4 неща, които коленете ви казват за вашето здраве

Отговорът често не се крие в обездвижването и приема на лекарства.
4 неща, които коленете ви казват за вашето здраве
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Преди да вземете каквото и да било лекарство за облекчаване на болки в коленете ви, препоръчително е да се консултирате с лекар, който да предпише адекватно лечение.

Независимо на каква възраст сте, ако коленете ви болят, това е повод за тревога. Болката може да не бъде свързана с кост или мускул, а по-скоро да става дума за проблем със става, която свързва костите с колянната капачка.

Какъвто и да е случаят, тялото изпраща недвусмислени сигнали. Нещо се случва със здравето ви  и по-специално в тази специфична част на тялото ви.

Приемът на лекарства за болки, спирането на тренировките в залата и избягването на качването на стълби не са отговорът. Макар тези стратегии да носят облекчение на болезнените усещания или поне ги редуцират, тяхното въздействие е временно.

В момента, в който решите да се върнете към обичайния си ритъм на живот, болките в коленете ви ще се завърнат.

Днес ще поговорим за това как можете да разчетете сигналите, които коленете ви изпращат, когато има проблем.

 1. Не се качвайте по стълби!

kachvane-na-stulbi

Когато вниманието ви се насочи към коленете, това е така, тъй като усещате силна болка. Ако изпитвате дискомфорт, докато се качвате по стълби, може да става дума за износване.

Други поводи за болка могат да са:

 • Вродени дефекти
 • Травма
 • Метаболитни нарушения

Болката в коленете, когато изкачвате стълби, може да бъде ранен признак на заболяване, познато като остеоартрит на коляното. То засяга предимно хрущяла.

Остеоартритът представлява хронично заболяване на ставите. Това означава, че може дълго време да усещате болка в тази част на крака. Освен това то е съпроводено от  подуване, затопляне и ограничена подвижност.

За да предотвратите влошаване на състоянието си, важно е да избягвате практикуването на пренапрягащи или повтарящи се движения.

Някои фактори, които водят до развитието на това заболяване, са:

 • Възраст: Остеоартритът често се проявява при хора на средна възраст, като може да засегне и хората в напреднала възраст.
 • Наследственост: Сред наследствените характеристики са извити крака и докосващи се колене.
 • Тегло: Затлъстяването провокира по-бързо износване на ставите.
 • Травми: Травмите от практикуването на спорт могат да провокират развитието на остеоартрит.
 • Пренатоварване: Например прекалено стоене в клекнала позиция или пък наведена, вдигането на тежки предмети и продължителното ходене като част от професията.
 1. Чухте ли това изпукване?

Когато усетите, че колянната капачка издаде звук „пук“, възможно е да сте скъсали менискус. Става дума за честа спортна травма при контактните спортове, каквито са ръгбито и футболът.

Когато спортистът си размести коляното, то престава да функционира правилно. Може да се наложи дори хирургична намеса за коригиране на проблема.

Менискусът се състои от 2 хрущялни диска, които са с форма на буквата С. Намират се между бедрената кост, пищяла и колянната капачка (централната кръгла кост на коляното).

Менискусът е важен, тъй като той осигурява стабилност на коляното. Той действа като амортисьор.

Ако сте скъсали менискус, трябва да обездвижите коляното. Прикрепете дъска към него и направете бандаж, за да стабилизирате позицията.

По този начин ще избегнете и нежелани движения, които могат да доведат до допълнително увреждане на тъканите и мускулите. Консултирайте се с лекар, когато пристъпвате към обездвижването – той ще ви обясни как да подходите.

 1. Сковани колене

Ишиасът провокира скованост и изтръпване зад коленете ви.

Макар да не става дума конкретно за заболяване на коляното, той представлява увреждане на седалищния нерв, който започва от лумбалните прешлени и слиза надолу по задната страна на всеки крак. Когато е налице ишиас, болката е толкова силна, че човек не може да се движи.

Ако отидете на лекар, той може да препоръча налагането на горещо или студено върху зоната с цел елиминиране на възпалението. Важно е да третирате с лед през първите 48-72 часа, а след това да използвате за процедурите нещо нагряващо.

При всички положения не се притеснявайте! В повечето случаи ишиасът се преодолява, стига да следвате стриктно препоръките на лекаря. Ако здравословният проблем се повтори, приложете отново същото лечение.

 1. Когато коленете ви се усещат горещи

болки в коленете ви

Подобно на ишиаса, кръвосъсиреците провокират болка в коляното, която се съпровожда с усещане за горещина.

Съсиреците могат да бъдат провокирани от:

 • Затлъстяване. Ако страдате от излишни килограми и коленете са започнали да ви болят, важно е да се опитате да правите физически упражнения, например ходене.
 • Менопауза.
 • Счупване на кост.
 • Падане.
 • Инцидент.
 • Бременност.
 • Приемане на противозачатъчни средства.
 • Неподвижност. Ако работата ви е свързана със седене в продължение на часове, важно е да ставате от време на време и да се разтъпквате. Препоръчително е да правите разтягащи упражнения.

Ако смятате да пътувате със самолет или кола и това ще отнеме няколко часа, желателно е да стимулирате мускулите на краката и конкретно пищялите.

Усещането за топлина и болка точно зад коляното е предупредителен знак, че се оформя съсирек (тромб).

Той понякога може да провокира смърт. Когато животът на  човек е в опасност, обикновено лекарите му предписват разреждащи кръвта медикаменти.

Във всички случаи лекарствата трябва да бъдат приемани под наблюдението на лекар. Не се самолекувайте!

Сега, когато вече познавате част от заболяванията, които провокират болки в коленете, ще е по-лесно да откриете точното лечение, без излишна тревога.

Ако коленете могат да говорят на човека, дали ще кажат някое от тези неща? Ако да, вече знаете какво означава всеки един от изброените симптоми.

Съветваме, независимо, че знаете какъв е проблемът, да се консултирате с лекар. Той ще постави по-точна диагноза и ще предпише лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.