5 съвета за почистване, ако искате подреден дом

· 12.06.2018
С тези лесни съвети свързани с почистването домът ви винаги ще е подреден. Просто трябва да сте постоянни.

Искате чист и подреден дом, нали?

Струва ви се, че домът ви никога не е подреден? А може би след като почистите бързо се появяват предмети на неправилните места?

Ако живеете сами това не е толкова често срещано, но ако имате деца – със сигурност знаете за какво става дума.

Да имат чист и подреден дом е предизвикателство за много семейства. Със съвременния начин на живот натрупването на прах и разхвърляни предмети в различните стаи са нещо обичайно. Но има определени мерки, които можете да предприемете, ако искате домът ви да е чист по-дълго време.

Много хора просто свикват да живеят с бъркотията в дома си. Други търсят начин да се справят с това.

За да ви помогнем ще ви опишем 5 полезни навика, с които да се радвате на чист и подреден дом.

Ползите от подреденосттаподреден дом

Първо искаме да ви разкажем защо е по-добре да живеете в чист и подреден дом. Дори да не ви се вярва това играе важна роля за настроението ви. 

Ето трите основни ползи от това:

  • По-малък риск от разболяване. Натрупването на прах и бактерии често води до появата на алергии и други проблеми.
  • По-добро настроение. Всеки обича да живее в чист и ухаещ приятно дом. А това несъзнателно се отразява на настроението ви и на дейностите, които извършвате в дома си.
  • Почистването е форма на физическа активност. Докато чистите изразходвате енергия, а това е полезно за организма. Когато приключите усещате облекчение и удовлетвореност от свършената работа.

5 съвета за почистване, ако искате подреден дом

Нека да преминем към важните въпроси.

Как можете да промените навиците си, ако искате домът ви да е подреден?

С тези лесни съвети за почистване сами ще се уверите, че са необходими малко ежедневни усилия, които ще направят живота ви по-приятен.

1.Поддържайте подовете чистичисти подове

Ако отделяте пет минути дневно за почистването на подовете, сами ще се уверите, че поддържането им е по-лесно. Вместо да оставите праха и замърсяванията да се натрупат, почиствайте ги ежедневно с влажен парцал.

Ако няма нужда от това просто ги минете с прахосмукачка. Можете да правите това всеки ден след обяд.

2.Оправяйте леглатаоправени легла

Знаем, че мнозина мразят това. Но ако ежедневно си оправяте леглото ще знаете, че стаята ви винаги е подредена.

Най-добре правете това още сутринта след като станете. Отворете прозорците, за да проветрите стаята. Веднъж седмично сменяйте чаршафите и ги перете с гореща вода.

3.Прибирайте дрехите си сгънати или подредени на закачалкасгънати дрехи

Една от представите за разхвърлян дом са дрехите разпръснати из цялата къща. За да избегнете това е добре да свикнете да оставяте дрехите си само на определеното за тях място.

Когато се приберете вкъщи закачете палтото си на закачалката. След като си вземете душ поставете мръсните дрехи в коша за пране. Ако сте се преоблекли за излизане навън или за сън оставете дрехите за следващия ден върху стол или някъде в гардероба- Това са лесни стъпки, но имат невероятен ефект

4.Измивайте душа и почиствайте банята веднъж дневночиста баня

Дори да ви се струва странно да миете душа след къпане, това наистина е ефикасно.

Можете да почистите стените с кърпа и някакъв дезинфектант, за да избегнете натрупването на сапун и мухъл. А няколко минути преди да се изкъпете може набързо да почистите тоалетната и мивката.

Сами ще се уверите, че с много малко усилия коренно ще промените начина, по който изглежда банята ви.

5.Разпределете задачи за почистването на дома на всеки член на семействотосемейство и почистване

Дайте задача на всеки член на семейството: миенето на чиниите, изхвърлянето на боклука, храненето на домашните любимци или почистването на подовете. Ако живеете сами опитайте да се справите с тези задачи макар че ще ви бъде необходимо повече време.

Тези малки задачи наистина ще променят дома ви. Освен това ще научите децата си на отговорност и ще живеете по-щастливо заедно.

И накрая нека да обясним, че казаното не означава, че трябва “да живеете, за да чистите“. Не бива да изпадате в крайности, ако искате да се радвате на подреден дом.

Просто трябва да си създадете навици и да направите дома си безопасно и приятно място за живеене. Не трябва да бъдете обсебени от тази мисъл, а просто да сте постоянни.