5 съвета как да нямаш големи очаквания към останалите

Не допускайте вашето щастие да зависи от другите хора, то е ваша лична отговорност
5 съвета как да нямаш големи очаквания към останалите

Последна актуализация: 01 декември, 2018

Вместо да ни правят щастливи, големите очаквания към другите обикновено водят до точно обратния ефект. Не трябва да си позволяваме да очакваме прекалено много от някого, защото не знаем дали той ще бъде същият човек и утре. А от това може наистина да ви заболи.

Живеем дните си в надежди, които не винаги са реални. Ако сме преживели прекалено много разочарования, осъзнаваме че е време да променим начина, по който гледаме другите и да спрем да имаме нереалистични цели тях.

Големите очаквания водят до разочарования

Да се надяваш на нещо, което никога няма да се случи, води до разочарование. Няма как да очаквате каквото и да е от някого, след като знаете, че поведението му е извън контрола ви. Знаете ли от кого трябва да имате очаквания? От самия себе си.

Разочарование

Днес бихме искали да ви научим 4 начина, които да ви помогнат да се отърсите от очакванията си към другите. Те ще ви освободят от нереалистичните очаквания. Време е да спрете да се надявате и да започнете да живеете.

1. Научете се да различавате очакванията от зависимостта

Може и да не го осъзнавате, но в много случаи вие обвинявате другите хора за вашето собствено нещастие. Вашето поведение влияе на емоционалното ви състояние. Зависите от другите, защото сте ги направили отговорни за част от себе си, а това е лично ваша грижа.

Щастието е невъзможно, ако постоянно разчитате другите, за да се почувствате добре. Отърсването от очакванията ще ви отвори очите ви към осъзнаването, че щастието е във ваши ръце и само вие сте отговорни за него.

2. Приемете, че не винаги ако дадете, ще получите нещо в замяна

Всички ние сме чували твърдението, че не трябва да очакваме да ни върнат услугата обратно. Въпреки това подсъзнателно всички ние искаме нещо в замяна. Сякаш е необходимо задължително да има реципрочност в нашите действия.

Цената на големите очаквания

Това само ни поставя в ситуация, в която очакванията са на първо място. Приемете другите такива каквито са, не всеки може да живее с вашите очаквания. Не се разстройвайте. Трябва да сте щастливи с това, което споделяте, без да очаквате реципрочност в действията.

3. Никога не идеализирайте хора или ситуации

Очакванията идват от идеализирането на ситуацията. Например, в романтичните връзки е възможно да смятаме, че партньорът ни е нашата идеална половинка и няма никакви недостатъци. Тази илюзия с времето изчезва и води до огромни разочарования.

Идеализирането на обстоятелство или човек пречи на това да видим промяната в някого, която не винаги е добра посока. Това е силна и жилеща болка, за която дори не осъзнавате, че сами сте отговорни. Не можем да контролираме нищо и никого. Когато идеализираме, ние подхранваме мечти, които никога няма да се сбъднат.

4. Всички ние имаме недостатъци, няма съвършени хора

Може би никога не сте били от другата страна и не се е случвало да разочаровате никого. Или пък е имало човек, който е имал големи очаквания към вас, на които вие не сте отговорили и сте му причинили голямо разочарование.

Целувка

Никой не е съвършен, затова трябва да приемем себе си такива, каквито сме. Какво ли би се случило, ако започнем да приемаме, отколкото да очакваме нещо, което никога няма да се случи? По този начин ако някой направи нещо нередно, ще го приемете много по-лесно, защото не сте имали никакви очаквания. В същото време, ако направи нещата както трябва, ще е като допълнителна приятна изненада.

Прекалено големите очаквания не водят до нищо добро. Ако сте се уморили от разочарования и хора, които променят мнението си от днес за утре или постъпват егоистично, спрете да очаквате толкова много от тях.

Не пропускайте да видите: Бъдете себе си и се радвайте на щастие

Единственият човек, към който трябва да имате очаквания, сте вие самите. Приемете останалите хора такива, каквито са и никога не допускайте щастието ви да зависи от други хора. Освободете се от ограничаващите нагласи, които ви отдалечават от следването на мечтите ви. Спрете да очаквате и започнете да живеете днес, тук и сега.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.