5 упражнения за овладяване на тревожността

Страдате ли от тревожно разстройство? Научете някои страхотни упражнения, които могат да ви помогнат!
5 упражнения за овладяване на тревожността

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кои упражнения спомагат за овладяване на тревожността? Тревожността е емоционално състояние, което води до чувство на безпокойство, страдание и страх.

Хората, засегнати от тревожност, изпитват безнадеждност в ситуации, които смятат, че са извън техния контрол. Това включва ситуациите, които им създават чувство за надвиснала опасност.

Овладяването на тревожността не е лесна задача за страдащите от нея. Погледната отстрани може и да изглежда безобидно. Истината обаче е, че всъщност е трудна за контролиране.

Тя излиза от рамките на нормалното, когато е неконтролирана или трае повече от шест месеца. В такъв случай трябва да я лекувате като болест. Необходимо е да потърсите помощта на специалист.

Овладяването на тревожността е нужно, за да сте способни да се насладите истински на живота. В тази статия ще поговорим малко повече за това състояние и ще ви представим някои упражнения за успешното му контролиране.

Симптоми на тревожността

упражнения за овладяване на тревожността

Сравнително лесно е да се установи наличие на тревожност. Независимо от това ще посочим най-често срещаните симптоми в случай, че имате някакви съмнения:

 • Болка в гърдите и сърцебиене
 • Замаяност и световъртеж
 • Гадене и стомашни проблеми
 • Прекомерно изпотяване, зачервяване или втрисане
 • Чувство за задушаване и треперене
 • Изтръпване или скованост
 • Чувство за загуба на контрол и полудяване
 • Страх (като цяло и особено при получаване на сигнал за опасност)

Тревожността е емоционално състояние, което е трудно за овладяване. Въпреки това то може да се лекува, дори когато не се появява редовно. Освен това не е нужно да ви диагностицират с него.

1. Дихателно упражнение за овладяване на тревожността

Отделете време от деня си, когато нямате работа или отговорности.

През това време нищо не трябва да ви притеснява. Освен това не бива да бързате с изпълнението на упражнението. Важно е да отделите необходимото време за отдих.

 • Настанете се възможно най-удобно. Може да легнете или да седнете.
 • Когато откриете подходящата позиция, затворете очи и фокусирайте цялото си внимание върху дишането.
 • Съсредоточете се върху това как въздухът влиза и излиза бавно.
 • С течение на времето дишайте все по-бавно. Дишайте дълбоко, така че въздухът да попадне в долната част на белите дробове. Вдишвайте бавно през носа си. Задръжте въздуха за няколко секунди. След това издишайте малко по малко.

Правете упражнението в продължение на няколко минути. 

То ви помага да поддържате постоянен контрол. Освен това ви помага също да овладеете безпричинно появяваща се тревожност.

2. Ходене

ходенето помага за овладяване на тревожността

Ходенето е най-лесният начин за овладяване на тревожността. Не изисква от вас посещение на фитнес зала, закупуване на специално облекло или наемане на инструктор.

Това упражнение е толкова полезно, че ако го правите сутрин, ефектите му ще ви действат и през останалата част от деня. 

Ходете пеша всеки ден. Направете си малка разходка при първи признаци на тревожност.

3. Тичане

Друго упражнение, което може да изпълнявате за по-лесно овладяване на тревожността, е тичането. Освен това този спорт ви помага да отслабнете. Докато изгаряте калории, вие отделяте серотонин.

Това е добре, тъй като серотонинът ви помага да подобрите настроението си и психичното си здраве. Ако добавите този спорт към живота си, ще откриете също така, че той подобрява съня ви и пълноценната ви почивка.

4. Танци

Танци за овладяване на тревожността

Танците помагат на тялото ви да отдели ендорфини. Това е чудесно, тъй като тези хормони допринасят за овладяването на тревожността и стреса. Освен това подобряват в същото време и сърдечното ви здраве.

Единственото, което трябва да направите, е да си пуснете музика и да започнете да се движите. Ще видите колко бързо минава времето, когато ви е комфортно и се потопите в ритъма.

Дори и по принцип да не танцувате често, не отхвърляйте с лека ръка тази идея. Част от лечението на тревожността е да се научите да правите нови неща. Опитайте!

5. Научете се да забравяте за тревогите си

Макар че това упражнение не е точно физическо, то е от съществено значение за овладяване на тревожността. Важно е да се научите да се справяте със ситуациите, така че да им попречите да завладеят живота ви.

Не забравяйте, че повечето от проблемите, които ви натоварват, обикновено не са толкова сериозни, колкото си мислите. Съзнанието ви е изключително силно и може да съсредоточи много внимание върху невъзможни ситуации, само защото вие им придавате важност.

Трябва да разберете, че не е полезно за вас да се тревожите за нереални грижи.

Ако не можете да избягате от тревожните мисли, опитайте да отклоните вниманието си с нещо по-голямо: извършвайте някаква дейност или поговорете с някого.

Основни стъпки, които да предприемете при пристъп на тревожност

Когато страдате от пристъп на тревожност, е твърде вероятно да не знаете какво да направите или как да реагирате. Когато това се случи, не забравяйте:

 • Да установите причината за появата на тревожността.
 • Да намерите начин да облекчите напрежението си. Може да го постигнете чрез дишане или извършване на физическа активност.

Независимо че може да ви изглежда трудно, малко по малко ще си възвърнете контрола. Ще се научите да го правите все по-бързо всеки път.

Заглавното изображение е предоставено от © wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.