6 храни, които причиняват целулит

Забравете за бяла захар, трапезна сол и пържено
6 храни, които причиняват целулит

Последна актуализация: 15 януари, 2019

За да се преборите с целулита, е нужно да пиете много вода, да спортувате, да се храните балансирано, да използвате антицелулитни продукти и т.н., и т.н. Има много съвети как да го победите, но всъщност по-важно е да знаете кои храни причиняват целулит, за да можете да го предотвратите.

В тази статия ще ви представим 6 храни, които трябва да изключите от менюто си, за да предотвратите появата на целулит или поне да го намалите.

Бяла захар

Бялата захар не съдържа никакви хранителни вещества и много диетолози я наричат „бяла отрова“. Тя съдържа т. нар. “празни калории”. Те допринасят за образуването на целулит и за покачване на теглото. Консумацията й е рисков фактор за развиване на диабет 2 и се отразява пагубно на зъбите. Бялата захар повишава и киселинността на кръвта. По този начин унищожава важни минерали като калций, което нарушава целостта на зъбите и костите.

Ето няколко здравословни алтернативи на бялата захар:

  • Кафява захар
  • Мед
  • Тръстикова захар
  • Сироп от агаве
  • Зърнена меласа (от ориз, ечемик и т.н.)
  • Сиропи от плодове (ябълки, круши и т.н.)
Захарните изделия причиняват целулит

 

Рафинирана или трапезна сол

Много е важно да не консумирате трапезна рафинирана сол, защото тя съдържа единствено натриев хлорид. Той предизвиква задържане на течности и нарушава кръвообращението. Това също е причина за появата на целулит. Морската или хималайска сол са много по-здравословни алтернативи. Те са богати на минерали и микроелементи, които са много необходими на тялото.

Друга алтернатива, която не само не нарушава кръвообращението, но и спомага за изхвърлянето на задържани течности, е готвенето с морска вода. Можете да се снабдите с такава в специализираните био магазини. Тя може да се използва в яхнии, супи и за сваряването на макаронени изделия и ориз.

Пържените храни причиняват целулит

Пържените храни съдържат голямо количество мазнина, при това евтина и нискокачествена. При нагряване на висока температура в мазнините се образуват токсични съединения, които тялото, за да избегне всякакъв риск, акумулира в тъканите, които са далеч от важни органи. Препоръчваме употребата на грил, варене на пара, печене, сотиране или готвене във вок като алтернативи на пърженето.

Алкохолните напитки причиняват целулит

Алкохолните напитни не са пряка причина за образуването на целулит, но предизвикват свиване на кръвоносните съдове и това влошава състоянието на целулита. В допълнение, те също съдържат празни калории, което води до напълняване и не носи никакви хранителни ползи, защото при метаболизирането си алкохолът се превръща в захар. Алкохолните напитки водят до задържане на течности и до образуването на нови масни депа по определени части на тялото (бедра, ръце, корем и дупе). Вместо консумация на алкохолни напитки препоръчваме пиенето на прясно изцедени сокове, чай или вода, в зависимост от личните предпочитания.

Алкохолните напитки причиняват целулит

 

Преработените храни причиняват целулит

Преработените храни, които съдържат рафинирано бяло брашно, са трудни за храносмилане и причиняват натрупването на токсини в тялото, които могат да се превърнат в целулит, да причинят неравности по кожата и т.н. Те също така причиняват и запек. Затова препоръчваме да избягвате бял хляб и бяло брашно и да ги замените с пълнозърнести продукти. За приготвянето на хляб или макаронени изделия у дома използвайте пълнозърнесто брашно.

От друга страна, дори и да консумирате бавни въглехидрати, е важно те да не са прекалено много. Те дават много енергия, а ако не я използвате, тялото ви я превръща в запаси. Най-добре е да приемате балансирани порции храна всеки ден, които да съдържат зърнени, плодове, зеленчуци и протеин (от животински и/или растителен произход).

Джънк фууд храните причиняват целулит

Най-общо казано, джънк фууд са сладките неща, хамбургерите, пържените картофи, сандвичите, различните готови сосове, полуготовите храни и т.н., а всички те съдържат рафинирана захар, бяло брашно и трансмазнини, които са изключително вредни за тялото. Доказано е, че те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те не само не доставят хранителни вещества на тялото, но то ги складира в резервите, а това всъщност води до натрупване на мазнини и целулит.

Тези храни не задоволяват глада, дори напротив. Нужни са огромни количества от тях, за да се засити човек, а заради солта, захарта и изкуствените подсладители, които съдържат, те имат пристрастяващ ефект и всъщност ни карат да ядем повече. Това обикновено води до наднормено тегло, а то улеснява появата на целулит.

 

Бързите закуски причиняват целулит

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Blanco Anesto, J. (2002). Consumir azúcar con moderación. Revista Cubana Aliment Nutr.             Available at: bvs.sld.cu/revistas/ali/vol16_2_02/ali08202.pdf
  • Sánchez M., C. (2007). Exceso de sodio, un mal a largo plazo. [Magazine] Punto Vital. Available at: 148.228.165.6/PES/fhs/Dimension%20Educacion%20para%20la%20salud/Exceso%20de%20sodio.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.