Какво казва цветът на урината за здравето ви

25.02.2019
Ако нещо в организма ви не работи правилно, урината може да промени цвета си.

Темата не е сред най-приятните. Вие може би сте от хората, които ходят до тоалетна и не се фокусират прекалено много върху цвета на урината си, но лекарите казват, че е необходимо да знаете какво означава той. Не е важно да обръщате внимание само на болката.

Цветът на урината издава някои проблеми като: неправилно хранене, болести, дехидратация…

Урината се състои от вода и други отпадни вещества. Ако нещо в организма ви не работи правилно, урината може да промени цвета си. Независимо дали това се дължи на хранителния ви режим, възпаление или на приема на лекарства, това може да е знак за промени, които трябва да имате в предвид.

Нека да видим какво казва цветът на урината за здравето ви.

Вашето здраве и цветът на уринатаУрината е показател за здравето ви

Трябва да знаете следното: урината е продукт на процеса на филтрация протичащ в бъбреците. След този процес течността съставена от вода и токсини, от която тялото ви не се нуждае, постъпва в пикочния мехур и трябва да се изхвърли. В зависимост от храната, която ядем и това как функционира организмът на всеки човек – например как се изпотява и диша, може да се отдели повече или по-малко урина. Цветът й може да е следният:

Прозрачна урина

Бистрата, прозрачна урина говори добре за здравето ви. Това означава, че сте добре хидратирани. Когато пиете големи количества вода, бъбреците филтрират урината по-лесно, това води до много по-светъл, бистър цвят. Това е добър знак.

Наситено жълта уринацветът на урината показва проблеми в бъбреците

Трябва да обърнете внимание, ако урината ви е с такъв цвят. Означава, че вие не пиете достатъчно течности и бъбреците ви трябва да работят по-усилено, за да филтрират урината. Налице е по-голямо натрупване на токсични вещества и затова трябва да се хидратирате по-добре.

Няма нищо опасно или тревожно. Този цвят може да се дължи на прекомерно изпотяване, ако сте тренирали интензивно или сте правили доста упражнения.

Тъмножълта урина

Трябва да обърнете по-сериозно внимание на този цвят. Той е ясен знак, че трябва да посетите лекар. Алармира за проблем в черния дроб и е възможно да имате жълтеница. Ако това ви се случи, погледнете очите си. Вижте дали и те също са с жълтеникав цвят.

Обърнете внимание дали  се чувствате уморени и отпаднали като цяло.  Жълтеницата се проявява с други симптоми, които бързо ще забележите.

Червеникавокафява уринацветът на урината се променя при камъни в бъбреците

Вижте още: Разбийте камъните в бъбреците с тези натурални средства

Този цвят най-често се появява, ако имате проблеми с бъбреците. Червеникавокафявият цвят се дължи на възпаление, което води до появата на следи от кръв в урината. Възможно е да имате камък и пикочните ви пътища да страдат, тъй като пикочният ви мехур е болезнено блокиран.

Може да имате камъни в бъбреците.  В този случай цветът на урината е много характерен. Освен това ако имате проблеми с бъбреците със сигурност ще усетите болка.

Оранжева урина

Този цвят не е често срещан, но и това се случва. Какви са причините за оранжевия цвят на урината? Излишък на витамин C в тялото ви. Количеството на това вещество е твърде голямо, при което бъбреците го филтрират, за да го изхвърлят от организма. Този цвят е много специфичен.

Ако наблюдавате това в продължение на един ден, просто намалете консумацията си на плодове и зеленчуци богати на витамин C в за поне пет дена. Намалете количеството витамин С, което приемате, но не го спирайте напълно.

Синя уринаурината ви може да промени цвета си при прием на определени лекарства

Прочетете и това: 6 неща, които трябва да знаете за уринарната инконтиненция

Изненадани ли сте? Колкото и странно да звучи, това се дължи на излишък на калций или на бактериална инфекция. Обикновено се случва при хора, които приемат витамини под формата на добавки. По този начин се стига до натрупване на това вещество в организма.

Бъдете внимателни с лекарствата и добавките, които приемате. Ако забележите някакви промени, посъветвайте се с лекар.

Червена уринаУрината, която е червена на цвят може да е сериозен проблем

Урината, която е червена на цвят е знак за две неща. Първо – може да става въпрос за сериозен проблем, защото този цвят може да се дължи на наличието на кръв. В този случай трябва незабавно да посетите лекар. Възможно е да имате проблем с пикочния мехур или бъбреците. A правилната диагноза ще даде отговор на притесненията ви.

Втората причина за този цвят е напълно безвредна. Ако сте яли много цвекло , горски плодове, къпини или дори храни с много оцветители през деня е възможно урината ви да се оцвети в червено. От съществено значение е обаче да проследите дали този цвят ще се запази и през следващите дни.

Ако това е така, не се колебайте да посетите лекар.

  • Aycock, R. D., & Kass, D. A. (2012). Abnormal urine color. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/SMJ.0b013e31823c413e
  • Kavouras, S. A., Johnson, E. C., Bougatsas, D., Arnaoutis, G., Panagiotakos, D. B., Perrier, E., & Klein, A. (2016). Validation of a urine color scale for assessment of urine osmolality in healthy children. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0905-2
  • Armstrong, L. E., Maresh, C. M., Castellani, J. W., Bergeron, M. F., Kenefick, R. W., LaGasse, K. E., & Riebe, D. (1994). Urinary Indices of Hydration Status. International Journal of Sport Nutrition. https://doi.org/10.1123/ijsn.4.3.265
  • Raymond, J. R., & Yarger, W. E. (1988). Abnormal urine color; differential diagnosis. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/00007611-198807000-00008