10 храни за щастлив дълъг живот

Най-ефективният начин да останете млади и да удължите живота си, е чрез добри хранителни навици в комбинация с физически упражнения.
10 храни за щастлив дълъг живот

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Откакто свят светува, хората търсят начини да са вечно млади, да имат дълъг живот и да забавят процеса на стареене.

Действително технологиите много са напреднали – разработени са какви ли не процедури, които помагат да изглеждате млади. Но това не е достатъчно, ако не сте в добро здраве и нямате достатъчно енергия, за да живеете пълноценно.

За щастие, съществуват определени храни, които удължават жизнения цикъл. Четете по-долу, за да разберете кои са те!

Най-ефективният начин да останете млади и да се радвате на дълъг живот, е чрез добри хранителни навици в комбинация с физически упражнения.

Трябва да сте в добро здраве, ако искате да сте тук по-дълго и да имате необходимата сила и издръжливост за пълноценен живот, независимо от възрастта ви.

В тази статия, ще ви кажем кои са 10-те най-добрите храни, които удължават продължителността на живота, и разбира се, предоставят огромни ползи на организма ви.

Млечни продукти и риба

млечен живот и риба за дълъг живот

Рибата съдържа омега-3 и омега-5 мастни киселини в големи количества.

В нея има витамин D и калций, които могат да предотвратят остеопорозата. Това заболяване засяга най-вече хора на възраст над 30 години, защото е свързано със загуба на костна маса, което причинява фрактури и наранявания.

Бяло месо за дълъг живот

Пуешкото месо, пилето и рибата съдържат 25% по-малко калории от червеното месо. Тези храни са безкрайно полезни за намаляване на мазнините.

Високото им съдържание на цинк и желязо засилва действието на червените кръвни клетки. Също така е доказано, че тяхната консумация помага много за укрепване и защита на нервната система.

Горски плодове

горски плодове за дълъг живот

Те също така притежават витамин С и флавоноиди, които предпазват тялото и предотвратяват сърдечните заболявания.

Авокадо

Високото му съдържание на витамини помага за предотвратяване на много болести, които се развиват в зряла възраст.

Благодарение на това, консумацията на авокадо увеличава вероятността да живеете по-дълго и укрепва жизнеността на тялото, за да бъдете в по-добро здраве.

Авокадото съдържат витамини А, В1, В2, В3, В6, D и калий, които помагат за контрол на кръвното налягане и сърдечния ритъм и спомагат за предотвратяването на инфаркт и други сърдечни заболявания.

Броколи за дълъг живот

броколи за дълъг живот

То съдържа витамини А и С, които усилват и укрепват имунната система. Неговите свойства и консумация биха ви помогнали за превенцията на рак и сърдечно-съдови заболявания.

Той също така е добър при детоксикация и помага да пречистите организма си.

Риган

Специализирани проучвания показват, че риганът съдържа активна съставка, която предотвратява възпаления на ставите и тъканите.

Той също така предпазва от костна дегенерация и подпомага опорно-двигателния апарат.

Чесън

чесън за дълъг живот

Яденето на скилидка чесън на ден, за предпочитане сурова, предпазва тялото ви от рак и сърдечни заболявания.

Консумирането на чесън в продължение на поне 1 седмица намалява риска от рак на дебелото черво. Освен това, тази храна предлага много ползи за детоксикация на организма и за борба против много заболявания.

Орехи и сушени плодове

Орехите и сушените плодове са едни от най-препоръчваните храни, ако за вас е важно да се грижите за здравето си.

Те са богати на минерали като калий, магнезий, цинк и селен и ви правят много здрави, като предоставят редица ползи на тялото ви.

Проучване показа, че яденето на 5 орехи 5 дни в седмицата подобрява функционирането на сърцето и предпазва от болести като Алцхаймер, депресия и множествена склероза.

Мед за дълъг живот

мед за дълъг живот

Основната причина за това се корени в двете му най-полезни свойства, а именно ползите за кожата и за косата. Използвайте мед като алтернатива на захарта и подсладител.

Той помага за укрепване на сърдечните функции и здравето на костите, бори се и с кръвните инфекции. Гарантира дълголетие при дамите, защото подмладява женската полова система.

Пшеничен зародиш

Пшеничният зародиш е чудесен източник на витамин Е, витамин B комплекс и желязо.

Неговата консумация е силно препоръчителна от специалистите.

Доказано е, че той предотвратява атеросклероза. Според медицинските изследвания, ако ядете тази храна всеки ден, в комбинация с добра диета и упражнения, можете да добавите до 5 години към живота си.

Може да ви заинтересува ...
Запознайте се с новата хранителна пирамида, за да живеете по-здравословен живот
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Запознайте се с новата хранителна пирамида, за да живеете по-здравословен живот

Чували ли сте понятието хранителна пирамида? Ако нещо илюстрира последното десетилетие, това е промяната. Днес ще разгледаме някои от най-големите ...  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
  • Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
  • Silke Bromm. Tabla de alimentos bajos en grasas. Editorial HISPANO EUROPEA, 2009.
  • Margarita Chávez. Belleza al natural: Recetas a base de ingredientes naturales para cuidar la piel y el cabello. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2017.  

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.