5 най-добри растения за емоционалното ви състояние

06.11.2015
Маточината идва на помощ при стрес, изтощение, раздразнителност и безсъние

Хората сме емоционални създания. В това чисто трябва да включим и онези от нас, които изглеждат пресмесливи и дори лишени от чувства. Позволявали ли сте си да поседнете спокойно и да изброите емоциите, които сте изпитали в рамките на един-единствен ден? Да помислите върху това, как тези емоции са повлияли върху работата ви, върху отношенията ви с партньора, със семейството, с децата?

Не можем да подминем или променим факта, че емоциите, като всяко нещо в живота, имат своите добри и лоши аспекти. Съществуват добри емоции, които ни помагат да минаваме през дните с оптимизъм, и други емоции, които, точно обратното, ни парализират и ни карат да се чувстваме изпълнени със страх и колебливост.

Добре е да знаете, че постоянно състояние на стрес и нервност може да доведе до развитието на провокиран от стреса гастрит, познат още като „емоционален гастрит“, който се характеризира с възпаление на стомашната стена. Основните му симптоми са парене, щипане, киселини и др. Когато това състояние се отключи от изпитваните от вас емоции, след време то може да премине в образуване на стомашни язви, а оттам – и в рак.

След като лекарят ви диагностицира с емоциален гастрит, той или тя ще оцени необходимостта от прилагането на лечение, включващо психологическа терапия. Знаейки това, защо да не опитате да живеете по-спокоен живот, изпълнен с повече позитивно мислене, и да се дистанцирате от негативни емоции и ситуации?

Човешкият мозък е мощна машина – ако я изпълните с позитивни мисли, всичко ще започне да се случва по по-благоприятен начин. Не забравяйте: вие сте това, което мислите; вие привличате това, с което са заети мислите ви.

Мъдрата и щедра майка Природа е снабдила човека с изобилие от растения, които могат да подобрят емоционалното му състояние, да внесат мир в живота му и да го предпазят от негативните емоции, причинени от стрес, безпокойство и интензивна ежедневна работа.

Кои са полезните растения?

В следващите редове ще ви предоставим списък от 5 растения, които помагат да живеете един по-спокоен и хармоничен живот. Имайте наум, разбира се, че не трябва да ги консумирате без мяра. Ако имате дори капка съмнение, задължително се консултирайте със специалист, особено ако в момента сте в период на медикаментозно лечение.

Маточина

melisa matochina

Позната още като мелиса, притежава антиспазматични свойства. Поради това тя често се използва за свестяване на припаднали хора или като естествен релаксант. Смята се, че растението въздейства отпускащо и се използва при стрес, изтощение, раздразнителност, безсъние. Приложението му е ефективно и при облекчаване на спазми в храносмилателния тракт.

Лавандула

Разсейва страховете и има релаксиращ ефект. Използва се успешно при лечението на мигрени, стрес, умора, депресия и помага на хора с проблемен сън. Прилага се както външно, така и вътрешно. Външното приложение на лавандулата в наши дни е по-разстространено. Тя често се използва при ароматерапията под формата на етерични масла.

Пореч

Познат още като „лечебна краставица“, поречът облекчава състояния на стрес и нервност. Можете да приемате растението като билка или като отвара, като за целта ви е необходима супена лъжица сушени листа от пореч в съотношение с една чаша вода. Отпивайте от напитката няколко пъти на ден. Избягвайте продължителната консумация на пореч, ако сте бременни. Поречът не е препоръчителен за консумация от деца.

Валериана

valeriana

Тази билка притежава седативни свойства и е от голяма помощ при нарушения на нервната система и депресии, освен това влияе добре на съня. Не е препоръчително да я употребявате по време на бременност и кърмене. Не бива да се използва и от малки деца (винаги се консултирайте с педиатъра на децата, преди да им давате билки). Избягвайте съчетаването на валериана с лекарства, които също имат седативен ефект.

Консумацията на валериана в светлата част на деня не е препоръчителна, ако работата ви изисква да управлявате тежки машини или сериозно внимание и концентрация. За да избегнете евентуални проблеми, използвайте билката малко преди лягане – така можете да извлечете полза от свойствата й без ненужни усложнения.

Лайка

Лайката се характеризира с редица ползи благодарение на своя успокояващ ефект. При случаи на нервност и безсъние е полезно да я консумирате под формата на чай, направен от сушени цветове.

Вана с отвара от лайка също ще свърши работа. За целта ще са ви необходими сушени цветове от лайка, които да добавите към водата за къпане. Можете да използвате като заместител и 15 капки етерично масло от лайка.

Употребата на лайка е непрепоръчителна за хора с алергии. Бременните жени и малките деца също трябва да я избягват, преди да се консултират с лекар дали е безопасна за тях и в каква дозировка да я приемат.

които искали