Как да се грижим за косата на детето

Слагайте на трапезата у дома изобилие от плодове и зеленчуци и предпочетете хипоалергенни продукти
Как да се грижим за косата на детето

Последна актуализация: 23 декември, 2018

Косата на детето се променя напълно в процеса на израстване. Докато е бебе, не е нетипично косата му да е съвсем малко, но докато се усетите, вече ще е станала неуправляваема и гъста.

Добра идея е да знаете кои са най-адекватните грижи за косата на детето, за да израсне здрава и силна.

Друг момент, който не бива да се изплъзва от вниманието, е, че така ще запознаете детето от най-ранна възраст с най-добрите практики за грижа за косата. Това умение ще е изключително полезно за момичетата.

Косата не е просто част от човека. Тя му придава привлекателност и красота. Освен това е свързана с хигиената – нещо, което децата трябва да усвоят още в ранните си години.

В днешната статия ще поговорим за няколко прости препоръки за грижа за косата на детето. Ако имате деца, четете внимателно!

1. Специфики на растежа на косата на детето

Първо, не се тревожете, ако новороденото ви бебе е без коса или има съвсем малко. Само след няколко месеца косата ще е налице. Всяко дете се характеризира със свой темп на растеж на косата. Нямате друг избор, освен да чакате.

По принцип до навършване на 3-годишна възраст косата на децата вече е пораснала. Тя трябва да бъде лъскава, дори вълниста.

Важно да знаете е, че косата на детето, с която то се ражда, не остава същата. Тя е временна. Много деца се раждат руси, но след време косата им потъмнява.

Същото се случва и с цвета на очите. Често срещано е например за децата да се раждат със сини или сиви очи. Цветът се променя към 8-9 месец от раждането им. Тогава ще видите истинския цвят на очите на детето.

Каква е причината за тези промени? Свързани са с производството на меланин в бебешкия организъм, който все още е незрял. Това означава, че организмът на бебето не е способен да създава онзи типичен за възрастните цвят на очите и косата, който е генетично предопределен.

2. Храненето като начин да подсилите косата на детето

Както знаете, децата се нуждаят от добре балансирано меню, което е богато на витамини и протеини. Кои са нутриентите, които са най-важни за растежа на косата?

Витамин В (биотин) е ключов за стимулирането на растежа на косата и в частност е важен за по-малките деца.

Макар косата на човека да е въпрос на гени, важно е да се храните здравословно и да полагате грижи за растежа й. Затова не забравяйте да включите следните храни в менюто на детето.

 • Яйца
 • Пълнозърнест хляб
 • Сирене или кисело мляко
 • Авокадо
 • Малини
 • Сардини
 • Сьомга
 • Пъстърва
 • Орехи
 • Банани
 • Домати

Как да се грижите за косата на детето

Нуждаят ли се децата от същата грижа за косата, както възрастните? Как да се грижите за косата на детето, за да е най-здрава? Ще изведем няколко съвета, които ще са от полза в ежедневието. Изпробвайте ги!

 1. Колко често да миете косата на детето?

Няма смисъл да миете косата на детето всеки ден, тъй като по този начин ще я изсушите. В идеалния случай измивайте косата през ден.

Разбира се, честотата зависи и от активността на детето. Ако то практикува спорт или се поти много, препоръчително е да го къпете по-често.

Запомнете, че най-удачни за детето са продуктите за коса, които са хипоалергенни. Те поддържат баланса на pH на косата.

 1. Когато косата се разресва трудно 

Често пъти дългата коса се заплита и е трудна за разресване. Неведнъж досега сме споменавали, че ресането на косата няколко пъти дневно е важно за стимулирането на растежа на косата и по-добрата циркулация на кръвта в скалпа. Затова обмислете дали не е добра идея да последвате тези съвети. Те ще направят ресането на косата на детето по-безболезнено.

 • Кокосово масло: ползите от кокосовото масло за здравето и красотата на човека са безброй. Едно от най-практичните му свойства е като отличен балсам. Необходими са няколко капки кокосово масло. Капнете ги в дланта си и ги нанесете върху косата на детето. Разнасяйте маслото от корените към върховете. След това използвайте широка дървена четка за коса, за да разплетете образуваните възелчета.
 • Топла вода и балсам: още един полезен съвет. Необходим ви е пулверизатор. Налейте в него малко вода, която е леко затоплена. Смесете я с обичайния балсам, който използвате. Раздрусайте добре и напръскайте косата на детето. Ще се удивите колко лесно ще разрешите детето.
 • Натурално средство с оцет веднъж седмично: за това средство ще са необходими 100 мл. вода и 25 мл. ябълков оцет. Налейте ги в пулверизатор. След това нанесете средството върху влажна коса. Оставете да действа 15 минути, след което изплакнете косата с обичайния шампоан. Ще се удивите колко лъскава и здрава изглежда косата.
 1. Не използвайте маши или сешоари при твърде висока температура

Напълно нормално е от време на време да ви се приисква да накъдрите косата на детето по случай рожден ден или друго събитие. Препоръчително е обаче да избягвате употребата на агресивни аксесоари или продукти като маши, сешоари, бои и др. Вместо това заложете на натурални и здравословни алтернативи.

Колкото по-скоро приучите детето да практикува тези навици, толкова по-здрава и красива ще бъде косата му. Запомнете още, че преди детето да легне, е добре да разрешите косата внимателно. Винаги премахвайте ластици, шноли или други аксесоари.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wade, M. S., & Sinclair, R. D. (2002). Disorders of hair in infants and children other than alopecia. Clinics in Dermatology20(1), 16–28. https://doi.org/10.1016/S0738-081X(01)00226-7
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
 • Asifa N, Kusagur MS, SugaReddy. Prevalent Practices and Perceptions in Hair Cleansing. Int J Trichology. 2017;9(3):136–137. doi:10.4103/ijt.ijt_41_16
 • Zhou, Y & Rigoletto, Ray & Koelmel, D & Zhang, Guojin & Gillece, Tim & Foltis, Linda & Moore, David & Qu, X & Sun, C. (2011). The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. Journal of cosmetic science. 62. 265-82.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.