Ранно диагностициране на Алцхаймер чрез речта

· 23.05.2017
Ранното диагностициране на Алцхаймер чрез речта на пациента може да забави влошаване състоянието на мозъка заради улесненото лечение в предклинична фаза.

Душата на човек се крие в неговата памет. Без нея, той губи своята идентичност, своите идеи и чувства.

Поради тази причина, появата на такова заболяване е ужасяваща. Немислимо е как можеш да продължиш да дишаш и вървиш напред, без да знаеш кой си всъщност.

Затова и много учени са посветили голяма част от кариерата си в борбата с този феномен. Въпреки, че лечение все още не измислено, се отбелязва огромен прогрес при ранното диагностициране.

Този напредък включва в себе си методите на екип от биомедицински инженери от Университета от страната на баските (UPV – University of the Basque Country). Те са установили как да откриват заболяването на Алцхаймер рано чрез речта.

Това не е някакъв насилствен тест. Всъщност, пациентите дори не осъзнават, че са били изследвани.

Тестът се състои в изпитване на техните способности да говорят, както и да си припомнят думи, докато разказват.

Този метод е много по-сполучлив от класическото повтаряне на думи, тъй като пациентът не подозира, че бива изпитван. Когато осъзнава, че преминава през тест, той лесно става по-нервен и прави повече грешки.

Ранното диагностициране на Алцхаймер никога не е било по-лесно

По принцип, ако за някой се подозира, че боледува от Алцхаймер, типичният метод е започването на истински агресивен процес на изследване: кръвни изследвания, ЯМР и СТ скенер.

Това може да се превърне в истинско изпитание за пациентите, което на всичкото отгоре е и изключително скъпо.

Но методът на откриване на Алцхаймер чрез речта най-после слага край на всичко това.

От потенциалния пациент се изисква да говори за щастливи случки от живота в релаксираща атмосфера. Междувременно, лекарят прави запис на целия разговор, за да оцени промените в самата история.

Проучването на баските подчертава също значението на това да се правят паузи, с цел припомнянето на определени думи.

Един от първите симптоми на пациентите с Алцхаймер е забравянето на собствените им думи, дори при начален стадий на болестта.

Внезапно те започват да забравят ежедневни изрази и думи като микровълнова фурна и четка за коса. Тези фрази не са изтрити от съзнанието на боледуващия, но той трябва да потърси точната дума за да продължи разговора си.

Вижте и: 9 удивителни ползи от ябълките

Ранното диагностициране на Алцхаймер чрез речта спасява животите на хиляди хора

Учените са акцентират върху значението на този метод, тъй като повече от 46 милиона души по света страдат от заболяването.

В допълнение на това, те очакват броят им да нарасне, ако в близко бъдеще не се разработи ново решение на проблема.

Затова е толкова важно да се използват тестове за ранно диагностициране – той позволява на лекарите да се борят с болестта преди мозъкът да бъде трайно увреден.

По този начин пациентите могат да започнат упражнения, с които да подобрят мисловната си дейност, така че идентичността на хората, които обичат, както и тяхната собствена, да не изчезне с времето.

Ползите от това проучване може да се потвърди и ако хвърлим поглед на институциите, които го подкрепят. Сред тях са престижните испански университети, както и множество семейни организации.

Тези открития утешават членовете на семейството

Няма съмнение, че пациентите с Алцхаймер преминават през много болезнен процес.

Но членовете на техните семейства се озовават във вихър от неочаквани събития, на които не знаят как да реагират.

И както при други подобни заболявания, пациентите често се самоизолират, чувствайки се дезориентирани.

Поради тази причина, семейните асоциации представляват убежище и неизмерима помощ за тях. Така те намират места, в които могат да се грижат за тях и са в компанията на други, преминаващи през същите препятствия.

Мисълта, че любимите хора в живота ще изчезнат малко по малко от съзнанието ти, кара хората да се стремят да овладеят състоянието на боледуващите с всеки ден.

Затова и се организират инициативи като метода за ранно диагностициране чрез речта. Вярват, че някой ден лекарите евентуално ще сложат край на това заболяване.

Семейните асоциации не са единствените, които оценяват усилията на лекарите – всички сме наясно с тази необходимост. Утрешния ден тази болест може да застигне родителите ви, и дори самите вас.

Какво вече знаете, ранните стадии на Алцхаймер зачестяват. Затова и всяка иновация, свързана с ранното диагностициране следва да бъде приветствана, служейки за тласък на повече инвестиции.