6 начина, по които маслото от пшеничен зародиш помага на косата ви

Независимо че е масло, пшеничният зародиш не омазнява косата, а ви помага за подхранването й в дълбочина. Научете повече за многобройните му ползи в тази статия!
6 начина, по които маслото от пшеничен зародиш помага на косата ви

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Маслото от пшеничен зародиш е продукт на растителна основа, който се получава от малкия зародиш, намиращ се във вътрешността на пшеничното зърно.

Отличава се с характерния си тъмен кехлибарен цвят и деликатния си аромат на ядки. Също така то се цени дълбоко заради високото си съдържание на есенциални хранителни вещества.

Маслото от пшеничен зародиш има също и някои медицински и козметични приложения.

Много търговски компании го прибавят в някои от продуктите си за коса и кожа. Това се дължи на факта, че след като се абсорбира, то оказва хидратиращ, възстановителен и регенериращ ефект върху косата.

Освен това маслото от пшеничен зародиш е източник на есенциални мастни киселини, антиоксиданти и висококачествени протеини. Те помагат за предотвратяването и третирането на някои естетически проблеми.

Тъй като много от хората не са го изпробвали все още, в тази статия искаме да споделим 6 от ползите му за здравето на косата.

Опитайте го!

1. Стимулира растежа на косата

маслото от пшеничен зародиш стимулира растежа на косата

Нанасянето на масло от пшеничен зародиш в корените на косата е добро решение за контролирането на прекомерния косопад и за насърчаване на растежа на косата.

Този продукт съдържа значителни количества витамини от групата В. Те са необходими за стимулиране на клетъчния растеж и за образуване на тъкани.

Протеините в пшеничния зародиш подсилват косъма и фоликулите. По този начин се предотвратява накъсването, прекомерната сухота и другите изменения, водещи до загуба на коса.

Освен това есенциалните мастни киселини и витамин Е в състава му регулират производството на мазнини от скалпа. Те също така допринасят да запазите косата си плътна, блестяща и здрава.

2. Бори се със сухотата

Полезните мазнини в маслото от пшеничен зародиш включват също линолова киселина и палмитинова киселина. Тези мазнини попиват лесно в скалпа ви и помагат да хидратирате сухата коса.

Антиоксидантите в състава му се борят с оксидативните увреждания, причинени от свободните радикали. Освен това те редуцират дисбалансите на pH нивата, които водят до сухота.

Витамините А, D и Е подсилват косъма. В същото време те запазват косата ви блестяща и хидратирана.

3. Действа като натурален балсам за коса

маслото от пшеничен зародиш действа като балсам

Благодарение на гладката си консистенция и високата си концентрация на есенциални хранителни вещества, този вид масло може се използва като заместител на търговските балсами за коса.

Това е не просто по-евтин вариант, но и носи на косата ви много повече ползи от химичните балсами на пазара.

Полезните мазнини в него помагат да поддържате косата си блестяща. Освен това този натурален продукт разплита възлите, които обикновено накъсват косата ви при разресване.

4. Контролира наелектрезирането на косата

Малко количество масло от пшеничен зародиш върху косата спомага да се намали неприятния електростатичен ефект, познат като наелектризиране на косата.

Благодарение на консистенцията си, това масло допринася за хидратирането и заздравяването на кичурите. По този начин предпазва прическата от външни влияния.

Макар че това е мазнинен продукт, ако се използва в малки количества, той не променя естественото производство на мазнини от скалпа. Също така не оставя чувство за мазна коса след употреба.

5. Защитава скалпа

маслото от пшеничен зародиш защитава скалпа

Протеините, количеството витамин Е и есенциалните мастни киселини в състава на този продукт са вещества, които са от съществено значение за скалпа ви.

Преди всичко те регулират естествените нива на pH. Също така тези съставки стимулират премахването на мъртвите кожни клетки, които се натрупват по повърхността на скалпа.

Прилагането на масло от пшеничен зародиш с масажиращи движения стимулира циркулацията в тази зона. В резултат от това се насърчава клетъчната оксигенация и преносът на хранителни вещества.

Освен това този продукт има интересен антибактериален и противогъбичен ефект. Така той предотвратява и третира пърхота и други видове бактериални и гъбични инфекции.

6. Третира цъфтящите краища

Макар че невинаги е възможно да се справите с цъфтящите краища, добър вариант е да ги хидратирате с масло от пшеничен зародиш. По този начин ще изглеждат по-добре.

Линоловата киселина, витамините от групите В и Е действат заедно за възстановяването на увредената коса. Те отстраняват неприятните цъфтящи краища, които влияят на вида на косата.

Как да прилагате маслото от пшеничен зародиш върху косата си?

Приложение на маслото от пшеничен зародиш

Маслото от пшеничен зародиш може да се използва самостоятелно или като част от козметична процедура.

В зависимост от потребностите на косата ви, може да използвате малки количества върху скалпа, връхчетата или върху цялата коса.

  • Най-добре би било да го използвате, когато имате няколко свободни часа. Това е така, защото колкото повече време престои преди да го изплакнете, толкова по-добре би подействало.
  • Винаги прилагайте умерено количество. Прекомерното количество може да бъде трудно за изплакване по обичайния начин.
  • Използвайте го два или три пъти седмично в зависимост от естеството на лечението, което искате да приложите.

Закупете си това масло от близкия козметичен или био магазин. Включете го в грижата за косата си и открийте всички негови ползи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wheat germ extract. (2015).
    mskcc.org/cancer-care/herb/wheat-germ-extract
  • Brandolini A, et al. (2012). Wheat germ: not only a by-product. DOI:
    10.3109/09637486.2011.633898
  • Skolnik, P. Eaglstein, W.H., Ziboh, V.A. “Human Essential Fatty Acid Deficiency.” Arch Dermatol, 1977; 113 (7): 939-941 (ref. 6751). — fatty acids and hair loss

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.