Какво представлява остеоартритът? Всичко за болестта

Остеоартритът не се счита за сериозно заболяване, но със сигурност засяга качеството на живот на болните
Какво представлява остеоартритът? Всичко за болестта

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Остеоартритът спада към групата на ревматичните заболявания, които са толкова разнообразни. Тези заболявания засягат част от опорно-двигателната система. И се различават по причините, които предизвикват появата им, развитието и лечението си.

Остеоартритът се характеризира с прогресивна загуба и намаляване на хрущялното вещество в ставите в резултат на износването. Обичайно това се наблюдава с напредването на възрастта, но може да бъде предизвикано и от други фактори. Това заболяване се наблюдава по-често при хората на възраст над 50 години.

В действителност остеоартритът е най-често срещаното ревматично заболяване. Според данни на Световната здравна организация около 28% от възрастните хора над 60 години страдат от остеоартрит. 

Счита се, че през 2020 г. тази болест ще бъде четвъртата най-често срещана причина водеща до нетрудоспособност в света.

Причини за появата на остеоартрит

Остеоартритът се появява,  когато хрущялът в ставата се износи и разруши. Хрущялът губи еластичността и плътността си. А това води до постепенното му разрушаване и изчезване.

Когато това се случи краищата на костите остават незащитени и между тях се появява триене.

Причини за появата на остеоартрит

Засегнатите кости реагират на това триене. В резултат на това те се удебеляват, а това води до появата на кисти във вътрешността на костите. Освен това често се наблюдават пукнатини в костите в областта на ставите.  А това става причина за деформирането им.

Част от причините водещи до появата на остеоартрит са:

 • Възрастта. Вероятността за появата на това заболяване се увеличава след навършването на 50 години.
 • Полът. Заболяването засяга предимно жените на възраст между 50 – 55 години.
 • Генетичната предразположеност.
 • Силното физическо натоварване.
 • Менопаузата.
 • Напълняването.
 • Счупванията и травмите.

Остеоартритът е хронично заболяване, така че той си остава до края на живота на болните. Той води до силна болка, но тя може да бъде контролирана с подходящото лечение.

Важно е да отбележим, че не винаги остеоартритът води до обездвижване и инвалидизиране на болните.

Симптоми на остеоартритът

Остеоартритът е заболяване, което се развива бавно. Първоначално симптомите му са незабележими, но с течение на времето болестта прогресира.

Най-често се наблюдават пет признака, предполагащи наличието на това заболяване:

 • Болка в ставите. Това е първият симптом. Силната болка в ставите, най-често в коленете, ръцете и бедрата.
 • Скованост. Болният губи гъвкавостта си, най-вече когато се опитва да стане от леглото или след като е бил седнал на едно място.
 • Подпухналост и/или скованост. Възпалението на една или няколко различни стави може да доведе до появата на скованост.
 • Пукане. Болните усещат “триене” или чуват пукане при раздвижване на засегнатите стави.
 • Дискомфорт в коленете, ходилата, ръцете и бедрата.

Въпреки че болката е първият признак на остеоартрита, има и случаи, в които тя не се наблюдава. Или болката може да бъде непостоянна.

Симптоми на остеоартритът

Видове остеоартрит и поставяне на диагноза

Обикновено остеоартритът се проявява в четири части на тялото: коленете, ръцете, бедрата и гърба. Най-често се наблюдава в коленете.

Освен това заболяването може да бъде първично или вторично. Първичното е типичната проява на болестта, а вторичното се появява в следствие на травма.

Остеоартритът в областта на ръцете почти винаги започва от ставите и след това се разпростира и по останалата част от ръката. Обикновено води до деформация, която може да се отрази върху функционалността на ръката. Остеоартритът в областта на бедрата води до появата на болка във вътрешната част на бедрото или в областта на слабините. Когато заболяването обхване гърба ви, то обичайно започва с болка в лумбалната област или шията.

Обикновено диагнозата се поставя след извършване на редица изследвания. Най-често това става след рентгеново изследване, компютърна томография или ЯМР. Нивото на прогресиране на болестта може да бъде установено и чрез ехограф с висока резолюция.

Прогноза

Сама по себе си болестта не се счита за сериозна и животозастрашаваща. Но тя значително засяга качеството на живот на болните. Въпреки това прогнозата е различна при всеки един болен. Обикновено прогнозата зависи от това кои стави са засегнати и колко бързо се развива самото заболяване.

Поставянето на ранна диагноза и вземането на превантивни мерки влияят положително на прогнозата на заболяването. С правилното лечение развитието на болестта се забавя и се понижава интензивността й.

Най-често лечението е медикаментозно, съпроводено с промени в начина на живот. В редки случаи обичайната терапия не дава резултат и тогава се налага извършването на операция. Тя спомага подобряването на симптомите и повишава подвижността на болния.

Може да ви заинтересува ...
Прогрес в контролирането на остеоартрита
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Прогрес в контролирането на остеоартрита

Тъй като ранната диагноза е изключително важна за контролирането на остеоартрита, прогресът в тази област ни дава шанса да живеем по-добре.