Kак да се предпазите от износване на тазобедрената става

Очевидно е, че първият симптом на всяко артритно заболяване е болката. Някои смятат, че тя е концентрирана около бедрото, а в действителност се усеща в слабините.
Kак да се предпазите от износване на тазобедрената става

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Жените са по-често въвлечени в болезнената реалност: износване на ставите, остеоартрит и заболявания на мускулите, които влияят върху качеството на живот. Износването на тазобедрената става е един от най-честите и опасни ставни проблеми, така че определено си заслужава да научите повече за симптомите. Продължете да четете.

Какви са причините за износване?

Износването на тазобедрената става е един от най-честите и опасни ставни проблеми

Остеоартритът на тазобедрената става(и) засяга хрущяла. Не забравяйте, че част от нея са главата на бедрената кост и кухината, където се намира костта. Около тази област има мрежа от мускулни влакна и сухожилия, които обхващат хрущяла и абсорбират удари. Съществуват два типа износване:

 • Първично износване ( в резултат на „амортизация”) и износване с течение на времето. Появява се на възраст около 60-65 г.
 • Вторичен остеоартрит  – в резултат на травми и ставни проблеми, дължащи се на разместване, на неправилно хранене и на костни проблеми. В тези случаи, хората започват да имат проблеми с тазобедрената става още на 30 до 35-годишна възраст.

Да разгледаме причините за това болезнено състояние:

 • Травма: изкълчвания, наранявания или неправилно лекувани болести  причиняват износване на тазобедрената става.
 • Съдови проблеми: съдовата недостатъчност е заболяване, за което трябва да се внимава много. Тя се развива вследствие на проблеми, причинени от остеоартрит или размествания, но в този случай причината е съдова.
 • Вродени заболявания: децата често се раждат с проблеми, като дисплазия на тазобедрената става – болест, свързана с хормони на растежа ( или други проблеми).
 • Небалансирана скелетна структура: това е обичайно при хора,  страдащи от заболяване, при което единият крак е по-къс от другия.

Симптоми на износване на тазобедрената става

Симптоми на износване на тазобедрената става
 • Очевидно е, че първият симптом на всяко артритно заболяване е болката. Някои смятат, че тя е концентрирана около бедрото, а в действителност се усеща в слабините. Възможно е да се спусне към долната му част ( стигайки коляното) и да се върне обратно към седалищните части.
 • Понякога, когато се движите, може да почувствате внезапно пукане.
 • Болката в хълбока може да бъде мускулен проблем, но ако е в слабините, тя е резултат от износване на тазобедрената става.
 • В началото, тази болка не е много силна и се появява след физическо натоварване ( дълга разходка, бягане, вдигане на тежки предмети). След като си починете, болката ще отмине.
 • По-късно, с напредване на износването, болката става по-осезаема.  Извършването на ежедневни дейности ( като качване на стълби) се затруднява. При сядане с кръстосани крака, през нощта (когато се въртите в леглото), се усеща болезнено пукане или парене в слабините.

Как да се предпазя от износване на тазобедрената става?

Желатинът предпва от износване тазобедрената става

Ако страдате от такава болка,предприемете мерки за промяна начина на живот. Хранете се така, че тялото да получава всички хранителни вещества, от които се нуждае. Правете леки упражнения (без да се изтощавате), за да останете мобилни.

Следвайте съветите на лекаря, без да злоупотребявате с противовъзпалителни медикаменти и мускулни релаксанти, защото могат да увредят черния дроб в дългосрочен план. Ако желаете да предотвратите износването ( в момента нямате този проблем или симптомите са много леки), следвате препоръките:

 • Винаги поддържайте ниско тегло.
 • Правете лека гимнастика или други упражнения всеки ден, които не изискват движение на хълбоците ( ходене, бягане или плуване).
 • Увеличете консумацията на витамини C, A и D, защото помагат да се синтезира колаген. Яжте повече плодове(манго, цитрусови, ананас, моркови, пъпеши и ягоди), зеленчуци ( предимно кръстоцветни), чесън – полезен за намаляване на ставните подувания.
 • Желатинът е великолепно средство за възстановяване на хрущяла ( костите не могат да се възстановят, но хрущялът може).
 • Не се колебайте да приемате магнезий като добавка. Това хранително вещество е от основно значение за поддържане на ставите в добро здраве, както и за общото състояние на организма.
 • Пийте най-малко 2 литра вода на ден. От решаващо значение е да бъдете хидратирани, защото това поддържа здравето на ставите и подхранва хрущяла.
 • Някои хора приемат витаминни добавки, като глюкозамин сулфат, за предотвратяване на  тазобедреното ставно износване. Това е естествен начин да укрепите тази част от тялото, костите и хрущялите. Говорете с лекар за полезните свойства на глюкозамин сулфат.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.