Най-добрите храни, които задоволяват глада

Не е нужно да изключвате яйцата и картофите от диетата си. Но бъдете умерени
Най-добрите храни, които задоволяват глада

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Всички познаваме храните, която засищат и задоволяват глада, но не са полезни за нас.

Въпреки това, когато гладът атакува, най-добре е да ядете храни, които запълват стомаха, без да добавяте прекалено много мазнини или захар.

Звучи невъзможно? Ще ви кажем какво да ядете, за да се чувствате сити, като се придържате към диетата.

Какво прави храната задоволителна?

Това, което ядете, има значение за това дали ще ви засити по различни начини –  включително колко запълва стомаха и колко имате желание да ядете това, което е пред вас.

Храните варират според начина, по който засищат, и затова яденето на салата от марули и домати не е същото като яденето на чиния паста.

За да може една храна да ви задоволи, тя трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Да е с високо съдържание на протеини
  • Да съдържа достатъчно количество фибри
  • Да съдържа повече въздух и вода
  • Да е с по-ниско съдържание на калории отколкото теглото си
  • Да бъде пълноценна храна

Храни, които задоволяват глада и са полезни

Днес ще наблегнем на храните, които не само засищат, но също така са полезни (или поне по-полезни от фаст фууда и сладкишите!).

Ето кои са те:

Варени картофи

Картофите задоволяват глада

Въпреки че обикновено са изключени от диетите за отслабване, варените картофи всъщност са страхотен източник на витамин С, калий и въглехидрати.

Също така съдържат фибри и протеини, и не много мазнини. Това ги прави по-засищащи.

Овесени ядки

Овесените ядки за закуска са синоним на това да не огладнявате до средата на деня или до обяд.

Това зърно съдържа много фибри и растителни протеини, с възможност да оставят стомаха да се чувства сит за няколко часа. Може да получите още повече от него, като го комбинирате с кисело или прясно мляко.

Ябълки

Ябълките са отличен източник на фибри, който “изключва” съобщението, което казва на мозъка да продължавате да ядете. Можете да хапнете ябълка за закуска, в средата на сутринта като лека закуска, или за десерт.

Тя ще стабилизира нивата на кръвната захар и ще допринесе за доброто количество вода в тялото. По този начин ще се чувствате сити за по-дълго време, а също така ще предотвратите задържането на течности.

Яйца

Яйцата задоволяват глада

Яйцата са друга от тези храни, която получава лоша слава, тъй като някои твърдят, че повишават нивата на холестерола. Въпреки това яйцата са хранителни, особено жълтъците.

Техните антиоксиданти (лутеин и зеаксантин, наред с другите) задоволяват апетита за часове.

Ако изберете варено яйце пред хляб или сладкиши за закуска, ще приемате по-малко калории и все пак ще заситите тялото.

Портокали

Този вкусен цитрусов плод осигурява добро количество фибри, които намаляват глада.

Препоръчваме портокали заради съдържанието им на витамин С, който поддържа имунната система. Това също е плод, който може да се използва по много различни начини, като например в сокове,  десерти и др.

Орехи

Ако ги приемате в подходящи количества, няма причина да се страхувате от съдържанието им на калории. Шепа на ден(максимум!) и ще се радвате на всичко, което предлагат (включително да ви засища).

Орехите съдържат здравословни мазнини и въглехидрати, които остават в стомаха по-дълго от другите храни.

Зеленчукова супа

Супите задоволяват глада

За да се определи като “засищаща и здравословна”, зеленчуковата супа трябва да се приготвя с пресни зеленчуци. С други думи супите на прах не се броят.

Супата съдържа много вода, която запълва стомаха за по-дълго и ви предпазва от желанието да ядете отново в продължение на часове.

Може също така да направите прекрасни кремообразни супи, като смесите тиква, моркови, грах и т.н. (не забравяйте да използвате обезмаслено мляко или сметана, за да намалите калориите).

Леща

Бобовите растения като цяло и по-специално лещата са идеални за задоволяване на глада. Те дават голяма доза растителни протеини и фибри.

По този начин купа леща с варено яйце и домати може да бъде отличен обяд, който ще ви засити за няколко часа и ще предотврати желанието за вредни снаксове следобед.

Ментов чай

Ароматът на мента релаксира и задоволява глада за няколко минути.

Освен заради аромата, можете да я приготвите на вкусен чай в средата на сутринта например, когато атаките на глада се появят.

Ментовият чай има и други предимства, като подпомагане на храносмилането и предотвратяването на спазми.

Чисто месо

Месото задоволява глада

Съдържанието на протеини в месото го поставя в списъка на повечето засищащи храни. Въпреки това, за да бъде считано за здравословен вариант, то трябва да бъде чисто.

Пържола за обяд (заедно със салата от боб или варени картофи) ще остави глада настрана до вечерта.

Пълнозърнеста паста

Всъщност всички необработени или нерафинирани зърна влизат в тази категория. Що се отнася до пастата, ще ядете по-малко и ще се чувствате по-сити по този начин. Пълнозърнестата паста ще ви зареди с минерали, витамини и антиоксиданти.

Въпреки това внимавайте, защото има повече мазнини, отколкото белите макаронени изделия. Затова не прекалявайте с потреблението й.

Подправки

Те са здравословна алтернатива на популярните дресинги, които също имат способността да задоволяват апетита.

Ястие, подправено с пипер, къри, кимион или джинджифил ви държи сити за по-дълго време и повишава метаболитната температура.

И ако това не е достатъчно, подправките ще допълнят храната с мирис и вкус!

Прекратете глада си с тези страхотни храни, и тялото и апетита ви ще ви благодарят!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.