Защо пишкате често?

Средно на ден би трябвало да отделяме от 1 до 2 чаши урина. По-малко или по-голямо количество от това е признак за нещо нередно в организма
Защо пишкате често?
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 11 август, 2022

Случвало ли ви се когато ходите на кино да сядате на място близо до изхода, защото знаете, че в някакъв момент ще трябва да излезете да пишкате?

А да не говорим за тези супер дълги пътувания с кола, където има само няколко спирки. И вие ли сте от тези хора?

Ако не знаете какво се случва с пикочния мехур, продължавайте да четете, тъй като ще говорим за това защо постоянно трябва да пишкате.

Може би не е толкова често, колкото си мислите

Каква е причината да пишкате често?

Имате чувството че много ви се ходи до тоалетната? В действителност трябва да пишкате средно 8 пъти на ден, ако пиете препоръчаното количество вода (2 литра на ден).

Това е така, защото водата помага за премахване на токсините, и уринирането е един от най-ефикасните начини за това.

Ако пиете по-малко вода, също така ще ходите и до тоалетната по-малко. Но това може да доведе до инфекции на пикочните пътища, камъни в бъбреците и други неудобства.

Имате малък пикочен мехур

В това действително има известна истина, макар и да звучи странно. Точно както някои хора могат да бъдат високи, а други са по-ниски, пикочният мехур също има своя уникален размер. Повечето пикочни мехури имат способността да задържат около 2 чаши течности.

Може да измерите това с един прост домашен експеримент. Всичко, което трябва да направите е да вземете един съд и да видите дали ще успеете да отделите 1 до 2 чаши урина. Всяко количество, по-голямо или по-малко от това не е нормално.

Ако не искате да правите експеримента у дома, лабораторен текст би могъл да бъде от полза.

Чудили ли сте се дали можете да тренирате мехура да задържа повече течности? Отговорът е да, можете. Той може да се разтегне, когато е пълен, но не е полезно да задържаме урина, тъй като това причинява инфекции.

Не пиете много вода

Ако пишкате често, може би не пиете достатъчно вода.

Ако ви е досадно че трябва да ходите до тоалетната непрекъснато, вероятно вече ограничавате  количеството вода, което пиете. Много от хората правят това, за да избегнат неудобството, докато пътуват или дори когато са на работа.

Но така не само че сами се дехидратирате, но също вреди на пикочния мехур.

Така ще започнете да забелязвате, че урината е с по-интензивен мирис.

Това е така, защото, когато се противопоставяте на желанието за уриниране, течността става по-концентрирана и дразни пикочния мехур. От друга страна пиенето на твърде много вода също не е добро. Най-добре е да не сте крайни в нито единия от двата случая.

Не забравяйте, че като не пиете необходимото количество течност, тялото няма да може да освободи токсините и бъбреците ще се натоварят с тях.

Имате инфекция или бъбречни камъни

Когато страдате от инфекция на пикочните пътища или малки кристални образувания (известни като камъни в бъбреците) това може да дразни пикочния мехур. Това ще ви накара да пишкате по-често, а също може да изпитате и други симптоми.

Като цяло, камъни в бъбреците създават силна странична болка или болки в гърба. Що се отнася до инфекции на пикочните пътища, класически признаци са по-силното желание за уриниране, придружено с болка.

Ако не обърнете внимание и не се консултирате с лекар за лечение на проблема, е възможно да се наложи да направите операция за отстраняване на тези малки камъни.

Трябва да ходите на фитнес

Имате нужда от упражнения, ако пишкате често.

Повечето жени нямат никаква идея как да стискат или отпускат мускулите в тазовото дъно. Това може да е причина да ходите често на тоалетна в секундата, когато усещате, че трябва да пишкате.

За да сложите край на това, всичко, което трябва да направите е да тренирате мускулите да задържат урината в пикочния мехур.

В началото ви казахме, че не трябва да устоявате на желанието да пишкате, и това е вярно. В този случай обаче, говорим само за изчакване на няколко минути, за да отиде до тоалетната. Това ще подсили малко пикочния мехур.

Упражненията Кегел са страхотни за това.

Можете да ги правите като стискате и освобождавате мускулите, използвани за спиране на потока на урината, без да движите друга част на тялото.

Този съвет е полезен, особено за бременните жени и жените във фазата след раждането. Дори и сексуалният ви живот ще се възползва от практикуването на тези упражнения.

Приемате лекарства, които ви карат да пишкате

Продуктите, с които се храните също биха могли да причинят чести подтици за уриниране.

Това е много често, когато приемате диуретични лекарства, които често са използвани за лечение на високо кръвно налягане. Те включват естествени диуретици като папая.

Диуретичните лекарства създават количество урина, което ще ви кара да тичате често до банята.

Антихолинергиците са друг вид лекарство, което ще ви накара да пишкате често. Хората ги вземат за лечение на тревожност, депресия и други подобни проблеми.

Ако сте започнали лечение и след това сте започнали да ходите до тоалетната по-често, консултирайте се с личния лекар. Те ще имат различни алтернативи за същия проблем, и без съмнение ще бъдете в състояние да промените каквото го е причинявало.

Може да имате диабет

Ако пишкате често, може да страдате от диабет.

С какво се храните? Теглото ви идеално ли е? Правите ли редовно упражнения? Желанието за уриниране е класически признак за диабет, и ако това е вашият проблем, трябва да започнете да се лекувате веднага.

Когато имате твърде много захар в кръвта, в определен момент тялото вече няма да бъде в състояние да я синтезира в нещо друго.

В този момент захарта преминава през урината, което ви кара да пишкате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Butler, L. (2011). The treatment of urinary incontinence and frequent urination: How modern scientific research can inform traditional acupuncture practice. Journal of Chinese Medicine.
  • Aydin, A., Ahmed, K., Zaman, I., Khan, M. S., & Dasgupta, P. (2015). Recurrent urinary tract infections in women. International Urogynecology Journal. https://doi.org/10.1007/s00192-014-2569-5
  • Yang, P. J., Pham, J., Choo, J., & Hu, D. L. (2014). Duration of urination does not change with body size. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1402289111

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.