5 съвета за почистване, ако искате подреден дом

С тези лесни съвети свързани с почистването, домът ви винаги ще е подреден. Просто трябва да сте постоянни.
5 съвета за почистване, ако искате подреден дом

Последна актуализация: 20 февруари, 2019

Искате чист и подреден дом, нали?

Струва ви се, че домът ви никога не е подреден? А може би след като почистите бързо се появяват предмети на неправилните места?

Ако живеете сами това не е толкова често срещано, но ако имате деца – със сигурност знаете за какво става дума.

Да имат чист и подреден дом е предизвикателство за много семейства. Със съвременния начин на живот натрупването на прах и разхвърляни предмети в различните стаи са нещо обичайно. Но има определени мерки, които можете да предприемете, ако искате домът ви да е чист по-дълго време.

Много хора просто свикват да живеят с бъркотията в дома си. Други търсят начин да се справят с това.

За да ви помогнем ще ви опишем 5 полезни навика, с които да се радвате на чист и подреден дом.

Ползите от подредеността
По-добре да живеете в чист и подреден дом

Първо искаме да ви разкажем защо е по-добре да живеете в чист и подреден дом. Дори да не ви се вярва това играе важна роля за настроението ви. 

Ето трите основни ползи от това:

  • По-малък риск от разболяване. Натрупването на прах и бактерии често води до появата на алергии и други проблеми.
  • По-добро настроениеВсеки обича да живее в чист и ухаещ приятно дом. А това несъзнателно се отразява на настроението ви и на дейностите, които извършвате в дома си.
  • Почистването е форма на физическа активност. Докато чистите изразходвате енергия, а това е полезно за организма. Когато приключите усещате облекчение и удовлетвореност от свършената работа.

5 съвета за почистване, ако искате подреден дом

Нека да преминем към важните въпроси.

Как можете да промените навиците си, ако искате домът ви да е подреден?

С тези лесни съвети за почистване сами ще се уверите, че са необходими малко ежедневни усилия, които ще направят живота ви по-приятен.

1.Поддържайте подовете чисти
Поддържайте подовете чисти

Ако отделяте пет минути дневно за почистването на подовете, сами ще се уверите, че поддържането им е по-лесно. Вместо да оставите праха и замърсяванията да се натрупат, почиствайте ги ежедневно с влажен парцал.

Ако няма нужда от това просто ги минете с прахосмукачка. Можете да правите това всеки ден след обяд.

2.Оправяйте леглата
Оправяйте леглата ако искате подреден дом

Знаем, че мнозина мразят това. Но ако ежедневно си оправяте леглото ще знаете, че стаята ви винаги е подредена.

Най-добре правете това още сутринта след като станете. Отворете прозорците, за да проветрите стаята. Веднъж седмично сменяйте чаршафите и ги перете с гореща вода.

3.Прибирайте дрехите си сгънати или подредени на закачалка
Прибирайте дрехите си сгънати или подредени на закачалка

Една от представите за разхвърлян дом са дрехите разпръснати из цялата къща. За да избегнете това е добре да свикнете да оставяте дрехите си само на определеното за тях място.

Когато се приберете вкъщи закачете палтото си на закачалката. След като си вземете душ поставете мръсните дрехи в коша за пране. Ако сте се преоблекли за излизане навън или за сън оставете дрехите за следващия ден върху стол или някъде в гардероба. Това са лесни стъпки, но имат невероятен ефект

4.Измивайте душа и почиствайте банята веднъж дневно
чиста баня за подреден дом

Дори да ви се струва странно да миете душа след къпане, това наистина е ефикасно.

Можете да почистите стените с кърпа и някакъв дезинфектант, за да избегнете натрупването на сапун и мухъл. А няколко минути преди да се изкъпете може набързо да почистите тоалетната и мивката.

Сами ще се уверите, че с много малко усилия коренно ще промените начина, по който изглежда банята ви.

5.Разпределете задачи за почистването на дома на всеки член на семейството
Разпределете задачи за почистването на дома

Дайте задача на всеки член на семейството: миенето на чиниите, изхвърлянето на боклука, храненето на домашните любимци или почистването на подовете. Ако живеете сами опитайте да се справите с тези задачи, макар че ще ви бъде необходимо повече време.

Тези малки задачи наистина ще променят дома ви. Освен това ще научите децата си на отговорност и ще живеете по-щастливо заедно.

И накрая нека да обясним, че казаното не означава, че трябва “да живеете, за да чистите“. Не бива да изпадате в крайности, ако искате да се радвате на подреден дом.

Просто трябва да си създадете навици и да направите дома си безопасно и приятно място за живеене. Не трябва да бъдете обсебени от тази мисъл, а просто да сте постоянни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Casanova, V. (2011). Métodos de limpieza , desinfección y esterilización.
  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.