Домашни средства за понижаване на лошия холестерол

· 27.12.2018
Сложете 3 супени лъжици овесени ядки в буркан, залейте с 1 л. вода и оставете сместа да престои една нощ.

Холестеролът представлява липид, от който тялото се нуждае в определени количества, за да бъде здраво и да функционира правилно. Липопротеинът с ниска плътност е по-популярен с названието „лош холестерол“, тъй като запушва артериите и предизвиква различни типове заболявания. В същото време, липопротеинът с висока плътност представлява добър тип холестерол, който прави възможно транспортирането на лошия холестерол до черния дроб, където той бива извеждан от тялото.

Клетките в човешкото тяло се нуждаят от определено количество холестерол. Много съвременни храни са богати на холестерол, а неумерената им консумация може да доведе до натрупването на прекалено много лош холестерол в тялото, запушване на артериите и втвърдяването им. Когато артериите загубят своята еластичност, кръвопотокът се влошава. Артериите стават по-тесни и постепенно започват да спират циркулацията на кръвта. Това състояние излага здравето на човека на сериозни рискове. Затова е препоръчително да изградим навици, които да гарантират редуциране на нивото на холестерола и предпазване от нежелани последствия в бъдеще. Страдате ли от висок холестерол? Ако се оплаквате от подобен проблем, каним ви да изпробвате няколко доказани натурални средства. Те ще ви помогнат да понижите нивото на лошия холестерол.

Чай от бреза

Брезата е дърво, което притежава отлични детоксикиращи свойства, тъй като стимулира извеждането на отходните вещества от тялото и излишното количество холестерол в кръвта. За да извлечете полза от брезата, просто си пригответе чай – необходими са ви  листа от бреза. Препоръчително е да пиете чая 3 пъти дневно.

Съставки:

  • ½ супена лъжица сушени листа от бреза
  • 1 чаша вода (250 мл.)

Начин на приготовление:

Кипнете водата и добавете листата от бреза. Варете ги за 5 минути на слаб огън. Махнете съда от котлона и оставете чая да престои 10 минути, преди да пристъпите към консумация.

Овесено мляко срещу лошия холестерол

Овесеното мляко срещу лошия холестерол

Овесените ядки са една от най-здравословните храни в наши дни. Препоръчваме ви да ги консумирате ежедневно. Те са богати на разтворими фибри, които карат тялото да абсорбира по-малко мазнини и захари в кръвообращението, като по този начин се понижава нивото на холестерола. За да извлечете максимум полза от овесените ядки, можете да приготвите у дома овесено мляко и да консумирате по няколко чаши на ден.

Прочетете и това: 13 причини да консумирате овесени ядки всяка сутрин

Съставки:

  • 3 супени лъжици овесени ядки
  • 1 литър вода

Начин на приготовление:

Сложете 3 супени лъжици овесени ядки в буркан и залейте с 1 л. вода. Оставете сместа да престои за една нощ. На следния ден прецедете течността и я изпийте до края на вечерта.

Патладжанена вода

Патладжанената вода доби популярност през последните години, откакто бе доказано, че редовната й консумация позволява на тялото да топи мазнините. В допълнение към това, изследвания посочиха, че хората, които пият патладжанена вода се характеризират с по-ниски нива на лошия холестерол. Ползите от патладжана се дължат на съдържанието на насунин, фитонутриент, който подпомага елиминирането на свободните радикали.

Съставки:

  • 1 патладжан
  • 2 литра вода

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана и го сварете в 2 литра вода. Щом изминат няколко минути, свалете съда от котлона. Почакайте, докато водата се охлади до стайна температура. Консумирайте по чаша от течността няколко пъти през деня.

Вижте още: Яжте патладжани за отслабване и подобряване на храносмилането

Червено вино и магданоз

Червено вино и магданоз срещу високото ниво на лошия холестерол

Консумацията на чаша червено вино на ден може да понижи нивото на холестерола, благодарение на изобилието от антиоксиданти в състава му, познати като полифеноли. Полифенолите не само контролират нивото на лошия холестерол, те също така стимулират производството на добър холестерол.

От своя страна, магданозът също е богат на флавоноиди и действа като съдоразширяващо средство, тъй като съдържа специфичен фенипропен.

Когато комбинирате тези 2 съставки в 1 натурален лек, получавате отличен съюзник срещу високото ниво на лошия холестерол и подобрявате като цяло здравето на сърдечно-съдовата система.

Съставки:

  • 750 мл. червено вино
  • 50 гр. магданоз

Начин на приготвяне:

Смесете двете съставки в подходящ съд. Той трябва да се затваря добре. Сложете съда на подходящо място, тъй като трябва да престои 12 дни. След това можете да се наслаждавате на чаша от получената лечебна смес след всяко хранене.

Чай от артишок

Чаят, направен от артишок, е отлично детоксикиращо средство, елиминира токсините и редуцира лошия холестерол. В допълнение, редовната консумация на чай от артишок може да ви помогне да свалите по-лесно излишните килограми.

Съставки:

  • 2 листа от артишок
  • 1 чаша вода (250 мл.)

Начин на приготвяне:

Кипнете листата на артишока в чаша вода за 15 минути. След това свалете съда от котлона и оставете получената отвара да престои 5 минути. Препоръчително е да консумирате чая на празен стомах. Ако сте от хората с храносмилателни проблеми, избягвайте консумацията на чай от артишок.

Othman, R. A., Moghadasian, M. H., & Jones, P. J. H. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat ??-glucan. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x

Brown, L., Rosner, B., Willett, W. W., & Sacks, F. M. (1999). Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: A meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/69.1.30

Guimarães, P. R., Galvão, A. M. P., Batista, C. M., Azevedo, G. S., Oliveira, R. D., Lamounier, R. P., … Alvarez-Leite, J. I. (2000). Eggplant (Solanum melongena) infusion has a modest and transitory effect on hypercholesterolemic subjects. Brazilian Journal of Medical and Biological Research. https://doi.org/10.1590/S0100-879X2000000900006

Kayamori, F., & Igarashi, K. (1994). Effects of dietary nasunin on the serum cholesterol level in rats. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. https://doi.org/10.1080/bbb.58.570

Noda, Y., Kneyuki, T., Igarashi, K., Mori, A., & Packer, L. (2000). Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. In Toxicology. https://doi.org/10.1016/S0300-483X(00)00202-X

Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570

Garcia-Alvarez, A., Mila-Villarroel, R., Ribas-Barba, L., Egan, B., Badea, M., Maggi, F. M., … Hodgkins, C. (2016). Usage of Plant Food Supplements (PFS) for weight control in six European countries: Results from the PlantLIBRA PFS Consumer Survey 2011-2012. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1227-5

Hansen, A. S., Marckmann, P., Dragsted, L. O., Finné Nielsen, I. L., Nielsen, S. E., & Grønbæk, M. (2005). Effect of red wine and red grape extract on blood lipids, haemostatic factors, and other risk factors for cardiovascular disease. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602107

Rice-Evans, C. A., Miller, N. J., & Paganga, G. (1997). Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends in Plant Science. https://doi.org/10.1016/S1360-1385(97)01018-2

Ana Plazonić, Bucar, F., Maleŝ, Ẑeljan, Mornar, A., Nigović, B., & Kujundẑić, N. (2009). Identification and quantification of flavonoids and phenolic acids in burr parsley (caucalis platycarpos L.), using high-performance liquid chromatography with diode array detection and electrospray ionization mass spectrometry. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules14072466