Ако си скромен, ще бъдеш успешен

Не е лесно да бъдеш такъв в съвременния живот, но не е невъзможно.
Ако си скромен, ще бъдеш успешен

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Да си скромен е повече от добродетел. Това е качество, която трябва да практикуваме и да предадем на децата си. В наши дни мнозина бъркат „успеха“ със сила. Именно в такъв момент те се превръщат в егоисти.

Има интересна арабска поговорка, която гласи: „По рождение сме невинни същества, които стават камили. След това се превръщаме в лъвове, а накрая ставаме деца“.

Всеки човек има своите трудни лични преживявания, които изискват сила. С други думи приисква ни се да бъдем „лъвове“.

По-късно откриваме, че можем да открием своята същност, залагайки на нежната си душа, която подхожда към важните неща в живота мъдро и със скромност.

Не е лесно да си скромен в съвременния живот. Изискват се малки промени и други подходи, които, без съмнение, ни позволяват да живеем по-хармонично.

Днес ви каним да поразмишляваме заедно по темата.

Успешните хора не са високомерни спрямо другите

Има хора, които вярват, че думата „скромност“ означава, че нещо липсва. С други думи те смятат, че скромните хора винаги поставят другите преди себе си.

На свой ред често асоциират скромността с будизма – духовно движение, в което Буда ни напомня защо е важно да имаме благородно сърце и да се разграничаваме от материалните неща.

Буда също така проповядва важността на това да не се привързваме към хората, за да се чувстваме по-свободни, по-извисени и почтителни.

Не е необходимо да се търсят сложни тълкувания на неща, които са толкова прости и основополагащи. Защото да си скромен, не означава да си беден, нито да си член на определена религия, духовно движение или духовна практика.

Скромността се изразява в това, да не вярваш, че си по-добър от всеки друг.

Освен това да си скромен означава да вярваш и да практикуваш реципрочност. Преди всичко скромността не се проповядва, тя се практикува.

Нека да задълбаем в тази тема малко повече.

успешният и скромен човек не е високомерен

Тези, които не практикуват това, което проповядват

Познаваме публичните личности, политиците и големите бизнесмени, които проповядват, че трябва да помагаме на хората в неравностойно положение, да споделяме, да спомагаме за поддържането на среда на уважение и т.н.

  • Подобни хора проповядват високи добродетели, които не се прилагат масово. Помислете за ниско заплатения труд на хората, които живеят в мизерия в някои страни от света, за експлоатацията на работници и за стандарта на живот на тези, които проповядват равнопоставеност.
  • Не е необходимо да третираме проблема в мащаб. Можем да открием точни примери на хора, които не практикуват това, което проповядват, в близкото си обкръжение. Например всеки един от нас има приятели или познато семейство, които често говорят колко много правят за останалите и споменават едно по едно всяко едно нещо, от което са се отказали…

С други думи те всъщност държат да подчертаят колко са страхотни и добри. Забравят обаче какво излиза наяве – колко нещастни са техните роднини или приятели.

Важно е да помислим върху това и да си вземем поука. Всяка дума, която кажем на глас, трябва да съответства на поведението ни. Трябва да действаме съзнателност и с последователно.

Следователно, хората със скромно сърце могат истински да разкрият своите скромни действия, думи и намерения. Така ще се чувстваме по-защитени, по-уважавани и по-вдъхновени от поведението им.

Всеки от нас може да се научи да бъде скромен

Позитивната психология, дело на психолога Мартин Селигман, възприема и определя скромността като незаменим фактор, способен да изпълва живота на човека с щастие.

Не можем да забравим тази позитивна психология, зародила се като истинска потребност да осигури на хората адекватна стратегия, която им помага да управляват живота си и да бъдат в основата на своето благоденствие.

За дълъг период от време психологията е била създадена, за да лекува болести. С други думи – за да лекува патологии.

Мартин Селигман направи така, че приложението на психологията да се промени в посока, която ни позволява да размишляваме върху щастието, радостта и оптимизма.

да бъдеш скромен и успешен човек

Всеки човек може да се научи да бъде щастлив, да изпитва радост и оптимизъм. За да имаме по-завършен и балансиран живот, няма нищо по-добро от това да практикуваме определено поведение, което включва скромността.

Това са няколко простички стратегии, които можете да следвате:

  • Разпознайте своите грешки и имайте емоционалната зрялост да ги коригирате. Не правете това, само за да стимулирате своето добро самочувствие и развитие, но също така и за да донесете щастие на хората край себе си, които могат да видят ефекта от вашата еволюция.
  • Научете се да цените това, което е важно в живота. Любов, приятелство, привързаност, чувство за хумор, апатия. Бъдете любопитни – така ще можете да намирате щастието в живота.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 будитски учения за любовта

  • Не вярвайте, че сте по-важни от когото и да било другиго. Това ще накара другите да ви избягват.
  • Оценявайте малките неща в живота. Фокусирайте се върху настоящето. Изследвайте, наблюдавайте и се опитате да научите всичко за нещата, които ви заобикалят – включително за хората.
  • Бъдете добър ролеви модел за децата си. Научете ги да бъдат скромни, да разбират своите емоции, да бъдат сред своите връстници и да ги уважават.
Може да ви заинтересува ...
Обичам те, но нямам нужда от теб
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Обичам те, но нямам нужда от теб

Обичам те, но нямам нужда от теб, за да бъда щастлива или за да живея. Познавам хора, които смятат, че това са синоними и вярват в това цял живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tangney, J. P. (2002). Humility. Handbook of positive psychology, 411-419.
  • Wright, J. C., Nadelhoffer, T., Perini, T., Langville, A., Echols, M., & Venezia, K. (2017). The psychological significance of humility. The Journal of Positive Psychology, 12(1), 3-12.
  • Peterson, C., & Seligman, M. E. (2004). Humility and modesty. Character strengths and virtues: A handbook and classification, 461-475.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.