6 признаци, че имате проблеми с червата

Знаете ли, че депресията и стреса могат да бъдат в резултат от тях? Появата на акне или екземи също могат да са симптом, затова не ги пренебрегвайте.
6 признаци, че имате проблеми с червата

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Проблемите с червата могат да бъдат предизвикани от излишите токсини в организма. Червата са вътрешен орган, намиращ се в горната част на корема, между стомаха и ректума.

Те са част от храносмилателната система и са разделени на две части  – дебелото и тънкото черво. Въпреки че съставляват един и същ орган и изпълняват подобни функции, тези функции са много специфични.

Целта на този орган е да обработва храната, като се започне с тънките черва, където се извършва по-голямата част от това. Хранителните вещества се абсорбират от епителните клетки, които на свой ред ги разпределят в кръвния поток, за да ги пренасят в другите части на тялото.

Този процес завършва с дебелото черво; което абсорбира минерални соли и вода, за да създаде фекална материя, която след това се изхвърля от тялото.

Червата: важни и крехки

Проблемите с червата могат да са наистина непоносими

Без съмнение значението на тази област на тялото е в остър контраст с крехкостта им; въпреки че това се случва с повечето вътрешни органи. Тази крехкост е свързана със серията вещества, които преминават през тях.

Проблемите с червата са по-чести, отколкото може да си представите и са свързани с храносмилателни проблеми.  Най-лесният начин да откриете това е, като обърнете внимание къде е болката.

Болките в корема, стомаха или подуването са основните показатели. Има обаче и други, по-рядко срещани признаци, които могат да отхвърлят заболявания или чревни проблеми.

В тази статия ще ви разкажем за някои от тях.

Признаци, че имате проблеми с червата

Глад за захар

Бактериите, които се намират в червата често могат да се превърнат в небалансирани, причинявайки проблеми, свързани с яденето на сладкиши или захарни продукти.

Проблемът с това е, че в началото получавате желание да ядете тези видове храни както обикновено, но с течение на времето започвате да получавате прекомерен глад за тях.

Твърде многото захар може да предизвика редица здравословни проблеми като затлъстяване.

Психологически проблеми

Симптом за проблеми с червата - психичен дисбаланс

Много хора може да мислят, че проблемите с червата са много далеч от мозъка, твърде далеч, за да бъдат свързани. Връзката между тях обаче е много по-близка.

Следователно психологически проблеми като депресия, стрес и тревожност могат да бъдат признаци или чревен проблем.

Серотонинът е невротрансмитер, който ни накара да се чувстваме добре, спокойни и щастливи. Той се произвежда в червата, поне по-голямата част от него. Поради тази причина настроението ви може да бъде предупреждение за това, как се чувства тялото.

Прекомерна глюкоза

Една от основните функции на червата е да обработват храна, която разбира се включва захар. Ако има проблем с тази функция, този процес може да излезе извън контрол.

Прекомерната глюкоза е един от основните проблеми, свързани с този проблем; също известна като висока кръвна захар, основа за заболявания като диабет.

Освен това метаболитните процеси могат да бъдат нарушени и цикълът на преобразуване на енергия да спре.

Кожни проблеми

Симптом за проблеми с червата - кожни сърбежи

Има много причини, поради които може да страдате от кожни проблеми – UV лъчи, химически продукти, топлина, студ, хормонален дисбаланс и др. Все пак малко познат, но реален аргумент е, че това е свързано с чревната функция.

Когато кожната тъкан проявява признаци на акне или екзема, това може да е признак на чревен проблем.

Акнето се причинява от промени в бактериите, които живеят върху кожата и те причиняват подуване и зачервяване.

Храносмилателна нестабилност

Проблемите с храносмилането вероятно са първият знак, че нещо не е наред с червата. Това обаче може да се дължи на която и да е част от храносмилателната система.

Що се отнася до червата, тази възможност не трябва да се изключва. Може да започне с отделяне на газове, подуване на корема или диария, поради изменението на бактериите, които защитават този орган.

Неравновесието в чревната  флора може да бъде причинено от натрупването на вредни вещества, които нарушават правилното усвояване на хранителните вещества.

Лош дъх в устата

Свързана с храносмилателните проблеми, функцията на стомаха може да се промени поради бактериалния дисбаланс в червата.

Газовете започват да се покачват, като пристигат в стомаха, причиняват гастрит и лош мирис, както и лош дъх.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sugar Absorption in the Intestine: The Role of GLUT2
  George L. Kellett, Edith Brot-Laroche, Oliver J. Mace, Armelle Leturque
  Annual Review of Nutrition 2008 28:1, 35-54
 • APA Ahmed, Serge H.a,b; Guillem, Karinea,b; Vandaele, Younaa,b Sugar addiction, Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care: July 2013 – Volume 16 – Issue 4 – p 434-439
  doi: 10.1097/MCO.0b013e328361c8b8
 • Stanhope KL. Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci. 2016;53(1):52‐67. doi:10.3109/10408363.2015.1084990
 • Maes M. Depression is an inflammatory disease, but cell-mediated immune
  activation is the key component of depression. Prog Neuropsychopharmacol Biol
  Psychiatry. 2011 Apr 29;35(3):664-75. doi: 10.1016/j.pnpbp.2010.06.014. Epub 2010
  Jun 20. Review. PubMed PMID: 20599581.
 • Bornstein J. C. (2012). Serotonin in the gut: what does it do?. Frontiers in neuroscience, 6, 16. https://doi.org/10.3389/fnins.2012.00016
 • Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
 • Guzmán Calderón, Edson, Montes Teves, Pedro, & Monge Salgado, Eduardo. (2012). Probióticos, prebióticos y simbióticos en el síndrome de intestino irritable. Acta Médica Peruana, 29(2), 92-98. Recuperado en 11 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172012000200009&lng=es&tlng=es
 • Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of natural science, biology, and medicine, 4(1), 14–23. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255
 • Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of natural science, biology, and medicine, 4(1), 14–23. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.