Домашни акари? Елиминирайте ги лесно и безопасно

Много експерти препоръчват да проветряваме леглото в продължение на няколко часа след ставане.
Домашни акари? Елиминирайте ги лесно и безопасно

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Леглото е един от основните елементи във всеки дом. Именно там прекарваме значителна част от деня и взимаме нужната доза почивка, която позволява на тялото да осъществява своите ежедневни задачи, за да бъде здраво. От друга страна потта, мъртвите кожни клетки и прахът се натрупват с всеки изминал ден в матрака, създавайки перфектна среда за размножаване на различни микроорганизми, сред които и домашни акари.

За щастие съществуват начини, по които можете да чистите и да дезинфектирате леглото, когато целите да елиминирате тези домашни акари, без да употребявате агресивни химикали или да влагате сериозни парични средства в скъпи почистващи продукти.

Затова днес ще споделим натурална формула и няколко съвета за почистване, които ще поддържат леглото в идеално състояние.

1.5 милиони домашни акари може да живеят в леглото ви

leglo

Преди да пристъпим към дезинфекциране на леглото, трябва да посочим, че леглото ви може без проблем да е среда за виреене на 1,5 скоростно размножаващи се домашни акари.

Чаршафите и одеялата абсорбират потта и мъртвите кожни клетки. Те служат като храна за този тип организми, които повишават риска от развитие на астма и алергични реакции.

Много експерти препоръчват да проветряваме леглото в продължение на няколко часа след ставане. Свежият въздух и светлината елиминират акарите. Трябва да знаете, че моменталното оправяне на леглото след сън задържа топлината на тялото, създавайки идеална среда за размножаване на микроогранизмите.

Този тип популация провокира следните симптоми, които понякога биват обърквани с други болежки:

 • Запушване на носа
 • Кихане
 • Сенна хрема
 • Червени очи
 • Сърбежи
 • Кожни възпаления

Ако се оплаквате от някой от тези симптоми, препоръчително е да вземете мерки с цел подобряване на хигиената в леглото, а оттам и да се предпазите от сериозни проблеми.

Как да дезинфектираме леглото по натурален начин?

домашни акари

Сутрин е желателно да проветрявате добре леглото. Освен това можете да практикувате някои навици, които да поддържат леглото чисто и свежо.

Първо трябва да сменяте чаршафите поне веднъж на 2 седмици. Както вече разбрахте, те абсорбират потта.

Препоръчително е също така да поддържате основата и заобикалящата зона чисти от прах, който представлява друг алерген, сериозно застрашаващ здравето на човека.

За да избегнете употребата на почистващи продукти с агресивни химикали, можете да използвате бял оцет и водороден пероксид, които са ефикасна натурална алтернатива.

Опитайте следните домашни средства. С тяхна помощ ще почистите в дълбочина матрака и ще елиминирате домашните акари.

Дезинфектант със сода бикарбонат и етерични масла

soda-bikarbonat

Натриевият бикарбонат притежава антисептични свойства и абсорбира добре влагата и мръсотията в матрака.

Освен това неутрализира неприятните миризми и оставя леглото ухаещо приятно и свежо, когато вечерно време се настаните в него.

Етеричните масла, независимо дали изберете евкалипт или чаено дърво, се характеризират с приятен аромат, те еднакво добре ускоряват процеса на дезинфекция. Това е добре дошло, когато искате да елиминирате домашните акари.

Този метод е 100% екосъобразен и представлява перфектна алтернатива на продаваните в магазинната мрежа почистващи продукти, които съдържат агресивни химикали.

Съставки:

1 чаша сода бикарбонат
10 капки етерично масло
1 средно по размер сито
1 четка
Ръчна прахосмукачка

Начин на приготовление:

 • Смесете содата бикарбонат с етерично масло в подходящ контейнер. Разбъркайте добре получената смес.
 • Използвайте сито, за да разпределите равномерно полученото натурално средство по целия матрак.
 • Втрийте го добре с помощта на четка и се уверете, че сте почистили цялата повърхност.
 • Оставете натуралното средство да действа поне час, за да може активните съставки да свършат своята работа.
 • Отстранете излишното количество сода бикарбонат с помощта на ръчна прахосмукачка.
 • Повтаряйте процедурата веднъж месечно.

Сигурни ли сте, че леглото ви е чисто? Дори и да не мирише лошо или да изглежда мръсно, напълно възможно е да приютява хиляди домашни акари и други микроорганизми, които са вредни за здравето на човека.

Ако у дома отглеждате животни, дръжте ги далеч от спалнята, тъй като техният пърхот може да влоши ситуацията.

Следвайте описаните в днешния материал статии и ще поддържате дома чист и здравословен за обитаване.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.