5 вкусни, изгарящи мазнините супи

Повечето от нас свързват супите с много калории, но това вкусно ястие може да бъде приготвено от съставки, които да ни помогнат да отслабнем.
5 вкусни, изгарящи мазнините супи

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Много хора обичат да похапват супи през цялата година (дори в горещите летни дни). За други, настъпването на студеното време означава, че е дошъл момента да се насладят на тази вкусна, топла храна.

Добавяйки определени съставки, можем да превърнем купичката със супа в идеалното средство за отслабване. В тази статия ще ви покажем няколко рецепти за изгарящи мазнините супи, които са едновременно хранителни и ефикасни за вашата цел!

Отслабнете с изгарящи мазнините супи

Кой казва, че трябва да се грижим за себе си единствено през пролетта и лятото? Студените сезони също са добра възможност за здравословно хранене и спортуване.

Може би си мислите, че по-ниските температури ни карат да си останем вкъщи и да консумираме калорична, засищаща храна.

Но въпреки това можете да се справите със студа през зимата и есента и да отслабнете с тези изгарящи мазнините супи .

Ето няколко вкусни и ефикасни рецепти:

Супа от праз

Супа от праз

Празът е вкусен и засищащ. Той придава уникален вкус на храната и е перфектната съставка при приготвяне на топяща мазнините супа.

Съставки

  • 1 голям праз
  • 1 лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 морков
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • малко зехтин
  • сол и пипер

Указания

  • Нарежете праза на ситно. Направете същото с лука и скилидката чесън.
  • Изсипете малко зехтин в тенджерата и сотирайте нарязаните зеленчуци.
  • Обелете и нарежете моркова на кубчета. Добавете го в тенджерата, когато праза и лука добият златист цвят.
  • Изсипете зеленчуковия бульон, докато покрие зеленчуците добре и подправете със сол и черен пипер. Варете 20 минути.
  • Дръпнете от огъня и изсипете сместа в блендер. Бъркайте до получаване на кремообразна субстанция
  • Сервирайте супата топла.

Супа от зеле, домати и целина

Съставките на тази супа са изключително здравословни и засищащи. Те спомагат изгарянето на мазнините и ни предпазват от похапване между отделните хранения.

Направете супата в голяма касерола, след това я разделете на порции за седмицата.

Съставки

  • ½ зелка
  • 6 лука
  • 6 домата
  • 3 стръкчета целина
  • 2 зелени пиперки
  • Сол и пипер
  • Вода или зеленчуков бульон

Указания

  • Наситнете зелето. Нарежете лука по дължина, а доматите на кубчета.
  • Нарежете целината и пипера на тънки ивички.
  • Изсипете зеленчуците в касеролата и я напълнете ¾ с вода или зеленчуков бульон.
  • Добавете сол и черен пипер и гответе поне 30 минути или докато съставките се сварят.
  • Изключете котлона и се насладете на супата, преди да е изстинала. Затопляйте ястието всеки път, преди да го сервирате.

Супа от аспержи

Една от най-вкусните супи е с аспержи

Аспержите са много по-хранителни отколкото си мислите и могат да се консумират по всяко време на годината. Не съдържат много калории и наистина засищат глада.

Тази рецепта за супа с този вкусен продукт ще ви помогне да отслабнете през студените зимни месеци.

Съставки

  • 1 връзка аспержи
  • 1 картоф
  • 1 праз
  • ½ литър зеленчуков бульон или вода
  • Сол и пипер

Указания

  • Обелете картофа и го нарежете на малки кубчета. Сварете го с малко вода и сол на бавен огън.
  • Наситнете праза и го добавете към тенджерата. Отрежете твърдата основа на аспержите и ги нарежете, преди да ги добавите към супата.
  • Добавете още малко вода или бульон. Подправете със сол и череп пипер и гответе до готовност.
  • Отстранете тенджерата от котлона и пасирайте супата до кремообразно състояние.
  • Затоплете преди поднасяне.

Супа от тиква

Този богат на хранителни вещества оранжев зеленчук е отличен избор за тези, които отслабват с изгарящо мазнините, нискокалорично меню. Това е една от най-вкусните супи, като същевременно е засищаща, хранителна и лесна за приготвяне.

Какво чакате тогава?

Съставки

  • 1 малка тиква
  • 2 скилидки чесън
  • 1 чаша зеленчуков бульон или вода
  • Една супена лъжица бяло обезмаслено сирене
  • Малко зехтин
  • Сол и пипер

Указания

  • Обелете тиквата и я нарежете на кубчета. Разрежете скилидките чесън наполовина и ги смачкайте.
  • В тенджера изсипете малко зехтин и сотирайте намачкания чесън.
  • Добавете тиквата и сгответе супата до готовност.
  • Когато всички съставки са добре сготвени, отстранете тенджерата от котлона и пасирайте супата заедно с обезмасленото сирене до кремообразно състояние.

Опитайте супата и й се насладете!

Крем супа от броколи

Крем супа от броколи

Броколито е фин, вкусен зеленчук, въпреки че в миналото е бил “демонизиран”. Има много полезни качества и не съдържа голямо количество калории. Освен това е засищащ.

Има много вкусни рецепти с броколи, като тази крем супа с този полезен зеленчук.

Съставки

  • Едно броколи
  • 1 картоф
  • 1 чаша обезмаслено мляко
  • 2 чаши зеленчуков бульон
  • Сол и пипер

Указания

  • Измийте броколито и отрежете твърдата част. Сварете го с вода и малко сол.
  • Обелете картофа и го нарежете на кубчета. Добавете го към броколито.
  • Когато и двата зеленчука са добре сварени, прецедете сместа и изсипете зеленчуците в блендера.
  • Добавете млякото (или сметаната) и зеленчуковия бульон.
  • Разбъркайте и овкусете добре.
  • Върнете сместа отново в тенджерата и я затоплете, докато заври. При необходимост добавете още вода или мляко до достигане на желаната от вас гъстота.
Може да ви заинтересува ...
4 рецепти с броколи за лека вечеря
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
4 рецепти с броколи за лека вечеря

Можете да приготвяте вкусни рецепти с броколи, които ще ви заситят и са здравословни. Научете повече по темата от днешната статия.



  • Lowry, R., Galuska, D. A., Fulton, J. E., Wechsler, H., Kann, L., & Collins, J. L. (2000). Physical activity, food choice, and weight management goals and practices among U.S. college students. American Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/S0749-3797(99)00107-5
  • Michon, C., O’Sullivan, M. G., Sheehan, E., Delahunty, C. M., & Kerry, J. P. (2010). Study on the influence of age, gender and familiarity with the product on the acceptance of vegetable soups. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2010.01.003

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.