6 причини за да не ви действат лекарствата

Нашето здраве не е игра. Затова, трябва да следваме точно предписаното ни медицинско лечение и при никакви обстоятелства не трябва да се самолекуваме.
6 причини за да не ви действат лекарствата
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Понякога, приемаме лекарства и ефектът, който те имат върху нас, не е това, което очакваме. Това вече ви се е случвало и се питате защо е така? Тогава, вижте кои са причините, за да не ви действат лекарствата.

Обикновено, когато сме болни, вярваме в чудотворната сила на лекарствата. Обаче, понякога ефектите от тези лекарства не са такива, каквито очакваме. Но, истината е, че лекарствата не могат да ни излекуват толкова бързо, колкото искаме. Много често, причините за това са нашите собствени грешки.

Обърнете внимание, защото са открити причините, поради които не ви действат лекарствата.

1. Не ви действат лекарствата, защото не внимавате с какво ги пиете

Не ви действат лекарствата: бурканче с мляко на маса

Не можете да приемате лекарствата с всякакъв вид напитки. Понякога, правим грешка като приемаме лекарствата с каквато и да е напитка. Обаче, истината е, че някои напитки могат значително да намалят лечебните свойства на лекарствата.

Например, кафето и напитката Кока-Кола причиняват бързо разпадане на лекарствата. Чаят също не се препоръчва, тъй като забавя усвояването на лекарствата.

Лекарствата не трябва да се смесват с мляко; този млечен продукт отслабва ефектите на лекарството. Портокаловият сок също не се препоръчва.

Така че, освен ако на лекарствата не е обозначено обратното, най-добре е да ги приемате с вода, на стайна температура.

2. Не ви действат лекарствата, защото ги смесвате с определени храни

Също така, не е добра идея да приемате някои лекарства с определени храни. Например, не трябва да приемате някои видове лекарства по време на хранене. Трябва да внимавате да не ги смесвате с храни, богати на фибри.

Това е така, защото тази група храни може да елиминира някои от съставките, които са полезни за организма. Сред тези храни са: овесени ядки, карфиол, горски плодове, зелени листни зеленчуци, тиква, бобови растения, гъби и храни, приготвени с пшенично брашно.

Също така, много често, когато приемате някои лекарства, трябва да следвате определена диета, така че най-доброто нещо, което трябва да направите, е да спазвате инструкциите.

3. Не ви действат лекарствата, защото не спазвате точното време за приема им

Различни лекарства разпилени на маса

Много е важно да спазвате времето, за прием на лекарствата. Трябва много точно да го спазвате, особено когато става въпрос за антибиотици.

Трябва да имате предвид, че за да бъде ефективно действието на едно лекарство, трябва концентрацията му в организма да бъде достатъчна и правилна.  Ако това не е изпълнено, няма да получите желания ефект.

Ако мислите, че няма да запомните времето за приема на дадено лекарство, запишете си.

4. Смесвате лекарствата

Това е другата причина, за да не ви действат лекарствата. Ако са ви предписали различни лекарства едновременно, но не сте сигурни дали можете да ги вземате заедно, най-добре е да има известно време между приемите. Трябва да има поне половин час, между различните приеми на лекарства.

5. Не спирайте приема на лекарствата, по средата на лечението

Таблетки лекарства в ръцете на жена доктор

Дори ако мислите, че имате подобрение, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да продължите лечението до края. Понякога често сами спираме да приемаме лекарствата, но това е ужасна грешка, тъй като може да е причина за връщането на болестта.

И така, въпреки че може да се чувствате по-добре, продължете с лечението толкова дълго, колкото ви е казал лекаря. По този начин ще се отървете от симптомите и ще сте сигурни, че болестта няма да се върне отново.

6. Не се самолекувайте

Ако отидете на лекар и той ви каже, че трябва да пиете някои лекарства, вземайте ги и следвайте стъпките, които ви е дал. Има хомеопатични лекарства, които не винаги са ефективни или които не ви дават резултатите, които очаквате.

Ако ви е предписано лекарство, трябва да го взимате и да не се опитвате сами да го замените с алтернативен или с хомеопатичен продукт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.