5 вкусни, изгарящи мазнините супи

Повечето от нас свързват супите с много калории, но това вкусно ястие може да бъде приготвено от съставки, които да ни помогнат да отслабнем.
5 вкусни, изгарящи мазнините супи

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Много хора обичат да похапват супи през цялата година (дори в горещите летни дни). За други, настъпването на студеното време означава, че е дошъл момента да се насладят на тази вкусна, топла храна.

Добавяйки определени съставки, можем да превърнем купичката със супа в идеалното средство за отслабване. В тази статия ще ви покажем няколко рецепти за изгарящи мазнините супи, които са едновременно хранителни и ефикасни за вашата цел!

Отслабнете с изгарящи мазнините супи

Кой казва, че трябва да се грижим за себе си единствено през пролетта и лятото? Студените сезони също са добра възможност за здравословно хранене и спортуване.

Може би си мислите, че по-ниските температури ни карат да си останем вкъщи и да консумираме калорична, засищаща храна.

Но въпреки това можете да се справите със студа през зимата и есента и да отслабнете с тези изгарящи мазнините супи .

Ето няколко вкусни и ефикасни рецепти:

Супа от праз

Супа от праз

Празът е вкусен и засищащ. Той придава уникален вкус на храната и е перфектната съставка при приготвяне на топяща мазнините супа.

Съставки

  • 1 голям праз
  • 1 лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 морков
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • малко зехтин
  • сол и пипер

Указания

  • Нарежете праза на ситно. Направете същото с лука и скилидката чесън.
  • Изсипете малко зехтин в тенджерата и сотирайте нарязаните зеленчуци.
  • Обелете и нарежете моркова на кубчета. Добавете го в тенджерата, когато праза и лука добият златист цвят.
  • Изсипете зеленчуковия бульон, докато покрие зеленчуците добре и подправете със сол и черен пипер. Варете 20 минути.
  • Дръпнете от огъня и изсипете сместа в блендер. Бъркайте до получаване на кремообразна субстанция
  • Сервирайте супата топла.

Супа от зеле, домати и целина

Съставките на тази супа са изключително здравословни и засищащи. Те спомагат изгарянето на мазнините и ни предпазват от похапване между отделните хранения.

Направете супата в голяма касерола, след това я разделете на порции за седмицата.

Съставки

  • ½ зелка
  • 6 лука
  • 6 домата
  • 3 стръкчета целина
  • 2 зелени пиперки
  • Сол и пипер
  • Вода или зеленчуков бульон

Указания

  • Наситнете зелето. Нарежете лука по дължина, а доматите на кубчета.
  • Нарежете целината и пипера на тънки ивички.
  • Изсипете зеленчуците в касеролата и я напълнете ¾ с вода или зеленчуков бульон.
  • Добавете сол и черен пипер и гответе поне 30 минути или докато съставките се сварят.
  • Изключете котлона и се насладете на супата, преди да е изстинала. Затопляйте ястието всеки път, преди да го сервирате.

Супа от аспержи

Една от най-вкусните супи е с аспержи

Аспержите са много по-хранителни отколкото си мислите и могат да се консумират по всяко време на годината. Не съдържат много калории и наистина засищат глада.

Тази рецепта за супа с този вкусен продукт ще ви помогне да отслабнете през студените зимни месеци.

Съставки

  • 1 връзка аспержи
  • 1 картоф
  • 1 праз
  • ½ литър зеленчуков бульон или вода
  • Сол и пипер

Указания

  • Обелете картофа и го нарежете на малки кубчета. Сварете го с малко вода и сол на бавен огън.
  • Наситнете праза и го добавете към тенджерата. Отрежете твърдата основа на аспержите и ги нарежете, преди да ги добавите към супата.
  • Добавете още малко вода или бульон. Подправете със сол и череп пипер и гответе до готовност.
  • Отстранете тенджерата от котлона и пасирайте супата до кремообразно състояние.
  • Затоплете преди поднасяне.

Супа от тиква

Този богат на хранителни вещества оранжев зеленчук е отличен избор за тези, които отслабват с изгарящо мазнините, нискокалорично меню. Това е една от най-вкусните супи, като същевременно е засищаща, хранителна и лесна за приготвяне.

Какво чакате тогава?

Съставки

  • 1 малка тиква
  • 2 скилидки чесън
  • 1 чаша зеленчуков бульон или вода
  • Една супена лъжица бяло обезмаслено сирене
  • Малко зехтин
  • Сол и пипер

Указания

  • Обелете тиквата и я нарежете на кубчета. Разрежете скилидките чесън наполовина и ги смачкайте.
  • В тенджера изсипете малко зехтин и сотирайте намачкания чесън.
  • Добавете тиквата и сгответе супата до готовност.
  • Когато всички съставки са добре сготвени, отстранете тенджерата от котлона и пасирайте супата заедно с обезмасленото сирене до кремообразно състояние.

Опитайте супата и й се насладете!

Крем супа от броколи

Крем супа от броколи

Броколито е фин, вкусен зеленчук, въпреки че в миналото е бил “демонизиран”. Има много полезни качества и не съдържа голямо количество калории. Освен това е засищащ.

Има много вкусни рецепти с броколи, като тази крем супа с този полезен зеленчук.

Съставки

  • Едно броколи
  • 1 картоф
  • 1 чаша обезмаслено мляко
  • 2 чаши зеленчуков бульон
  • Сол и пипер

Указания

  • Измийте броколито и отрежете твърдата част. Сварете го с вода и малко сол.
  • Обелете картофа и го нарежете на кубчета. Добавете го към броколито.
  • Когато и двата зеленчука са добре сварени, прецедете сместа и изсипете зеленчуците в блендера.
  • Добавете млякото (или сметаната) и зеленчуковия бульон.
  • Разбъркайте и овкусете добре.
  • Върнете сместа отново в тенджерата и я затоплете, докато заври. При необходимост добавете още вода или мляко до достигане на желаната от вас гъстота.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lowry, R., Galuska, D. A., Fulton, J. E., Wechsler, H., Kann, L., & Collins, J. L. (2000). Physical activity, food choice, and weight management goals and practices among U.S. college students. American Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/S0749-3797(99)00107-5
  • Michon, C., O’Sullivan, M. G., Sheehan, E., Delahunty, C. M., & Kerry, J. P. (2010). Study on the influence of age, gender and familiarity with the product on the acceptance of vegetable soups. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2010.01.003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.