5 съвета за редуциране на крампите ни в краката

Както твърде малкото, така и твърде многото упражнения могат да причинят крампи. Уверете се, че се разтягате ежедневно, за да могат мускулите ви да са във форма. Ще научите повече в тази статия
5 съвета за редуциране на крампите ни в краката

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Крампите ни, или така наречените “мускулни спазми”, представляват неволни контракции. Те могат да причинят лека до силна болка. Могат да причинят и втвърдяване на мускулите.

Обикновено се случват на атлети и възрастни хора. Въпреки това всеки може да страда от тях.

И поради тази причина, в днешната статия ще ви кажем как да ги избегнете.

Защо се появяват крампите ни?

Някои хора се събуждат посред нощ със силни болки в прасеца, ходилото или бедрото. Това е много неприятен начин да се събудиш.

В повечето случаи, среднощните схващания не са опасни за здравето. Те могат да бъдат редуцирани и евентуално предотвратени чрез разтягания и промени в ежедневните навици.

Ако мускулните крампи са хронични и се появяват през деня, ние ви препоръчваме да се консултирате с лекаря си. Той може да ви каже причината за схващанията, както и начинът за тяхното премахване.

Съществуват няколко причини за крампите ни. Най-честите прояви обаче се дължат на:

  • Движение (или липсата на такова)
  • Консумирането на прекалено малко или прекалено много от определени съставки

Щом става въпрос за движение, можем да разделим крампите ни на два типа:

  • Такива, които се появяват вследствие на прекалено много упражнения и натоварване (например при спортисти, които не се разтягат преди тренировка. Или ако сте извършвали тежка физическа работа вкъщи по време на уикенда).
  • Могат да се появят и вследствие на противоположното: ако стоите на едно място за няколко часа на ден. (В това число са офис служителите и тези, които водят изключително заседнал начин на живот)

И щом става въпрос за хранителни вещества, си заслужава да запомним някои неща. Например, дехидратацията може да причини този проблем. Освен това, избягването на магнезий, калций и калий може да причини схващания.

Все пак, бъдете внимателни. Причината за това е, че крампите ни могат да се появят вследствие на приема на определени лекарства. В това число диуретици, лекарства за високо кръвно налягане и бета блокери.

Сред останалите причини за мускулините крампи (както през деня, така и през нощта), основни са някои заболявания. Става въпрос за диабетът и проблемите с щитовидната жлеза. Причината за това е метаболизмът, който бива засегнат и в двата случая.

Как да избегнем крампите ни?

Пристъпите могат да бъдат с продължителност от няколко секунди до няколко минути. За да изпитате облекчение трябва да масажирате засегнатите зони. Това ще доведе до отпускане и разтягане.

Щом схващанията се появят в прасеца, най-ефективно би било да се изправите. Разтягането и използването на лед или затоплящи подложки са отлични средства в този случай.

Ако не веднъж ще изпитвали схващания и не желаете да се появяват отново по време на сън, обърнете внимание на следните превантивни мерки.

Хидратирайте се

Много важно е да пиете поне по 8 чаши вода на ден. С това количество тялото ще може да се хидратира. По този начин клетките и органите ще работят както подобава. Същото се случва и с мускулите, сухожилията и кръвта.

За да избегнете дехидратацията, можете да се спрете и на други напитки. Например, можете да консумирате билков чай и натурален сок.

Нещата стоят по различен начин ако извършвате физическа активност или стоите навън по време на лятната жега. В тези случаи трябва да пиете поне по 12 чаши дневно.

Можете да консумирате и храни с високо съдържание на вода. Такива са доматите, краставиците и спанакът.

Разтягайте се

Няма значение дали спортувате или не. Винаги трябва да разтягате мускулите си добре. Правете това поне по веднъж на ден. По този начин ще се избавите от среднощните схващания  и цялостната мускулна болка.

Препоръчително е да се разтягате преди сън. Трябва винаги да имате предвид физическите последици от всяко едно разтягане.

  • Седнете на леглото, разтегнете краката си и наведете гърдите. Целта е да докоснете ходилата с ръцете си (или да стигнете възможно по-близо до тази цел).
  • Другото упражнение, което може да ви е от полза, се изпълнява от изправено състояние. Поставете левия си крак на леглото и ще усетите разтягане. Движете гърдите си към десния си крак. Повторете движението, като смените краката.

Тренирайте

Дори току-що да сте се разходили в парка с кучето си, това може да бъде достатъчно за предотвратяването на крампите. Карането на колело, тичането и практикуването на йога могат да бъдат много полезни занимания.

По този начин, мускулите ви ще бъдат по-силни и ще се движат. Не забравяйте да се разтегнете, след като сте приключили с упражненията. Освен това се уверете, че увеличавате трудността им доколкото е възможно.

Хранете се балансирано

крампите ни

Храненето е в основата на здравето ви. В резултат на което, ако се храните правилно, ще намалите шанса си от изпитване на мускулни спазми.

Изберете храните, които са богати на калий (като например банани) и магнезий (семената са отличен източник на тази съставка). Това ще ви помогне да предотвратите болката нощем.

Трябва да се храните и със здравословни продукти: плодове, зеленчуци и ядки. Също така, спрете да консумирате рафинирани брашна, захари и пържени храни.

Използвайте подходящи обувки

Много често, крампите се появяват, защото се движим неправилно. Така например, жените, които прекарват твърде много време на токчета, както и тези, които нямат качествени обувки по време на тренировки, обикновено са по-често засегнати от мускулни спазми.

Опитайте да избирате обувки, които ще ви позволят да стъпвате в основата на ходилото си. Прасците ви не бива се натоварват твърде много за да ви повдигнат на пръсти.

Не носете никакви платформи, тежки обувки или такива с малки подметки. Най-добре е те да бъдат затворени. И накрая, не бива да се местят, докато се движите.

Обръщайте внимание на чорапите си. Ако са твърде стегнати, значи спират кръвообращението. Така можете да стегнете мускулите си твърде много, правейки краката си много уязвими на схващания.

Заглавното изображение е предоставено от wikiHow.om


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.