6 неща, които трябва да знаете за уринарната инконтиненция

Уринарната инконтиненция носи последствия върху емоционалното здраве, сексуалния живот и социалната среда на страдащите от нея хора. Научете повече за това често срещано състояния в тази статия.
6 неща, които трябва да знаете за уринарната инконтиненция

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Уринарна инконтиненция представлява неволно изпускане на урина от пикочния мехур. Това се случва редовно при кашляне или при упражняване на някакъв вид натиск върху тялото.

Това е много често срещан проблем и засяга около 30% от жените на зряла възраст.

Повечето случаи са причинени от отслабването на мускулите в областта на таза. Този проблем може да се появи обаче и след естествено раждане, от употребата на определени лекарства или поради вагинални инфекции.

Тъй като симптомите са дискомфортни и смущаващи, това състояние представлява хигиеничен и психологически проблем за тези, които са се сблъскали с него. 

В допълнение към това то оказва значителен ефект върху качеството на живот на страдащите от него през по-голямата част от времето. Това е така поради трудността или неспособността да го контролират.

Това състояние може да възникне по всяко време на живота, но е по-често срещано след бременност или менопауза.

Като се има предвид, че всеки може да страда от това, подходящо е да се знае малко полезна информация за начина му на развитие.

1. Уринарна инконтиненция може да бъде причинена от потискането на порива за уриниране

Уринарна инконтиненция може да бъде причинена от потискането на порива за уриниране

Задържането на урината за дълго време е често срещан навик и е пряко свързан с развитието на уринарна инконтиненция.

Първоначално това може и да не изглежда да причинява негативни ефекти. Въпреки това, с течение на времето то отслабва пикочния мехур и оказва по-голям натиск върху пикочния канал.

Това води до неволно изпускане на урина особено при тренировка, смях, кашляне или друга дейност, включваща малко сила.

Много експерти твърдят, че пикочният мехур трябва да бъде изпразван поне на всеки 4 часа, тъй като тогава той достига до максималния си капацитет на съхранение.

2. Това състояние е причинено от отслабване на тазовите мускули

Една от причините за развитие на това състояние е, че много от хората забравят да тренират тазовите си мускули.

Понастоящем съществуват няколко типа тренировъчни програми, които повишават здравината и контрола над тази част от тялото, когато се практикуват редовно.

От друга страна е важно да имате предвид, че някои динамични упражнения могат да имат отрицателен ефект върху този проблем.

Тичането, подскоците и вдигането на тежести по неправилен начин могат да доведат до разтягане на мускулните влакна на тазовото дъно, така че да загуби способността си да се съкращава.

3. Някои храни повишават риска от уринарна инконтиненция

Някои храни повишават риска от уринарна инконтиненция

Прекомерната консумация на някои храни се свързва с повишен риск от този здравословен проблем.

Това е така, понеже съставките им може да раздразнят пикочния мехур и да го накарат да се свива по-често, за да освободи течността.

Това състояние може да се появи и след пиенето на напитки и диуретични продукти, които увеличават производството на урина.

Те включват:

 • Цитрусови плодове
 • Доматен сок
 • Чай
 • Кафе
 • Шоколад
 • Безалкохолни напитки
 • Енергийни напитки
 • Люти чушки

4. Има няколко типа уринарна инконтиненция

Уринарната инконтиненция може да се развие по различни начини, което означава, че има няколко типа такова заболяване.

 • Типът инконтиненция, който се появява при кихане, кашляне или вдигане на тежки предмети, е познат като “стресова инконтиненция” и е една от най-често срещаните форми на заболяването.
 • “Спешната инконтиненция” е, когато има внезапно изпускане на урина, когато човекът най-малко го очаква, дори и в най-неподходящи моменти.
 • Съществува също и “психогенна инконтиненция”. Този тип е свързан с изпускането на урина от пикочния мехур, когато човекът е в контакт с външни стимули, като например студ или вода.
 • Има и разновидност, наречена “неврологична инконтиненция”. Тя се развива при пациенти с нарушения на нервната система като болестта на Алцхаймер, Паркинсон или при хора с увреждания на гръбначния мозък.

5. При мъжете също може да се появи

уринарна инконтиненция при мъжете

При женската част от населението има по-голям риск от развитие на този уринален проблем. Но това не означава, че мъжете не могат да страдат от него.

Развитието му може да бъде причинено от повреждания на пикочния мехур или от определени състояния на простатата. Всъщност е често срещано при пациенти, които са подложени на стрес или страдат от диабет.

6. Има няколко лечения на уринарна инконтиненция

Независимо, че този проблем не може винаги да бъде напълно овладян, съществуват някои лечения, които помагат да се редуцира повторната му поява и симптомите му.

Редовното практикуване на подсилващи упражнения, като упражненията на Кегел, увеличават здравината на тазовите мускули и намаляват неволното изпускане на урина.

Техники като двойното изпразване дават също интересни резултати, когато става дума за контролиране на пикочния мехур.

Антимускариновите медикаменти, които блокират съкращаването на пикочния мехур, както и Алфа-адренергичните агонисти, също служат за повишаване здравината на сфинктера.

Последният вариант е хирургична намеса, която се състои от разрез във вагината и извършване на интервенция в близост до влагалището.

В допълнение към дадената информация, важно е да знаете, че това състояние носи последици върху емоционалното здраве, сексуалния живот и социалната обстановка на страдащите от него.

Затова, ако заподозрете, че е възможно да страдате от това състояние, от съществено значение е да потърсите медицинска помощ за контролирането му.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.