1 метър от телевизионния екран и носете слънчеви очила.

Също така е добре да прекарвате известно време сред природата, например на село или в планината. По този начин ще се погрижите много добре за очите си – те трябва да си починат от непрекъснато виждане на толкова много неща, особено всички цветове, неонови и ярки светлини.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.