Започнете деня здрави и силни с лимон, чесън и мед

Комбинацията ще ви помогне да се справите с холестерола, да се преборите с кашлицата и намали различни възпаления
Започнете деня здрави и силни с лимон, чесън и мед

Последна актуализация: 05 януари, 2019

Опитвали ли сте някога лимон, чесън и мед заедно? Може да звучи странно и да ви се струва, че тези съставки не си подхождат.

Това обаче не е съвсем така.

Чесънът и медът всъщност са добре известни в гастрономията. Освен това в продължение на векове са се използвали в натуралната медицина за подпомагане на имунната система.

Други продукти могат да бъдат добавени към чесъна и меда, които може да подобрят тяхната натурална полза.

Лимон, канела и дори пипер са лечебни храни и подправки, които често се комбинират с мед и чесън, за да лекуват инфекции или вируси, както и за да подобрят кръвообращението.

Препоръчваме ви да опитате това просто натурално лечебно средство – то е евтино, полезно за имунната система, лесно за приготвяне и перфектно за студените  и ветровити дни.

Лимонов сироп с чесън, ежедневният помощник

Комбинацията лимон, чесън и мед са невероятни за тялото. Макар и да не правят чудеса, те подобряват много основните процеси, които често се влошават или отслабват поради стреса, промяната на сезоните или стареенето.

Нека най-напред да разгледаме с какво може да ни помогне тази домашна рецепта.

Комбинация от лимон, чесън и мед

1. Подпомага имунната система

Медът и чесънът са антимикотични и антимикробни.

Това свойство на лимона е много силно благодарение на етеричните масла.

Елементите ще ви помогнат много по-ефикасно да се преборите с вирусите и бактериите.

2. Подобрява кръвообращението

Ако се консумират редовно, чесънът, медът и лимонът ще ви помогнат да подобрите кръвообращението и да намалите кръвното налягане.

Това се случва благодарение на алицина в чесъна и хранителните вещества в меда, както и мощното въздействие на витамин С върху сърдечните вени и артериите.

Заедно тези елементи имат антикоагулантен и ревитализиращ ефект. Това помага за предотвратяване на тромбоза и разширени вени.

3. Кажете сбогом на лошия холестерол или LDL

Ако не се храните правилно или не се движите достатъчно, не се колебайте да приемате това лекарство редовно сутрин: хапнете смес от лимон, чесън и мед преди закуска.

Това ще ви помогне да контролирате лошия холестерол благодарение на алицина в чесъна. Съединението помага да “прочистите” кръвта от излишен холестерол и да регулирате триглицеридите.

4. Помага да се отървете от кашлица

Комбинацията чесън, мед и лимон е уникална с това, че ви помага да се отървете от храчките, да защитите белите дробове и да премахнете сухотата в гърлото.

Ако сте имали дразнеща суха кашлица в продължение на дни, най-накрая може да почуствате облекчение. Бактериалните или вирусни заболявания реагират добре на тази комбинация.

5. Може да намали възпалението

Възпалението е резултат от инфекциозен процес и представлява естественият отговор на организма към патогени или възпалителни елементи.

Ако свикнете да приемате това лечебно средство редовно, ще забележите неговите противовъзпалителни ефекти – при артрит, задържане на течности или мускулни наранявания.

Как да приготвите смес от лимон, чесън и мед

Как да приготвите смес от лимон, чесън и мед

Съставки

 • 1 чаша мед (335 гр.)
 • 10 скилидки чесън
 • 1 стъклен буркан с капак
 • кората на 1/2 лимон

Приготовление

Както често ви напомняме, винаги е важно да се опитате да използвате биологични продукти. Когато става дума за мед, това е от съществено значение. Понякога медът от супермаркетите съдържа твърде много захар и никакви хранителни вещества. Ако това е така, няма да ви помогне за нищо.

Ето как да го приготвите:

 • Най-напред нарежете на малки парченца или намачкайте чесъна. Лесно е!
 • Изсипете меда в стъкления буркан и добавете чесъна.
 • След това нарежете лимоновата кора на няколко парчета и я добавете към буркана заедно с другите съставки.
 • Поставете копака и оставете на хладно, тъмно място за 3 дни.
 • След това ще имате невероятно добро лечебно средство.

Как да го използвате

 • Може да приемате 1 лъжица преди закуска всеки ден.
 • Може също така да разредите лъжицата в чаша топла вода. Пийте това преди закуска и без храна.

В идеалния случай това лекарство трябва да се приема 7 дни поред, последвано от 10 дни почивка, и след това отново.

Ще видите резултатите за нула време!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Álvarez-Suárez JM, Giampieri F, Battino M. Honey as a source of dietary antioxidants: structures, bioavailability and evidence of protective effects against human chronic diseases. Curr Med Chem 2013; 20: 621-38.
 • Granados Loarca EA.Uso de flavonoides (hesperidina) en el tratamiento de venas varicosas vesicales sangrantes. Actas Urol Esp 2003; 27: 732-4.
 • Petrovska BB, Cekovska S. Extracts from the history and medical properties of garlic. Pharmacogn Rev 2010;4:106-10.
 • Jull AB, Cullum N, Dumville JC, Westby MJ, Deshpande S, Walker N. Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database Syst Rev 2015; 3: CD005083.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.