Какво представлява остеоартритът? Всичко за болестта

Остеоартритът не се счита за сериозно заболяване, но със сигурност засяга качеството на живот на болните
Какво представлява остеоартритът? Всичко за болестта

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Остеоартритът спада към групата на ревматичните заболявания, които са толкова разнообразни. Тези заболявания засягат част от опорно-двигателната система. И се различават по причините, които предизвикват появата им, развитието и лечението си.

Остеоартритът се характеризира с прогресивна загуба и намаляване на хрущялното вещество в ставите в резултат на износването. Обичайно това се наблюдава с напредването на възрастта, но може да бъде предизвикано и от други фактори. Това заболяване се наблюдава по-често при хората на възраст над 50 години.

В действителност остеоартритът е най-често срещаното ревматично заболяване. Според данни на Световната здравна организация около 28% от възрастните хора над 60 години страдат от остеоартрит. 

Счита се, че през 2020 г. тази болест ще бъде четвъртата най-често срещана причина водеща до нетрудоспособност в света.

Причини за появата на остеоартрит

Остеоартритът се появява,  когато хрущялът в ставата се износи и разруши. Хрущялът губи еластичността и плътността си. А това води до постепенното му разрушаване и изчезване.

Когато това се случи краищата на костите остават незащитени и между тях се появява триене.

Причини за появата на остеоартрит

Засегнатите кости реагират на това триене. В резултат на това те се удебеляват, а това води до появата на кисти във вътрешността на костите. Освен това често се наблюдават пукнатини в костите в областта на ставите.  А това става причина за деформирането им.

Част от причините водещи до появата на остеоартрит са:

 • Възрастта. Вероятността за появата на това заболяване се увеличава след навършването на 50 години.
 • Полът. Заболяването засяга предимно жените на възраст между 50 – 55 години.
 • Генетичната предразположеност.
 • Силното физическо натоварване.
 • Менопаузата.
 • Напълняването.
 • Счупванията и травмите.

Остеоартритът е хронично заболяване, така че той си остава до края на живота на болните. Той води до силна болка, но тя може да бъде контролирана с подходящото лечение.

Важно е да отбележим, че не винаги остеоартритът води до обездвижване и инвалидизиране на болните.

Симптоми на остеоартритът

Остеоартритът е заболяване, което се развива бавно. Първоначално симптомите му са незабележими, но с течение на времето болестта прогресира.

Най-често се наблюдават пет признака, предполагащи наличието на това заболяване:

 • Болка в ставите. Това е първият симптом. Силната болка в ставите, най-често в коленете, ръцете и бедрата.
 • Скованост. Болният губи гъвкавостта си, най-вече когато се опитва да стане от леглото или след като е бил седнал на едно място.
 • Подпухналост и/или скованост. Възпалението на една или няколко различни стави може да доведе до появата на скованост.
 • Пукане. Болните усещат “триене” или чуват пукане при раздвижване на засегнатите стави.
 • Дискомфорт в коленете, ходилата, ръцете и бедрата.

Въпреки че болката е първият признак на остеоартрита, има и случаи, в които тя не се наблюдава. Или болката може да бъде непостоянна.

Симптоми на остеоартритът

Видове остеоартрит и поставяне на диагноза

Обикновено остеоартритът се проявява в четири части на тялото: коленете, ръцете, бедрата и гърба. Най-често се наблюдава в коленете.

Освен това заболяването може да бъде първично или вторично. Първичното е типичната проява на болестта, а вторичното се появява в следствие на травма.

Остеоартритът в областта на ръцете почти винаги започва от ставите и след това се разпростира и по останалата част от ръката. Обикновено води до деформация, която може да се отрази върху функционалността на ръката. Остеоартритът в областта на бедрата води до появата на болка във вътрешната част на бедрото или в областта на слабините. Когато заболяването обхване гърба ви, то обичайно започва с болка в лумбалната област или шията.

Обикновено диагнозата се поставя след извършване на редица изследвания. Най-често това става след рентгеново изследване, компютърна томография или ЯМР. Нивото на прогресиране на болестта може да бъде установено и чрез ехограф с висока резолюция.

Прогноза

Сама по себе си болестта не се счита за сериозна и животозастрашаваща. Но тя значително засяга качеството на живот на болните. Въпреки това прогнозата е различна при всеки един болен. Обикновено прогнозата зависи от това кои стави са засегнати и колко бързо се развива самото заболяване.

Поставянето на ранна диагноза и вземането на превантивни мерки влияят положително на прогнозата на заболяването. С правилното лечение развитието на болестта се забавя и се понижава интензивността й.

Най-често лечението е медикаментозно, съпроводено с промени в начина на живот. В редки случаи обичайната терапия не дава резултат и тогава се налага извършването на операция. Тя спомага подобряването на симптомите и повишава подвижността на болния.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.