Ако си скромен, ще бъдеш успешен

Не е лесно да бъдеш такъв в съвременния живот, но не е невъзможно.
Ако си скромен, ще бъдеш успешен

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Да си скромен е повече от добродетел. Това е качество, която трябва да практикуваме и да предадем на децата си. В наши дни мнозина бъркат „успеха“ със сила. Именно в такъв момент те се превръщат в егоисти.

Има интересна арабска поговорка, която гласи: „По рождение сме невинни същества, които стават камили. След това се превръщаме в лъвове, а накрая ставаме деца“.

Всеки човек има своите трудни лични преживявания, които изискват сила. С други думи приисква ни се да бъдем „лъвове“.

По-късно откриваме, че можем да открием своята същност, залагайки на нежната си душа, която подхожда към важните неща в живота мъдро и със скромност.

Не е лесно да си скромен в съвременния живот. Изискват се малки промени и други подходи, които, без съмнение, ни позволяват да живеем по-хармонично.

Днес ви каним да поразмишляваме заедно по темата.

Успешните хора не са високомерни спрямо другите

Има хора, които вярват, че думата „скромност“ означава, че нещо липсва. С други думи те смятат, че скромните хора винаги поставят другите преди себе си.

На свой ред често асоциират скромността с будизма – духовно движение, в което Буда ни напомня защо е важно да имаме благородно сърце и да се разграничаваме от материалните неща.

Буда също така проповядва важността на това да не се привързваме към хората, за да се чувстваме по-свободни, по-извисени и почтителни.

Не е необходимо да се търсят сложни тълкувания на неща, които са толкова прости и основополагащи. Защото да си скромен, не означава да си беден, нито да си член на определена религия, духовно движение или духовна практика.

Скромността се изразява в това, да не вярваш, че си по-добър от всеки друг.

Освен това да си скромен означава да вярваш и да практикуваш реципрочност. Преди всичко скромността не се проповядва, тя се практикува.

Нека да задълбаем в тази тема малко повече.

успешният и скромен човек не е високомерен

Тези, които не практикуват това, което проповядват

Познаваме публичните личности, политиците и големите бизнесмени, които проповядват, че трябва да помагаме на хората в неравностойно положение, да споделяме, да спомагаме за поддържането на среда на уважение и т.н.

  • Подобни хора проповядват високи добродетели, които не се прилагат масово. Помислете за ниско заплатения труд на хората, които живеят в мизерия в някои страни от света, за експлоатацията на работници и за стандарта на живот на тези, които проповядват равнопоставеност.
  • Не е необходимо да третираме проблема в мащаб. Можем да открием точни примери на хора, които не практикуват това, което проповядват, в близкото си обкръжение. Например всеки един от нас има приятели или познато семейство, които често говорят колко много правят за останалите и споменават едно по едно всяко едно нещо, от което са се отказали…

С други думи те всъщност държат да подчертаят колко са страхотни и добри. Забравят обаче какво излиза наяве – колко нещастни са техните роднини или приятели.

Важно е да помислим върху това и да си вземем поука. Всяка дума, която кажем на глас, трябва да съответства на поведението ни. Трябва да действаме съзнателност и с последователно.

Следователно, хората със скромно сърце могат истински да разкрият своите скромни действия, думи и намерения. Така ще се чувстваме по-защитени, по-уважавани и по-вдъхновени от поведението им.

Всеки от нас може да се научи да бъде скромен

Позитивната психология, дело на психолога Мартин Селигман, възприема и определя скромността като незаменим фактор, способен да изпълва живота на човека с щастие.

Не можем да забравим тази позитивна психология, зародила се като истинска потребност да осигури на хората адекватна стратегия, която им помага да управляват живота си и да бъдат в основата на своето благоденствие.

За дълъг период от време психологията е била създадена, за да лекува болести. С други думи – за да лекува патологии.

Мартин Селигман направи така, че приложението на психологията да се промени в посока, която ни позволява да размишляваме върху щастието, радостта и оптимизма.

да бъдеш скромен и успешен човек

Всеки човек може да се научи да бъде щастлив, да изпитва радост и оптимизъм. За да имаме по-завършен и балансиран живот, няма нищо по-добро от това да практикуваме определено поведение, което включва скромността.

Това са няколко простички стратегии, които можете да следвате:

  • Разпознайте своите грешки и имайте емоционалната зрялост да ги коригирате. Не правете това, само за да стимулирате своето добро самочувствие и развитие, но също така и за да донесете щастие на хората край себе си, които могат да видят ефекта от вашата еволюция.
  • Научете се да цените това, което е важно в живота. Любов, приятелство, привързаност, чувство за хумор, апатия. Бъдете любопитни – така ще можете да намирате щастието в живота.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 будитски учения за любовта

  • Не вярвайте, че сте по-важни от когото и да било другиго. Това ще накара другите да ви избягват.
  • Оценявайте малките неща в живота. Фокусирайте се върху настоящето. Изследвайте, наблюдавайте и се опитате да научите всичко за нещата, които ви заобикалят – включително за хората.
  • Бъдете добър ролеви модел за децата си. Научете ги да бъдат скромни, да разбират своите емоции, да бъдат сред своите връстници и да ги уважават.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tangney, J. P. (2002). Humility. Handbook of positive psychology, 411-419.
  • Wright, J. C., Nadelhoffer, T., Perini, T., Langville, A., Echols, M., & Venezia, K. (2017). The psychological significance of humility. The Journal of Positive Psychology, 12(1), 3-12.
  • Peterson, C., & Seligman, M. E. (2004). Humility and modesty. Character strengths and virtues: A handbook and classification, 461-475.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.